Josep Prat i Carles Manté compareixeran al jutjat


Alfons Quintà, un del primers en denunciar els escàndols de la sanitat catalana, ens anuncia una primera acció judicial contra dos dels homes que més s’han significats en aquests tèrbols assumptes. Per algun lloc cal començar i si no que li preguntin a Al Capone.
.

Sociovergència sanitària en estat pur

El proper 22 de novembre, Josep Prat, antic president de l’Institut Català de la Salut (ICS), sota l’actual govern de la Generalitat, i Carles Manté, antic director general del Servei Català de la Salut (SCS), sota el Tripartit, hauran de comparèixer davant el jutjat penal número u de Reus per presumptes percepcions il·legals, en el marc de l’immens muntatge del hòlding municipal Innova, dominat durant decennis per Prat. Estan denunciats pels delictes d’estafa, apropiació indeguda i malversació de fons públics

Tant Manté com Prat van arribar a la sanitat pública de la mà d’un personatge clau en tota la gestació de l’actual desastre sanitari: Josep Abelló. Titular només d’estudis d’Agricultura, Abelló és un polític professional que el 1985 arribà ser alcalde socialista de Reus. Del 1991 al 2011 fou president del Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC, ara Consorci de Salut i Social de Catalunya), una de les patronals de la sanitat concertada.

Josep Abelló, Prat, Manté i l’eterna sociovergència
Possiblement Abelló encara hi manté una relació professional, malgrat que les revelacions efectuades sobre la seva persona, avui molt rica, puguin no produir entusiasme. A l’inici del Tripartit va estar a punt de ser designat conseller de Salut. En els darrers mesos va intentar recuperar o augmentar el favor del seu partit, el PSC.

Josep Prat va ser director general del SCS del 1998 al 2003, sempre amb governs de CiU, presidits per Jordi Pujol. Fins fa pocs mesos va ser assessor oficial en sanitat d’Artur Mas, mentre també era director general d’Innova i director general de l’ajuntament convergent de Reus, entre altres càrrecs. Tant sota ajuntaments convergents com socialistes –com el de Lluís Miquel Pérez, insòlitament avui membre del comitè Executiu del PSC–, Prat va ser l’home més poderós de Reus.

Canvien de clan per deixar-ho tot igual
Manté, procedent de l’extrema esquerra, també té una carrera palesament socioconvergent. Perit industrial, va ser tinent d’alcalde socialista de Reus, amb Joan Majó d’alcalde. Va passar a ser director general i després president de CHC, sempre dominat per Abelló. El gener del 2004, en arribar el Tripartit, Manté fou designat director general del SCS, substituint, ai las, Josep Prat. El 2006 va passar a ser president d’una altra institució ara afectada per una acció judicial, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

El 2007, Carles Manté va ser designat president del Consorci Sanitari del Maresme, eix del poder sanitari de l’antic empleat de banca, amic personal de Jordi Pujol (i ja del seu pare, Florenci Pujol) Ramon Bagó. Aquest és membre fundador de CDC i va ser director general de Turisme amb Jordi Pujol. Bagó, ara també molt ric, ha estat objecte de documentades informacions crítiques, en particular per part de la publicació ‘Cafè amb Llet’. Els partits passen, però els homes dels grups o clans de poder sanitari perduren. Per a ells no hi ha fronteres, sinó que sembla que només hi hagi interessos.

L’actuació judicial que ara afecta Prat i Manté correspon a una denúncia presentada pel grup municipalista reusenc Ara Reus, una escissió de CDC, activa en la lluita contra la corrupció, un tema en el qual Reus fa mesos que és notícia. L’alcalde de Reus és el convergent Carles Pellicer, que també és diputat al Parlament. El sosté una inefable coalició entre CiU i PP. L’acció judicial d’Ara Reus és paral·lela i simultània en el temps a altres iniciades per la CUP local.

Factures de la pretensiosa Shirota Functional Foods
La notícia és altament simbòlica. Es trobaran reconfortats els que creuen que durant decennis la sanitat pública va ser, en realitat, governada per una coalició de fet i molt opaca, constituïda per CiU i PSC, amb presències del “clan de l’avellana” d’ERC. Un bon nombre de qüestions delicades avalen aquest criteri.

Ara Reus, com la CUP, imputa a Manté haver cobrat 838.000 euros (més de 139 milions de pessetes), entre el 2007 i el 2011, en la seva condició de president de l’empresa Shirota Functional Foods, SL, estretament lligada a Innova. No hi ha constància que, malgrat el seu pretensiós nom i els crèdits públics que rebé, Shirota descobrís o posés al mercat res. Res de res.

Les factures percebudes per Manté correspondrien a presumptes assessoraments sanitaris a Innova. Portarien la signatura de Prat, en tant que director general del hòlding, malgrat que aquest tenia fama d’evitar signar alguns documents.

Font: eldebat.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Josep Prat i Carles Manté compareixeran al jutjat

  1. Sebas Arroyo dijo:

    Una precisió: Carles Manté va esser Tinent d’Alcalde de Mataró d’on era alcalde Joan Majó i no de Reus com es diu a l’article.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s