La ciutadana dempeus, Maribel Nogué, ens envia aquests dos links sobre la manifestació d’ahir a Igualada i ens anuncia un artícle seu a l’Enllaç del Anoiencs per demà.
de Regió7.cat: Clam multitudinari contra les retallades en sanitat a Igualada
i de Anoiadiari.cat: Més de 1.500 persones es manifesten a favor de la sanitat pública
Una marxa de 1.500 persones reclama que es replantegin els ajustos al Consorci Sanitari de l’Anoia
MANIFESTACIÓ HISTÒRICA Des de l’Hospital Comarcal fins al cor d’Igualada, unes 1.500 persones van marxar amb el lema «Defensem la sanitat pública», en la manifestació més important a la vila des de les contràries a la guerra d’Iraq, el 2003. Els manifestants van acabar a la plaça de l’Ajuntament, reclamant la presència de l’alcalde Marc Castells, que en aquell moment estava presidint el ple municipal
F. V. | IGUALADA Un miler i mig de persones van recórrer de nord a sud Igualada, ahir a la tarda, en una manifestació en contra de les retallades en matèria de sanitat. El rebuig a l’ERO del Consorci Sanitari i a la supressió d’una ambulància va presidir les consignes. La mobilització es va engegar a l’Hospital i va acabar a l’Ajuntament d’Igualada, just en el moment que començava el segon ple del mandat.

La marxa va recórrer l`avinguda Balmes, el parc de l`Estació Vella, el Passeig Verdaguer, la plaça de Cal Font, la Rambla i l`Ajuntament
Els manifestants portaven diferents pancartes, encapçalades per una de genèrica: «Defensem la sanitat pública». Quan la marxa va començar a l’Hospital d’Igualada, on el Consorci Sanitari que el gestiona planteja un ERO, la concentració era d’unes 500 persones, però en arribar al centre d’Igualada la xifra s’havia quasi triplicat. La marxa, que va transcórrer sense incidents, era encapçalada pel comitè d’empresa de l’Hospital d’Igualada. Aquest, juntament amb el sector de les ambulàncies i diverses associacions de veïns, joves, entitats culturals, a més del moviment d’Igualada Indignada, han creat la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública a l’Anoia.
A l’Ajuntament, una dels membres del comitè d’empresa del CSA va llegir un manifest en què s’acusa els polítics de no haver buscat solucions alternatives a les retallades: «podrien assumir altres rebaixes, però s’haurien d’enfrontar a les empreses farmacèutiques». El manifest ha rebut el suport de més de 16.000 signatures. Els manifestants volien lliurar el document a l’alcalde d’Igualada, Marc Castells (CiU). En aquell moment, tot just havia començat la sessió plenària. L’alcalde va accedir a parlar amb una delegació una vegada s’acabés el ple i rebre el manifest de mans dels representants del comitè.
Al llarg de tot el seguici de la manifestació, on predominaven primer les bates blanques del personal de l’Hospital, però també un important contingent de treballadors del transport sanitari i també usuaris, les pancartes reflectien reivindicacions sobre l’ERO i el servei d’ambulàncies. Entre els crits, un irònic «Artur Mas, a quina mútua vas?».
Temences dels usuaris
A la manifestació, hi havia persones com Maribel Nogué, que explicava que «alguns usuaris es troben que, amb la prescripció i tot del metge de capçalera per fer-se un escàner, han de pagar». Apunta que «serveis com l’aigua, les tovalloles, ja no hi són; tampoc bates quan alguna dona s’ha de fer una mamografia. Ja no és només que hagin de tancar plantes». Per a una altra de les manifestants, Sussanna Rosselló, «és una retallada massa bèstia. Potser podem portar-nos una hamaca a l’Hospital si treuen 100 llits, o dormir a terra, però no pot ser que redueixin personal, l’assistència hi ha de ser. No vull que tre- guin persones».
En aquest cas de l’Hospital d’Igualada, la presidenta del comitè d’empresa, Sílvia Martínez, comenta que estan en ple període de negociació per evitar un expedient de regulació d’ocupació que suposaria l’acomiadament de 40 treballadors. Martínez recorda que la marxa és de «tots aquells anoiencs que estan en contra de les retallades en sanitat pública».
