El copagament sanitari avui


En els darrers dies, diferents autoritats s’han manifestat a favor del copagament de les visites a centres d’assistència primària, que han culminat ahir per la tarda amb les declaracions que el  Conseller Sr. Boi Ruiz va fer al programa televisiu  “8 al dia” de Josep Cuní.

Voldria contribuir al debat ciutadà amb el resultat d’un estudi científic publicat el 2010 (N Engl J Med 2010;362:320-8) fet sobre 899.060 beneficiaris entre 2001 i 2006. L’article analitza l’efecte de l’increment de les quantitats de copagament per a les consultes ambulatòries (7 $) i per a especialistes (9 $) en 18 centres, durant 5 anys, fent la comparació amb 18 centres que no van introduir canvis en el copagament. L’efecte de la mesura va ser que en els centres on es van produir l’augment del copagament es van reduir les consultes ambulatòries en 19,8 visites per cada 100 persones i any, alhora que va augmentar el nombre d’ingressos hospitalaris (2,2 per cada 100 persones ), el número de dies d’hospitalització (13,4 dies per 100) i el nombre de persones que van precisar hospitalització (0’7 persones més per 100). L’efecte va ser major en les persones que vivien en zones amb menys ingressos i educació i entre els que tenien antecedents de diabetis, hipertensió o infart de miocardi. El balanç econòmic final, descomptant l’estalvi pel menor nombre de consultes, va ser d’un augment anual de 24.000 $ de despesa per cada 100 persones. Un bon exemple de com el copagament no és només dolent per a la salut, sinó que a més pot ser anti-econòmic per la sostenibilitat del sistema públic. Quan el Sr. Ruiz diu en el programa que a hores d’ara no ha gastat més del que té assignat, fa pensar si no estarà fent, ell també, un retardar en la despesa (increments d’hospitalitzacions públiques, concertades o privades) que pagarem tots mes tard en salut i en deute públic o privat que, per les persones de a peu, ve a ser el mateix.

Treballadors públics, sobretot del sector sanitari, omplen la Plaça Sant Jaume per protestar contra les retallades

Metges, economistes, sociòlegs, farmacèutics, filòsofs, representants veïnals i experts en polítiques públiques han manifestat el seu rebuig al copagament i han proposar altres mesures realment efectives per millorar el funcionament de l’assistència sanitària, com són, augment del finançament (per millorar i augmentar la cartera de serveis), racionalització de la despesa (gastar millor), inclòs el farmacèutic, revisió i transparència dels concerts (i diferents formes de subcontractació sanitària de la qual Catalunya és líder amb més del 50% de subcontractació), disminució de les despeses burocràtics (que el copagament augmentaria), per millorar la sostenibilitat del sistema sanitari i general i del català en particular. El copagament debilita la solidaritat amb els més malalts, els més vells i els més pobres. Els arguments psicològics, financers i d’eficiència social que argumenten a favor del copagament n’hi ha prou són banals a la llum de la discapacitat tributària que tenen els nostres governs. Només cal repassar l’hemeroteca dels escàndols financers dels últims anys per adonar-se fins a quin punt el nostre sistema tributari és un formatge Emmental amb els forats bastaria per fer desaparèixer el dèficit present i futur d’un sistema sanitari i més.

Roger Bernat Landoni  per la Associació en Defensa de la Sanitat Pública.

Font: Grup de Defensa de la Sanitat Pública  (AcampadaBCN – Salut)

 
Entre les autoritats que s’han manifestat darrerament a favor del copagament volem destacar les del Dr. Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges de Barcelona i president del Consell Assessor del Govern per a la Sostenibilitat del Sistema Sanitari. No podem oblidar la contundència amb que es va expressar el mateix Dr. Miquel Vilardell quan va instar al President  Mas a rectificar o enfrontar-se definitivament amb el sector sanitari.

Dr. Miquel Vilardell: “Cal un pacte polític important per anar a buscar recursos econòmics pel sistema sanitari públic”

Però és que el Dr. Vilardell en el tema del copagament canvia d’opinió segons d’on bufa el vent. Curiosament, l’ara degà del Col·legi de Metges ha estat capaç de ser assessor tant de Marina Geli com d’Artur Mas.
Per més que la tendència dominant sempre ha estat a favor del copagament, tot i que de vegades ha mostrat la poteta blanca en contra. A l’inici del govern Mas el Dr. Vilardell va demanar al nou govern la implantarció del copagament, primer en els medicaments als jubilats, en funció de la renda, i de passada a l’avortament i altres serveis sanitaris. L’any 2005 va ser l’encarregat de l’Informe Vilardell on es propugnava el copagament. El segon Informe Vilardell  també defensa el copagament farmacèutic en funció de la renda i el copagament per l`ús d’alguns serveis “de confort”, no sanitaris. Al maig de 2010, el Dr. Vilardell, essent ja president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, en el programa “El preu de la Salut“ es manifestà “en principi” contrari als “peatges” que es plantegen per visita mèdica, però si no hi ha més remei …

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a El copagament sanitari avui

  1. Pingback: El ataque globalizado a los servicios de salud: de la Vall d’Hebrón a California « Punts de Vista

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s