Desmantellant la Sanitat Pública


Un article de Eugeni Mur publicat ahir a Kaos en la Red on retreu al govern de CiU l’engany del seu programa electoral a les darreres eleccions.

«Des de Convergència i Unió continuem creient com a valors preferents del sistema de salut en: la universalitat, l’accés a una assistència de qualitat, l’equitat i la solidaritat” Amnèsia electoral?

[Traducción al castellano]

El passat dia 11 de juliol, el conseller de sanitat, Boi Ruiz, va manifestar en una entrevista realitzada al diari El Punt, que confia que no hauran de fer una altra onada de retallades. També va declarar que les mesures que s’estan prenent des del govern de CiU, estan dintre d’un projecte que s’ha d’adequar als recursos econòmics disponibles. I entre altres coses va advertir que, des del primer dia, ja havia anunciat que seria molt dur, i que els pacients s’haurien d’esperar una mica més i ser visitats una mica més lluny.

Però el que també crida molt l’atenció, és que per una banda afirmi que està en mans dels agents socials que el projecte no faci perdre llocs de treball, i per una altra banda, asseveri que tots plegats haurem de ser responsables per a evitar perdre llocs de treball. Potser m’equivoco, però sembla de sentit comú considerar que, de la mateixa manera que hom és responsable de les seves pròpies decisions, actes i conseqüències, l’únic responsable del disseny, aplicació i efectes de la política sanitària del govern de CiU, és exclusivament el propi govern, i ningú més. I em pregunto quina finalitat té “el projecte” al que fa referència el conseller Boi Ruiz.

Veient els esdeveniments: tancament total o parcial dels CAP, reducció de prestacions i serveis als hospitals, acomiadament de treballadors, degradació de les condicions laborals, etcètera, sembla evident que aquest projecte consisteix en desmantellar el Sistema Públic de Salut, és a dir, a empènyer cap a la sanitat privada a les persones que la puguin pagar, i a abandonar a la resta dins d’un sistema públic, degradat i empobrit, que no podrà atendre les necessitats del conjunt de la ciutadania de Catalunya. I a més a més, amb la pretensió de que els professionals de la XHUP, atemorits per l’amenaça de l’atur i la precarietat, acceptin de forma voluntària una altra retallada de sous amb increment de l’activitat, com si no n’hi hagués prou amb patir 4 anys de congelació salarial i una retallada del 5% des de fa 1 any. I això, deixant de banda l’històric greuge comparatiu respecte als treballadors de l’ICS, als que la Vicepresidenta del govern, Joana Ortega, garanteix que no se’ls tornarà a tocar els sous.

Després de llegir el programa electoral amb el que CiU es va presentar a les eleccions al Parlament, i observant els punts 89 fins al 174, on s’expliciten alguns compromisos de l’esmentada coalició amb la ciutadania, pel que fa a la política sanitària, i veient alhora la realitat que està generant el conseller Boi Ruiz, es podria tenir la sensació de que, o bé l’actual govern de la Generalitat pateix d’una mena “d’Alzheimer programàtic”, o bé CiU va enganyar a la ciutadania ara fa 8 mesos quan afirmava: “Des de Convergència i Unió continuem creient com a valors preferents del sistema de salut en: la universalitat, l’accés a una assistència de qualitat, l’equitat i la solidaritat”. I potser també caldria destacar el que es pot llegir al punt 149: “Recuperarem el rol dels professionals, generar-los expectatives de futur engrescadores i ajudar-los a recuperar el rol social que els correspon i unes condicions contractuals dignes”. Possiblement, exemples de coherència com aquest, justificarien el descrèdit i la malfiança cap a la classe política. Però potser, l’aparent mutisme i passivitat dels diferents partits polítics i grups parlamentaris, també.

Amb motiu de l’acampada dels indignats a la plaça de Catalunya a Barcelona, fa unes setmanes, es va poder escoltar al portaveu del govern, Francesc Homs, dient: “A la plaça de Catalunya hi ha l’ocupació d’un espai públic per a ús privat. En algun moment això s’ha d’acabar”. Cinisme?. Potser a la Conselleria de Sanitat s’està ocupant un espai públic per a ús privat. En tot cas, considero que el portaveu del govern té raó, en algun moment això s’ha d’acabar. CiU també va comprometre’s dient: “Tot i que en termes de despesa pública Catalunya encara està per sota de la mitjana dels països del nostre entorn, si les dificultats del moment no permeten incrementar els recursos disponibles, cal mantenir i garantir, en termes reals, els recursos econòmics dedicats al sistema sanitari”. Coherència o frau?. Ineludiblement, o bé la ciutadania té l’última paraula o bé tindrà l’últim silenci. O potser ni això.

Font: kaosenlared

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s