Els manifestants no van poder entrar a l’Ajuntament fins a les 10 de la nit
Arran de les retallades a la sanitat pública, més de 1.500 van manifestar-se a Igualada en una marxa que va començar a l’Hospital i va acabar davant de l’Ajuntament. La reivindicació, que va ser convocada pel comitè d’empresa de l’Hospital d’Igualada, junt amb altres comitès d’empreses relacionades amb la sanitat pública, associacions de veïns i col•lectius de joves de la comarca va aconseguir reunir 18.000 firmes. Després de dues hores d’espera davant de l’Ajuntament, Marc Castells i Joan Torras van rebre, a porta tancada, els principals representants de la mobilització.
‘Nosaltres parlem de persones, de salut. Ells parlen de números’. A través d’aquesta afirmació, la presidenta del comitè d’Empresa, Sílvia Martínez, va explicar el perquè de les reivindicacions, que plantegen alternatives a les retallades. De moment, el comitè d’empresa de l’Hospital ha fet una proposta al consell del Consorci Sanitari de la comarca, per tal que l’ERO no es tiri endavant i, així, s’eviti l’acomiadament de més de 40 persones. No obstant això, segons va declarar Sílvia Martínez, ‘si el consell no assegura que no hi haurà ERO, haurem d’entrar en una negociació’.
La presidenta del comitè va referir-se a totes les persones que es van manifestar: ‘Estem lluitant per la sanitat perquè és una cosa de tots i aquí a Igualada és important que l’Hospital garanteixi tots els serveis, ja que és únic a la comarca’. Per altra banda, respecte de les mesures que planteja el comitè, Martínez va fer esment a l’eliminació de les DPO, que és la retribució que varia en funció d’uns objectius; del solapament horari o la modificació de les guàrdies dels metges.
La Plataforma en defensa de la sanitat pública a l’Anoia va recollir unes 18.000 firmes i va elaborar un manifest que, prop de les 8 del vespre, es va llegir al davant de l’Ajuntament. El text reivindicatiu es recordava el dret a la sanitat pública i que, amb les retallades, ‘s’ha creuat la línia del públic i el privat’. Per altra banda, el manifest demanava als polítics que ‘recordin que les retallades afecten tothom’.
L’equip de govern no va permetre l’accés de públic al ple municipal
Coincidint amb l’arribada de la manifestació a la plaça de l’Ajuntament, a les 8 del vespre, va començar el ple municipal, que va seguir l’ordre del dia i va ser intervingut per l’ecosocialista a l’oposició, Montserrat Mateu, que va demanar un recés per rebre les més de 1.500 persones reunides a la plaça.
La Policia va impedir que els representants dels comitès i associacions entressin a l’Ajuntament a fer l’entrega del manifest i de les 18.000 firmes, així com l’accés del públic al ple, vulnerant el dret dels ciutadans.
El PSC va abandonar el ple abans que finalitzés
Per aquest motiu, el grup del PSC va abandonar el ple municipal, just després que l’alcalde i Joan Torras rebessin a porta tancada els representants de la manifestació. Segons va declarar Jordi Riba ‘vam decidir marxar del ple arran de l’acumulació de fets amb els quals no estem d’acord: per una banda l’equip de govern va prohibir l’entrada del públic al ple i, per l’altra, aprofita el recés per rebre els manifestants a porta tancada’.
El cap dels socialistes va expressar que li semblava una ‘estratègia deliberada’ i que es va desplegar un dispositiu policial ‘absolutament desmesurat’.
Per mostrar el seu suport als manifestants i el desacord amb l’equip de govern, el grup del PSC va abandonar un ple en què ‘l’alcalde va realitzar un atac preventiu, cosa que entenem com un acte de covardia evident per la seva part’.
Castells i Torras van rebre els representants de la manifestació
Durant el recés del ple municipal, que va dur-se a terme als voltants de les 10 de la nit, Marc Castells i Joan Torras van rebre, a porta tancada, els representants d’alguns dels comitès, organitzacions i col•lectius que formaven part de la manifestació.
En la rebuda, Castells va agrair-los la mobilització i va apuntar el deute que té l’Ajuntament en els moments actuals. Per altra banda, l’alcalde es va comprometre a fer passar el deute i va rebre el manifest i la recollida de firmes.
Pel que fa al manifest, Marc Castells va repartir-ne un a cada membre de la sessió plenària.
Les imatges de la manifestació són aquí.
Pingback: Felip Puig nombra sus “ayudantes de sheriff” « Punts de Vista