Amnistia Internacional adverteix Boi Ruiz que el dret a la salut no pot ser qüestionat


Amnistía Internacional es suma a las crítiques al conseller Ruiz per les seves declaracions sobre el caracter privat de la salut.
Si després d’aquestes declaracions el conseller Ruiz no dimiteix o no el fan dimitir, ja tindrem clar com l’aigua, que aquest govern el que preten és desfer la sanitat pública.
 

Davant de les declaracions sobre el dret a la salut del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz

En una carta enviada avui (28-10-11) al conseller, Amnistia Internacional recorda que el dret al més alt nivell possible de salut, tant física com a mental, és un dret contingut en nombrosos instruments internacionals de drets humans, dels quals l’Estat espanyol n’és part, i per tant, està obligat a complir-los. Entre aquests instruments, el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, (PIDESC) ratificat per Espanya el 1977. Recentment, l’Estat espanyol ha ratificat el Protocol Facultatiu a aquest Pacte, reconeixent així un major nivell de compromís amb aquests drets.

L’organització respon d’aquesta manera algunes de les afirmacions que els mitjans van atribuir al conseller de Sanitat en el marc d’una entrevista a l’Agència EFE dimarts passat 25 d’octubre, en les quals destacava que «la salut és un bé privat que depèn de cada ciutadà i no de l’Estat» i que la «la salut depèn d’un mateix» ja que «aquest depèn del codi genètic de la persona, dels seus antecedents familiars i dels seus hàbits».

Amnistia Internacional reconeix que el dret a la salut comporta llibertats individuals. No obstant això, l’organització recorda que el dret a la salut també comprèn l’accés i gaudi d’un sistema de protecció que ofereixi a les persones oportunitats iguals per gaudir del més alt nivell possible de salut. Aquest dret imposa obligacions a l’Estat. Entre aquestes, l’obligació d’assegurar un nombre suficient d’establiments, béns i serveis públics de salut i centres d’atenció de la salut; garantir que aquests són accessibles a totes les persones, sense cap discriminació, i assegurar-ne la bona qualitat.

Segons han reconegut organismes internacionals de drets humans com el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides, que vigila el compliment del PIDESC, el dret a la salut abraça, a més, una àmplia gamma de factors socioeconòmics que influeixen en el gaudi d’una vida sana i factors determinants bàsics de la salut, com l’alimentació, l’habitatge, l’accés a aigua neta potable i a condicions sanitàries adequades, entre altres. Aspectes tots ells, que també comporten obligacions per als Estats.

Amnistia Internacional desitja destacar que aquestes obligacions en matèria de drets humans ni s’extingeixen, ni s’atenuen en temps de crisi econòmica.

Font: Amnistia Internacional

Veure també aquests posts anteriors:
En respuesta a las cínicas declaraciones de Boi Ruiz
Boi Ruiz: gurú teòric, desastre pràctic
Boi Ruiz, ni gurú, ni teórico de la sanidad… sólo desastre público. (Punts de Vista)
Las “perlas” del conseller Ruiz
Boi Ruiz ignora els determinants reals de la salut
Joan Benach: sobre la salut pública i els determinants de salut
 
 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Derechos Humanos, Desigualdades sociales, Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s