Les xarxes feministes es mobilitzen a la xarxa per tal de garantir el dret a l’avortament a Castella – La Manxa


Un dels drets més fràgils de les dones, el de l’avortament en els termes que indica la llei, pot ser vulnerat davant l’imminent trencament del conveni entre les clíniques i el servei de salut de la comunitat de Castella – la Manxa. L’anunci es va fer divendres passat, 16 de setembre, com a protesta pels 1,3 milions d’euros que asseguren les clíniques que els deu la Junta, un portaveu del Govern castellanomanxec ha rebaixat la xifra fins als 1.017.680 euros-, que no paga els avortaments que deriva a les clíniques concertades des fa més d’un any.

El resultat és que a hores d’ara, el preu per interrompre l’embaràs és de 450 euros en algunes clíniques, molt lluny de l’assistència pública i gratuïta. I és que els impagaments de les administracions estan posant en un compromís a les clíniques d’IVE (Interrupció Voluntària de l’Embaràs), que des que va entrar en vigor la llei de l’avortament, el juliol del 2010, han passat de tenir un 20% de l’activitat derivada del sector públic a un 70% i, en algun cas, un 90%.

Amb aquesta realitat, les associacions feministes, les organitzacions de dones de la Xarxa Feminista contra la violència de gènere, les organitzacions de planificació familiar i altres organitzacions socials, han manifestat la seva “preocupació pel greu risc de desprotecció cap a les dones que aquesta situació pot generar en la comunitat autònoma de Castella-la Manxa «i han emprès una campanya de denúncia davant les autoritats”. I han encetat una campanya que inclou una recollida de signatures que en els primers dies, ja ha aconseguit el 50% de les sol·licituds que exigeix al govern que presideix Maria Dolores de Cospedal, que garanteixi l’aplicació del dret a l’avortament, instant a que es derivi aquesta intervenció als centres públics, en el cas que els privats no es puguin fer càrrec : “els convenis que les comunitats autònomes, estableixen amb clíniques privades no són més que un mecanisme d’execució d’aquesta obligació de cobertura a través dels dispositius públics de salut, derivant d’aquesta manera una atenció que sempre hem cregut hauria de realitzar prioritàriament en els hospitals públics”, consta a la sol·licitud d’actuable.

En la mateixa línia s’ha pronunciat CCOO a través de la secretaria de la dona del sindicat a la Comunitat Autònoma Kirsten Lattrich, que ha qualificat la situació com “un greu risc de desprotecció” per a les dones de la regió, de manera que ha reclamat al Govern que siguin els centres sanitaris públics els que assumeixin aquesta comesa, segons ha informat CCOO en nota de premsa. “El que les dones castellà-manxegues que decideixin interrompre el seu embaràs legal i voluntàriament hagin de pagar elles mateixes la intervenció suposa posar en qüestió l’efectivitat del dret a decidir i significa un greu risc de desprotecció per a les dones de la regió», ha denunciat Lattrich.

D’aquesta manera, la secretària de Dona recorda que “és obligació” de l’Administració regional garantir l’aplicació de la Llei 2 / 2010 de Salut Sexual, Drets Reproductius i Interrupció voluntària de l’embaràs i donar les suficients garanties sanitàries i legals en què es recull que només de forma excepcional aquesta intervenció s’ha de fer en la sanitat privada, la qual cosa, però, segons Lattrich, s’ha convertit en la «generalitat» per a tota Castella-la Manxa, on ha assenyalat que no es realitzen interrupcions voluntàries d’embaràs en cap centre públic de salut.

Per altra banda, el defensor del Pacient ha animat a les dones de Castella-la Manxa que tinguin dret a la prestació pública de l’avortament denunciïn la negació d’aquesta. Ha recordat a totes les dones de la regió que la llei de l’avortament s’ha de complir «sense cap excusa» i de no fer-ho l’Administració que la incompleixi «ha i pot» ser denunciada als tribunals.

«Encara estem en contra que els avortaments recollits i protegits per llei es realitzin en entitats privades, sent habilitat un servei públic per a la pràctica d’aquest dret, no ho estem en que es limiti l’accés a un dret que per llei assisteix a les dones que compleixin els requisits exposats en la llei de l’avortament «, ha argumentat aquest organisme.

Per això, ha apuntat que ni la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal «ni ningú pot infringir aquest dret sense ser denunciada per això». Així, ha assegurat que «la dictadura sembla haver arribat a Castella-la Manxa i només els seus ciutadans han de respondre-hi davant la justícia si es violin els seus drets», ha conclòs.

A una setmana del dia internacional per a la despenalització de l’avortament

Aquest conflicte es produeix quan tot just falten set dies per a la reivindicació de la despenalització de l’avortament, per l’ampliació de drets sobre salut sexual i reproductiva. Una fita obligada que ens recorda el dret de les dones a decidir sobre el nostre cos. Les associacions de dones i feministes omplen els seus calendaris d’activitats i xerrades destinades a conscienciar sobre aquest dret a decidir ; així al Centre Cultural de Dones Francesca Bonnemaison, es programa un taula rodona sobre la Valoració de l’aplicació de la Llei de l’avortament a Catalunya i un debat sobre L’ Impacte de la llei en l’educació. Per la seva banda, Ca la Dona, que també col·labora en l’anterior esdeveniment, va endegar l’any passat la campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït. I és que la llei actual suposa un gran avenç dins els drets de les dones

Aquesta informació s’ha redactat segons la informació de : Redfeminista, CCOO y ElPais

Font: dones en xarxa

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Aborto, Género y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s