El Govern de la Generalitat posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH


Convocatòria de roda de premsa d’urgència: Dijous 26 d’abril,  11h.  Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, pral).”MENYS RETALLADES, MENYS EXCUSES, MÉS DRETS”.

El Govern de la Generalitat posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH. Nota de premsa . 25 d’abril de 2012.

Convoquem als mitjans de comunicació i la societat civil a una roda de premsa per explicar la situació alarmant dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH a Catalunya, així com el nostre posicionament i les accions que emprendrem en un futur immediat.

En la roda de premsa participaran Montse Pineda Lorenzo, Presidenta del Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya; Antoni Barberà de la Plataforma Dempeus per la Salut Pública i Marta Carrera de l’ Associació Catalana en la Defensa de la Sanitat Pública.

Presentarà l’esdeveniment Joana G. Grenzner, membre de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIPDIC-CAT), que dóna suport i organitza la convocatòria.

Nota de premsa:

El Comitè 1r de Desembre-Plataforma d’ONG-Sida de Catalunya, vol manifestar la seva preocupació per la política del Govern d’Artur Mas envers les polítiques d’abordatge integral del VIH/sida a Catalunya, que fan trontollar el sistema d’atenció a les persones amb VIH i la prevenció de l’epidèmia pels següents motius:

En la darrera convocatòria de subvencions del Departament de Salut per a les ONG Sida que es tanca a finals d’aquest mes, la partida pressupostària experimenta una retallada considerable que fa inviable el manteniment de l’actual model de prevenció i atenció,  que les ONG especialitzades en l’abordatge específic del VIH/sida han sostingut durant els  darrers 30 anys amb excel·lents resultats.

En les diverses reunions que el Comitè 1r de Desembre ha mantingut amb el  Departament de Salut durant el mes de març, ningú ens ha aclarit com se substituiran els  programes que executen les ONG especialitzades en el marc del Pla d’Acció enfront del  VIH/sida 2010-2013 de la Comissió Interdepartamental del Sida a Catalunya, i que ja  estan desapareixent degut a les retallades de l’actual Govern de la Generalitat el 2010.

Tot plegat posa de manifest la fragilitat del sistema de salut respecte l’atenció a  les persones que viuen amb VIH. La tasca d’atenció social, psicològica i d’inserció que fan  les ONG no es pot substituir per la integració a una xarxa sanitària pública sobresaturada i  afectada per les retallades. Tampoc la tasca de prevenció, que es basa en bona part en  l’educació sexual i afectiva a les escoles i en prevenir les pràctiques de risc, en l’ educació  sanitària i en el repartiment de preservatius i xeringues, així com en la facilitació de la prova  ràpida a poblacions en situació d’especial vulnerabilitat (homes que tenen sexe amb homes;  persones migrades; treballadors/es sexuals; persones usuàries de drogues injectables…).  Durant 30 anys les ONG especialitzades hem fet una tasca de prevenció i hem donat atenció  a les persones que viuen amb VIH: el Govern no pot ignorar el pes de la comunitat que ha  assolit l’abordatge específic del VIH, tal com reclamen i recomanen les polítiques  internacionals.

Això succeeix en un context en què, a més, s’ha imposat el repagament d’un euro per  medicament a la xarxa sanitària catalana i a nivell estatal s’ha anunciat la imposició d’un  sistema de repagament segons la renda, a més d’excloure les persones migrades de la targeta  sanitària. Tot plegat perjudicarà a la població en general, en especial a les persones que  viuen amb malalties cròniques, com és el cas del VIH.

Per tot això,

Exigim el manteniment d’una partida pressupostària com a mínim equivalent a la de  2011 que garanteixi el tractament amb dignitat de les persones que viuen amb VIH i d’unes  polítiques de prevenció que impideixin un repunt de l’epidèmia i que garanteixi els drets  sexuals i reproductius de tota la població.

Denunciem aquesta situació davant la societat civil, i els emplacem a seguir generant aliances i sinèrgies per aturar les retallades que vulneren els drets humans.

Us convoquem a una roda de premsa per explicar-vos les implicacions d’aquesta situació i les accions que engegarem per mostrar el nostre rebuig a aquestes decisions polítiques.

Dijous 26 d’abril, Roda de premsa:

MENYS RETALLADES, MENYS EXCUSES, MÉS DRETS

11h., Sala d’actes, Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya 10, pral)

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a El Govern de la Generalitat posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH

  1. Pingback: El Govern de la Generalitat posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s