Més reaccions contra el copagament farmacèutic


del Col·lectiu Ronda:
.

Copagament il·legal

Com comença a ser tristament habitual, la Generalitat ignora de forma deliberada i flagrant el marc jurídic vigent i els límits de les competències que li són pròpies. El darrere exemple, la proposta de fer pagar un euro per recepta.

L’executiu català no és competent per obligar els usuaris dels serveis de salut pública a abonar un euro per cadascuna de les receptes expedides pels facultatius. La mesura, consistent a aplicar un peatge econòmic universal a l’hora d’accedir als fàrmacs que requereixen de prescripció mèdica, col·lideix frontalment amb l’ordenament jurídic estatal que, amb determinades limitacions perfectament definides, estableix l’obligació per part de l’Administració de dispensar gratuïtament als beneficiaris els medicaments que els facultatius considerin necessaris.

Les excepcions a aquesta regla general no tenen absolutament res a veure amb la pretensió de la Generalitat d’imposar una taxa que escapa a la seva capacitat normativa i que atempta contra un dels pilars bàsics de l’Estat de Dret. S’inclouen en aquest capítol d’excepcions les que afecten a determinats productes farmacèutics considerats no essencials (productes dietètics, per exemple) o l’obligació per part de determinats col·lectius –com seria el cas dels funcionaris inclosos en el MUFACE o els pensionistes adscrits al Règim de Classes Passives- de realitzar aportacions econòmiques complementàries.

Res a veure, però, amb la intenció d’establir un pagament general d’un euro per recepta mèdica. Mesura que, més enllà del caràcter legal o no de la seva aplicació, resulta profundament discriminatòria en la forma proposta, doncs afecta amb major intensitat a les rendes baixes i a les persones que, per les seves dolences i en contra de la seva voluntat, es veuen obligades a consumir majors quantitats de medicaments. Això per no parlar dels cas de les persones pensionistes on, malauradament, és molt habitual que coincideixin baixos ingressos i malalties cròniques.

Subterfugi legal

Per mirar d’escapar a l’evident il·legalitat de la mesura, la Generalitat ha realitzat una estrambòtica acrobàcia normativa: el pagament es presenta com una taxa sobre l’expedició de receptes i els usuaris hauran d’abonar l’euro directament a la farmàcia que, amb posterioritat, haurà de descomptar la quantitat recaptada de la factura que remet al Departament de Salut. Tot plegat amb l’única intenció de vulnerar la impossibilitat legal d’aplicar taxes a la sanitat pública, de caràcter gratuït segons la legislació espanyola.

Evidentment, però, la taxa d’expedició no és altra cosa que un subterfugi de fràgil arquitectura que només pretén amagar l’evidència de que la Generalitat intenta acabar amb uns preceptes legals que no li és donat alterar.

[Traducción al castellano]


i també Els farmacèutics rectifiquen a Mas:

La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha assegurat que la taxa que pretén aplicar el Govern en els medicaments en un sistema de copagament, a més d’una mesura innecessària, per la qual cosa ha demanat al President Mas que es deixi d’eufemismes. Metges de Catalunya, per la seva banda, ha acusat Mas de «falta de rigor i transparència».

FEFAC espera que el Govern de la Generalitat estudiï i expliqui bé la possible implantació d’una «tiquet moderador» per recepta mèdica, mesura anunciada pel president Artur Mas.

Tant els farmacèutics com el sindicat Metfes de Catalunya han recordat al Govenr que el sistema de copagament sobre els medicaments amb finançament públic és una competència estatal, de manera que qualsevol canvi en aquest sistema es realitzarà el Ministeri de Sanitat. Per tant, l’Administració catalana haurà de concretar el mecanisme pel qual s’aplicarà una taxa als fàrmacs, així com la seva forma d’aplicació, quin serà el seu import, si s’ha d’imposar a tots els usuaris o en funció de la renda o si s’ha d’aplicar sobre tots els medicaments.

En qualsevol cas, l’empresariat considera que és una forma de copagament -un «copagament encobert», tal com assenyala la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat-, i que en aquest sentit no cal provocar confusió entre la població amb eufemismes.

D’altra banda, FEFAC creu que una mesura d’aquestes característiques suposaria un greuge comparatiu amb la resta de ciutadans de l’Estat espanyol. Igualment, l’empresarial opina que en cap cas una taxa ha de suposar una trava en l’accés a la medicació dels pacients.

Així mateix, a Catalunya, s’ha implantat el sistema de recepta electrònica, amb un notable esforç, tant econòmic com de dedicació, per part de les oficines de farmàcia, i s’ha creat just per evitar l’abús en el consum de medicaments. Amb el control de la prescripció i dispensació de fàrmacs que aporta aquesta eina, si la medicació està ben pautada per part del metge prescriptor, no es poden produir abusos.

En canvi, sí que es poden detectar incompliments del tractament, de manera que el farmacèutic remet a l’usuari al seu metge de capçalera per regularitzar el seu tractament. La implantació de qualsevol taxa en la recepta implicaria el reconeixement per part del Departament de Salut de Catalunya que el projecte de la recepta electrònica ha estat un possible fracàs.

Metges de Catalunya acusa Mas de «falta de rigor i transparència»

9vaga-metges

El sindicat Metges de Catalunya ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, la «falta de rigor i transparència» en la presentació del full de ruta econòmica per al 2012 que preveu, entre altres mesures, una nova retallada salarial als funcionaris encara per determinar i la imposició d’una taxa per recepta farmacèutica.

El sindicat, majoritari en la sanitat pública, ha criticat la vaguetat de Mas, a qui ha recriminat la inconcreció del nou paquet de mesures d’austeritat, així com el fet de no haver detallat l’estat dels comptes que justifica aquesta segona fase d’ajustos per reduir el dèficit públic.

El Col·legi d’Infermeria adverteix que la societat no ha de pagar els «plats trencats»

El Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Barcelona (COIB) ha fet aquest dimecres una crida als usuaris perquè es preguntin i exigeixin una resposta sobre si correspon als ciutadans assumir el cost de la decisió del seu metge de capçalera, sobre la qual aquests no poden decidir.

Segons el COIB, mesures com l’anunciada pel president de la Generalitat «poden acabar obligant l’usuari a pagar els plats trencats, assumint una despesa sobre les receptes».

En un comunicat, el col·legi s’ha preguntat si el tiquet moderador significa que d’ara endavant s’incrementarà l’aportació del 40% que l’usuari ja paga sobre el cost dels fàrmacs.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s