Retallades i col·lapse de la Generalitat


L’Alfons Quintà torna a posar el dit a la llaga en les succesives propostes de reducció de les retallades de l’ICS per aturar la vaga de metges abans de les eleccions del 20-N per motius electoralistes. I després del 20-N què?
.

20 d'octubre manifestació unitària contra les retallades de sanitat

Fonts polítiques i econòmiques diverses consideraven ahir «altament probable» que la Generalitat fracassés en el seu propòsit de retallar enguany en uns 900 milions el pressupost de funcionament de la sanitat pública. Això confirmaria la primícia publicada diumenge per Diari de Girona: «La Generalitat acorralada«. El tema sanitari ha esdevingut un enorme problema polític català. A hores d’ara la Generalitat pot sobrepassar espectacularment el seu propi pressupost sanitari pel 2011, en centenars de milions d’euros, malgrat que intentarà maquillar el seu ja segur incompliment en despesa farmacèutica. A la vegada, no es veu com pot anunciar el pressupost pel 2012.

Manifestació contra les retallades a la sanitat pública a Bellvitge

Per complir el restrictiu pressupost sanitari del 2011 i anunciar-ne un d’encara més restrictiu per al 2012, la Generalitat volia reduir en 70 milions d’euros els salaris pendents de l’ Institut Català de la Salut (ICS), essencialment la meitat la paga de desembre. Abans d’ahir, un cop convocada la vaga mèdica, l’ ICS va proposar reduir la retallada a 45 milions. Ahir ho va reduir encara més, a 22 milions. Així es podria pagar un 75 per cent de la paga doble. Res no ha estat acceptat pels sindicats, el quals refermen i coincideixen en voler conèixer el pressupost per sanitat pel 2012. Consideren que la reducció que ara proposa la Generalitat és una mera maniobra puntual. Creuen que actua moguda per l’efecte negatiu que, respecte a l’electorat potencial de CiU, tenen les moltes barbaritats comeses per la conselleria de Salut. Han portat a una convocatòria d’una vaga de metges pels propers dimarts i dimecres. Tanmateix, dilluns al matí es reprendran les negociacions.

Una treballadora de la sanitat pública durant una protesta

Una font mèdica independent va dir a Diari de Girona: «Per evitar l’anunciada i justificada pèrdua de vot el 20-N, CiU vol que renunciem a fer vaga, quan nosaltres mai no ens hem mogut per raons electorals, sinó d’interès social general i d’exercici eficaç de la nostra feina. Però passat el 20-N, i sobretot per a tot el 2012, Ruiz retallaria encara més brutalment la sanitat pública, privatitzant-la, en benefici dels seus clans de poder, que ara ja coneixem prou bé».

La vaga va ser convocada pel Sindicat de Metges de Catalunya (SMC). Ahir s’hi varen adherir el Sindicat de Facultatius Independents de Catalunya (una organització sindical de metges propera a la UGT) i la CGT, d’inspiració llibertària.

La Generalitat ha estat víctima dels seus propis errors i sobretot d’una prepotència que deixa bocabadat. Per evitar que l’escàndol de les retallades afectés les seves expectatives de vot en les municipals del mes de maig, CiU va anar endarrerint negociar amb el sindicats. Voler reduir el pressupost en un 10 per cent en un any va ser una bogeria. Intentar que els treballadors ho assumissin en poques setmanes de negociació era no tocar de peus a terra.

El Conseller De Salud, Boi Ruiz, Y El Presidente Del ICS, Josep Prat

Ruiz, i sobretot Josep Prat, president de l’ ICS i home capaç de les maniobres més estranyes, creien que podrien neutralitzar els treballadors afectats, manipulant els uns en contra dels altres. Però han aconseguit tot el contrari, malgrat que CC.OO i grups externs molt minúsculs i marginals, assimilables als dits «indignats» mostrin actituds radicals difícils d’entendre, curiosament contra la vaga. Que des del més fallit maximalisme es critiqui la vaga pot ser fins i tot una garantia de la seriositat dels convocants.

Font: Diari de Girona

Llegiu també el post: Los recortes cuestan vidas… que nuestro voto NO nos haga cómplices.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Retallades i col·lapse de la Generalitat

  1. Pingback: Consulta Popular | ASAMBLEA VINARÒS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s