Adhesió al Comunicat dels professionals de la salut mental


Adhesió de Dempeus per la salut pública al Comunicat dels professionals de la salut mental davant l’actual situació de la sanitat pública catalana.
El comunicat està firmat per la Fundació Congrés de Salut Mental, l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.
També han subscrit aquest manifest, que ja s’ha fet arribar al conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, el FoCAP entre molts altres.
Aquells que ho desitgin, poden fer constar la seva adhesió tant a nivell individual com institucional a la adreça electrònica suportcomunicat@gmail.com
Transcripció del comunicat:
.

COMUNICAT DELS PROFESSIONALS DE LA SALUT MENTAL
DAVANT L’ACTUAL SITUACIÓ DE LA SANITAT PÚBLICA CATALANA

Els sotasignants, representants d’entitats professionals amb incidència en l’àmbit de la salut mental a Catalunya, considerem que el recurs fonamental de l’atenció sanitària, i en particular de l’atenció a la salut mental, són els professionals que presten aquest servei i que la seva
participació és clau en la construcció, manteniment i reforma del model sanitari català.

Preocupats per les conseqüències de la reducció del pressupost sanitari, emetem el següent comunitat:

 • A través del Pla Director de Salut Mental i Addiccions i del Pla Integral per a les persones amb trastorn mental, elaborats amb una amplia representació de professionals i d’altres representants del sector (familiars, usuaris, entitats proveïdores, …), la xarxa de salut mental i addiccions ha arribat a assolir un bon nivell homologable de qualitat i que no podem perdre .
 • La xarxa de salut mental amb un volum del 5.7% en relació al conjunt de la des pesa sanitària, esta infradotada per atendre la creixent necessitat assistencial d’aquestes patologies, reconegudes a la conferència de Helsinki pels estats europeus. Creiem que les xarxes de salut mental i addiccions han de tenir una discriminació positiva en el conjunt del sistema sanitari. El Pacte europeu «Implementation of the European Pact for Mental Health and Well-being, August 2011» ens recorda que no hi pot haver salut sense salut mental.
 • Considerem que les retallades indiscriminades que s’estan produint són inapropiades i poden resultar contraproduents en tant que inductores d’un increment de despesa a mig termini i generar greus efectes lesius a curt i llarg termini.
 • Sovint els procediments adoptats, es basen excessivament en criteris econòmics i no tenen suficientment en compte criteris clínics i de planificació assistencial. Aquest fet, a pesar de l’esforç dels professionals, està començant a comportar greus conseqüències i de les quals volem destacar:
 • Pèrdua de la qualitat assistencial.
 • Disminució del temps que es pot dedicar a l’atenció als pacients.
 • Medicalització de l’atenció als conflictes, en especial a la població infantil i juvenil en detriment del treball psicosocial.
 • Augment de les baixes laborals en els pacients i les famílies.
 • Increment de les urgències i de les demandes d’ingressos hospitalaris.
 • Afavoriment de la cronificació dels trastorns i que les «patologies lleus» quedin excloses progressivament de l’atenció.
 • Pèrdua del treball de prevenció en salut mental tant important, sobretot pel que fa a la població infantil i juvenil.
 • Augment de la situació de dependència de l’usuari per una disminució en la cura de la promoció i educació de la seva autonomia.
 • Augment del patiment i sobrecàrreqa deis pacients i les famílies.
 • Trencament de la cohesió interna dels equips i del seu funcionament.
 • Dificultats del treball en xarxa i de la continuïtat assistencial.
 • Sobresaturació dels professionals, desmotivació i dificultat de retorn un cop se superi la situació actual.

Per aquests i altres motius:

 1. Reiterem el nostre desacord amb les retallades indiscriminades que s’estan duent a terme en l’àmbit de la Salut Mental i per tant, demanem que es revisin en funció del qué s’ha dit anteriorment tenint en compte criteris de sostenibilitat, equitat i eficiència.
 2. Com a professionals, demanem poder participar de forma activa i corresponsable en la discussió i elaboració de les polítiques i programes que afecten el nostre àmbit de salut mental.
 3. Sol·licitem una entrevista amb el conseller de Salut Honorable Sr. Boi Ruiz, per tal de tractar els punts anteriorment esmentats i conèixer les informacions del Departament sobre les conseqüències de les retallades en l’assistència, la situació laboral dels treballadors i altres informacions que ens puguin oferir.

Signen aquest comunicat:
Josep Clusa President Fundació Congrés Català de Salut Mental
Francisco Villegas President Associació Catalana de Professionals de Salut Mental – AEN CAT
Núria Carrera Degana Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
Montserrat Teixidor Degana Consell deis Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya
Josep Vilajoana Degá Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya
Fernando Vizcarro
President Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

Barcelona, 10 d’octubre de 2011
Dia Mundial de la Salut Mental

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud Mental y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Adhesió al Comunicat dels professionals de la salut mental

 1. Pingback: Dia Mundial Salud Mental 2011: COMUNICAT DELS PROFESSIONALS DE LA SALUT MENTAL DAVANT L’ACTUAL SITUACIÓ DE LA SANITAT PÚBLICA CATALANA « Castelldefels Associació de Malalts Mentals

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s