Interessos dels partits i privats en la sanitat


El periodista ALFONS QUINTÀ des de les pàgines del Diari de Girona ens desvetlla avui el full de ruta ocult pel desmantellament de la sanitat pública catalana. Es tracta d’un escàndol polític que hauria d’esclatar als nassos dels que l’estan duent a terme! 

Tots els partits estan entre confosos i dividits davant la descarada destrucció de la sanitat pública catalana, dirigida des de la Presidència de la Generalitat. Una de les raons del desori és l’absència d’una anàlisi específica de la situació de la sanitat, així com el pes de la sanitat concertada i privada en el món del finançament dels partits.

Una font diu: «Quan s’atorga una obra pública tothom arrufa el nas. Quan es concedeix un servei, també. És una actitud justificada. En canvi, fins ara la sanitat -que representa una partida pressupostària encara més elevada- semblava que anava com una seda. No era així. El que hi havia era una certa conxorxa que afectava la totalitat o la major part dels partits. Ara sembla que una de les parts (CiU) vol ser la dominant. Tot plegat configura un tema immens».

També és evident la manera d’obrar antidemocràtica de CiU, en no exposar al Parlament ni a l’opinió pública la destrucció que està efectuant. Encara és més al·lucinant constatar que metges que militen en diversos partits -en especial a CDC- tampoc saben ni entenen què està fent la Generalitat. A més, n’hi ha molts que en discrepen. Tot es tan espès i tan carregat de cinisme polític, que per trobar una via d’aclariment cal anar per l’ordre cronològic. Fem-ho.

D’entrada, Ruiz va ser triat deliberadament per Mas per reduir el sector públic en benefici del concertat i del privat. Aquí tenim la llei òmnibus -model de norma opaca-, que permet que hospitals públics tractin pacients privats. S’han tancat sales d’operacions (cosa que redueix les intervencions), s’han endarrerit indefinidament proves intermèdies extremadament vitals i, en síntesi, s’han dut a terme tota mena d’altres maldats que tenen com única finalitat portar els usuaris vers entitats privades. Però pagant, és clar.

Aquesta era la política decidida inicialment per Artur Mas i Boi Ruiz, amb participació de Germà Gordó, exgerent de CDC, i encara ara amb grans funcions econòmiques en la presidència de la Generalitat, on, ai las, des de l’arribada de Mas hi ha hagut una significativa i preocupant centralització de la contractació pública.

Josep Prat Domènech és president de l’Institut Català de la Salut (ICS) i assessor oficial de Mas en temes de salut, càrrecs que ha fet compatibles, com tinc ben confirmat, amb el de conseller de la filial de la multinacional sanitària United Surgical Partners (USP) i el de director general de les empreses municipals, incloses les sanitàries de Reus. Va ser ell qui va proposar la venda, a trossos (perquè no podia ser d’altra manera, és massa gran) de tota la sanitat pública catalana, en el mercat internacional. Ho he escrit diverses vegades. M’hi ratifico. Incomprensiblement, tothom encara ho calla.

O gairebé tothom. Perquè dins la mateixa CDC ja ha sorgit la veu, en forma d’article periodístic, del doctor Xavier Pomés, antic conseller de Sanitat per CiU. Encarna una preocupació que és professional ( «Les retallades maten», diuen els metges amb pancartes) i també política. Si temes cabdals, fins ara tractats només per DdG, són exposats per altres mitjans, el cost polític per CiU serà immens.

En privat, Ruiz parla d’un estudi demanat a la consultora multinacional de gestió McKinsey, la qual exposarà un seguit de vaguetats. D’aquesta manera, Ruiz vol tapar el fet que, segons em diuen, amb molt detall, les fonts informants al·ludides, Ruiz i Prat, conjuntament, ja varen iniciar fa mesos les gestions destinades a trobar un comprador per a tot el sistema públic català.

Aquesta gran operació implicarà altres preses de posició. Hi està amatent la Federació de Mutualitats de Catalunya, presidida pel socialista Rafael Suñol Trepat, persona que va fer carrera amb l’ajut de Narcís Serra, però que mai no es va entendre amb la consellera socialista Marina Geli. Si preval el que volen Ruiz i Mas, creixerà molt el sector d’assegurances privades.

A la vegada hi haurà infinitud de moviment menors -però greus per les poblacions afectades- respecte a centres o serveis que ara són públics. En aquest sentit, una font indica que un grup proper a l’exconseller Jaume Roma -que va cessar per un escàndol, malgrat ser molt proper a la família Pujol- estaria interessat per l’Hospital d’Igualada, on ara és majoritari el Servei Català de Salut.

Per acabar-ho de complicar, una font em diu que Jordi Pujol veu amb preocupació que Mas passi a ser l’home del sector sanitari privat, fet cabdal pel domini econòmic dins CDC. Pujol es va entendre molt bé amb Feliu Sucarrats, predecessor de Ruiz a la Unió Catalana d’Hospitals i qui va triar Ruiz com successor. Per això, en els darrers dies Pujol ha mantingut diverses reunions sobre el tema. Però no ha dit res públicament. Pujol sap que la qüestió pot explotar. De fet, arreu del món ja hauria implicat un daltabaix institucional.

