L’entrada del ‘cavall de troia’ de Ramon Bagó a Mataró


Per Albano Dante Fachin a cafeambllet.

Documents als que ha tingut accés el cafèambllet exemplifiquen els estrets lligams entre l’activitat de Bagó com a gestor públic i com empresari · Bagó va presidir la filial del Consorci Hospitalari de Catalunya que va privatitzar la cuina de l’hospital i la va donar a la seva pròpia empresa privada · Per Albano Dante Fachin Pozzi  (@_cafeambllet)

La periodista d’El País, Antía Castedo, va definir la maniobra de Ramon Bagó i el Grup Serhs al Consorci Sanitari de Mataró  com “un cavall de Troia a Mataró”.  La metàfora està ben trobada: la idea és descriure els fets que van permetre que el Grup Serhs es fès amb el contracte de cuina de l’hospital de Mataró. Uns fets que queden perfectament dibuixats a quatre documents reveladors.

Primer Pas: L’oferta

El 5 d’agost de 1993 Ramon Bagó ocupa importants càrrecs a l’empresa pública Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC) i és president de la seva filial C Gest. Alhora, Bagó continua amb la seva feina al Grup Serhs, fundat per ell mateix. Doncs bé, aquell 5 d’agost Ramon Bagó li presenta a l’alcalde de Mataró, el socialista Manel Mas una “oferta per gestionar el Consorci Sanitari de Mataró”. La idea és que C Gest, presidida per Bagó, s’ocupi dels aspectes més importants de la gestió de l’hospital, com la selecció del personal directiu, realitzar un pla d’empresa i gestionar, en definitiva el milions que la Generalitat concedia a l’hospital. Una feina que s’havia de fer “amb autoritat professional, tècnica i moral mantenint i millorant la qualitat del servei a l’usuari”, a banda “d’il·lusionar els treballadors amb el projecte del futur centre sanitari” , segons es pot llegir als documents esmentats.

Segon Pas: El pacte

Menys d’un mes més tard, el 2 de setembre de 1993 l’alcalde de Mataró, Manel Mas i Estela i Ramon Bagó signen un contracte que atorga plens poders de gestió a C Gest, presidida per Bagó, qui es fa amb el control efectiu de totes les decisions que es prenen a l’hospital de Mataró. Així va ser com la gestió del Consorci de Mataró va ser adjudicada sense concurs. Davant el recel del comité d’empresa, l’alcalde Manel Mas va dir que “qui paga és la Conselleria de Sanitat i hem d’assumir les seves directrius” referint-se a la contractació de l’empresa presidida per Ramon Bagó. En aquell moment el Conseller de Sanitat era l’actual alcalde de Barcelona, Xavier Trias, company de partit de Bagó.

 

Tercer Pas: Últims preparatius

A partir d’aquí, Ramon Bagó ja no apareix a les reunions del Consell de Govern. Qui ho fa és Raimon Belenes, en representació de C Gest. Al mes d’octubre C Gest anomena Jordi Colomer com a Gerent del Consorci Sanitari.

Quart Pas: El contracte

El dia 1 de maig de 1994, dia del traballador, es tanca el cercle. Es tanca el servei propi de cuina que fins llavors havia tingut l’hospital i el gerent designat per l’empresa pública que presidia Bagó -C Gest – adjudica sense concurs públic el servei de cuina el bar-cafeteria i la venda automàtica  de tot de l’hospital de Mataró a l’empresa Serhs, de Ramon Bagó. I ningú va dir res? Si, però ningú va fer cas: un membre del comité d’empresa va advertir que el tracte s’estava fent sense concurs públic i sense estudis que aconsellessin la privatitació”… però ningú va fer cas. En només 8 mesos Bagó va passar d’oferir els seus serveis a l’empresa pública C Gest a que aquesta mateixa empresa adjudiqués tot el servei de cuina a la seva empresa privada.

(versión en castellano)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s