Font: diaridegirona.cat
Veieu també aquest altre artícle d’Alfons Quintà al DdG de dijous: sanitat i indecència antidemocràTICA

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, Salud pública y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

11 respuestas a Interessos dels partits i privats en la sanitat

 1. Jaume dijo:

  A que esperem els ciutadans per fer una revolta en tota regla?

 2. Sara dijo:

  Doncs jo no acabo d’entendre com estem d’adormits que no reaccionem prou, ni ciutadans ni professionals. Ara, que el silenci còmplice dels grans mitjans «dits de comunicació» i la pública TV3 en deu tenir molt a veure. A més d’un silenci alarmantment sospitós del PSC.

 3. Detalls interessants, per si no l’heu vist, del mateix Alfons Quintà el dijous: sanitat i indecència antidemocràTICA
  «Josep Prat ha concebut i vol executar una operació que, em diu la font londinenca, «no té precedents en l’àmbit mundial, en particular pel seu menyspreu de les institucions democràtiques, en primer lloc el Parlament, i de l’opinió pública». Afegeix: «És una indecència canviar radicalment el sistema d’assistència sanitària. No és el mateix que modificar l’enllumenat d’un carrer. Si bé fins i tot aquest petit canvi, en les democràcies també està sotmès a debat i a control».
  Li exposo la vinculació, que encara perduraria, entre Prat i filial espanyola de la USP, la multinacional «United Surgical Partners». Li costa de creure. Em diu: «No imagino que enlloc del món democràtic es pogués donar res de semblant. En les democràcies, el conflicte d’interessos és investigat i, un cop acreditat, condemnat».(…)»

  http://www.diaridegirona.cat/catalunya/2011/10/27/sanitat-indecencia-antidemocratica/525171.html

  bona nit!

 4. dempeus dijo:

  Gràcies per recorda-ho, aquest artícle de l’Alfons Quintà ja l’haviem vist i l’haviem referenciat en el post Contrainforme sobre la privatització de la sanitat (https://dempeusperlasalut.wordpress.com/2011/10/28/contrainforme-sobre-la-privatitzacio-de-la-sanitat/) però poder quedava una mica amagat. l’afegeim a aquest post.

 5. Pingback: #unitspelCAP : orgull de ciutadania, vergonya de CiU « Punts de Vista

 6. Pingback: Perspectivas de crecimiento de la sanidad privada | Dempeus per la salut pública

 7. Joan dijo:

  El mateix Sr Quintà ho diu: cap altre medi de comunicació en fa ressó. No es sorprenent aixó ?. Si es cert al 100 % s’hi hauría d’insistir amb ets i uts. Per que, amb tots els respectes, ja n’estic fart de rebre informacions de qualsevol font que a la llarga resulta que son mitges veritats. Al meu parer aquesta informació s’hauría d’enviar al Registre de la Generalitat que aleshores estaría obligada a respondre. O bé sol.licitar a algún diputat de l’oposició que ho presenti al mateix Parlament. Cal tirar-ho endavant per a confirmar-ho ó no,perque si no, tan sols ajuda a enrarir més l’ambient i a sospitar de tothom.

 8. MAV dijo:

  Ja es ben trist, ara que tenim una Sanitat en condicions, ells s ela caregen per fer negoci, com sempre

  MAV

 9. videoacampada dijo:

  Qui son aquests «USP, la multinacional “United Surgical Partners”?
  A quina trama del poder multinacional ens volem abocar?

  Vendre una part del servei sanitari aquesta gent, vol dir que ens posa en les sevs mans!
  Qui son? em fa mitja por saber-ho.

  Les multinacionals estan per desmentallar els estats, i sembla que a Cat. han trobat una porta
  d’entrada ideal. Snif. RE + EVOLUCIÓ endavant!

 10. dempeus dijo:

  Dons mira, a España USP Hospitales te una xarxa privada de 12 hospitals i 23 centres de consulta i diagnosi. A Barcelona, perque et facis una idea te l’Institut Universitari USP Dexeus, anteriorment Clínica Dexeus.

 11. EnrikeILUN dijo:

  Jo trobo que el PSC no aireja gaire aquests assumptes perquè tampoc no li convé… S’ha de mirar qui ens trobem als consells d’administració de les empreses privades -i privatitzadores- de les quals procedeixen els acòlits d’en Prat: efectivament, gent del PSC, ex-alcaldes i càrrecs d’alcaldies, ben coneguts. Si tibem del fil, aquesta trama pot portar molt més lluny, i esquitxar molta més gent de la que ens pensem fins ara. Alguns ja comencem a anomenar tot això ‘el cas Bürdel’…

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s