Atemptat a la salut a Terrassa


Mútua Terrassa presenta un ERO que afecta 884 treballadors

L’expedient implica un terç de la plantilla i més de 140 professionals tindran suspès el contracte un mínim d’un any

L’entitat diu que la retallada del Catsalut reduirà la feina i confia a fer marxa enrere aquest temps

01/07/11 02:00 – TERRASSA – Miquel A. Luque

Protesta dels “indignats” de suport als treballadors de Mútua Terrassa Foto: M.A.L.

Mútua Terrassa va presentar ahir un expedient de regulació d’ocupació (ERO), de suspensió i reducció temporal, que afectarà 884 persones, un 35% de la plantilla, de 2.497 empleats. La direcció del grup va informar ahir els membres del comitè de les mesures per reduir 8,3 milions d’euros del total de 13,5 milions de despesa, que no van ser ben rebudes pels representants del treballadors. Els delegats sindicals les van qualificar de “molt fortes”, entre altres coses, perquè més de 140 treballadors veuran suspès el seu contracte durant un període mínim d’un any.

Segons va informar Mútua Terrassa en un comunicat, la resta de professionals afectats (més de 700) hauran de reduir la jornada entre un 10% i un 20%. L’entitat ho justifica argumentant que hi ha una disminució de contractació d’activitat, per la qual cosa caldran menys hores de dedicació en totes les línies assistencials. El motiu és la retallada de la contribució del Catsalut, que reduirà de 13,5 milions la contractació de l’import de l’entitat, que assenyala que està aplicant mesures de gestió que s’hauran de complementar amb altres actuacions. Això suposarà retallar 5,2 milions d’euros l’any. L’import restat s’haurà “d’equilibrar” amb l’ERO temporal.

Ara comença el període de consultes amb els treballadors, que podran fer propostes alternatives per modificar l’expedient. Segons el comitè, la primera reunió prevista per fer valoracions serà dimecres. En aquest sentit, les mateixes fonts van qualificar de “desproporcionades” les mesures que es van anunciat en un cap de setmana llarg a Terrassa, la qual cosa no els va deixar temps per reaccionar. En qualsevol cas, però, els representants ja estan en disposició de denunciar que, segons la resposta de l’empresa, cap dels càrrecs directius de Mútua s’hi veurà afectat, i que, “si la feina de set hores ara s’ha de fer en sis, el servei se’n ressentirà molt”. Quan s’acabin les reunions, el Departament de Treball aprovarà l’ERO.

Malgrat la contundència de la mesura, la direcció de l’entitat va afirmar que “l’ERO es presenta amb un horitzó temporal d’un any, perquè es confia que la situació sigui reversible”. Per la direcció, és una situació “no desitjada ni provocada”, i demana la “màxima responsabilitat, sensibilitat i compromís dels implicats”.

LA XIFRA: 35 per cent dels treballadors de Mútua Terrassa estaran afectats per l’ERO de reducció temporal de contracte.

Metges de la Mútua alerten que la qualitat està en risc

02/07/11 02:00 – barcelona – Redacció

L’endemà que es fes pública la intenció de presentar un ERO temporal per part de la direcció de Mútua de Terrassa, l’associació professional de facultatius (AFP) de l’hospital vallesà va emetre ahir un comunicat en què alerta que la qualitat assistencial al municipi i a la comarca “està en risc”. Segons l’associació, la reducció de la plantilla –que afecta tot tipus de personal sanitari– tindrà efectes imminents al centre, entre els quals hi ha l’eliminació dels serveis de rehabilitació, endocrinologia i reumatologia.

Els metges auguren un augment important de les llistes d’espera per a visites, tractaments i cirurgies en totes les especialitats a causa de la retallada en personal i posen en dubte que es pugui oferir la mateixa qualitat assistencial, tal com promet el govern.

Si finalment s’aplica l’ERO, que afectaria 884 persones –146 serien acomiadades temporalment i a la resta se’ls reduiria la seva jornada–, els professionals sostenen que els casos de gravetat, tant els aguts –accidents de trànsit, embòlies cerebrals, atacs de cor, etc.–, com els crònics –artritis invalidants, etc.– “no podran ser atesos de manera adequada”. Els metges ho qualifiquen com un “atemptat contra la salut sense precedents”.

Oposició dels treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa a les retallades

Les pancartes que hi havia a la porta de l'Hospital de Terrassa contra les retallades i que es van treure Foto: M.A.L.

02/07/11 02:00 – TERRASSA – Miquel A. Luque
Els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) van mostrar dijous en un referèndum un contundent rebuig a les mesures proposades per la direcció. Un 79,1% de la plantilla va mostrar la seva oposició. En total van ser 1.370 persones les que no van voler negociar amb l’empresa. Només, un 18,3% va votar a favor de la negociació. A més va haver-hi 41 abstencions, quatre vots en blanc i un nul. Al referèndum van participar 1.732 treballadors, cosa que suposa un 77% del cens.

Fonts del comitè d’empresa van interpretar aquestes dades com el resultat “del cansament” de la plantilla a les contínues retallades. El comitè es reunirà dimecres que ve amb la gerència, que va amenaçar la setmana passada a presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar entre 133 i 157 treballadors. Amb les mesures plantejades pel CST, l’objectiu era reduir 3,2 milions del pressupost.

Mútua Terrassa prescindeix del servei de rehabilitació

Suspendrà el contracte durant un any dels fisioterapeutes i facultatius del CAP Rambla i de l’hospital

Representants de Mútua i del CST van lliurar les 11.000 firmes contra les retallades. Foto: M.A.L.

02/07/11 02:00 – TERRASSA – Miquel A. Luque

El 99% del personal dels serveis de rehabilitació de Mútua Terrassa tindrà suspès els contracte durant un any. L’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que va començar a tramitar ahir l’entitat penalitzarà tots els professionals fisioterapeutes i facultatius d’aquest servei. Sense aquests treballadors el servei de rehabilitació deixarà de tenir activitat al CAP Rambla i a l’hospital. D’aquest ERO, només en quedarà exempta la supervisora.

El comitè d’empresa sospita que darrera d’aquesta supressió del servei de rehabilitació hi ha la intenció de la direcció de l’entitat “d’externalitzar el servei” per estalviar-se’n la despesa. Amb tot, va alertar de la necessitat que un centre públic ofereixi aquest servei tenint en compte que molts usuaris són gent gran i amb problemes de mobilitat. El servei de rehabilitació de la mútua atén els pacients d’accidents vasculars cerebrals, malalties degeneratives, malalties inflamatòries, traumatismes cranioencefàlics, tumors intervinguts, hèrnies discals, fractures, artroplàsties de maluc, artroplàsties de genoll i insuficiència cardíaca, entre d’altres. El CAP Rambla va rebre 9.414 visites que es van traduir en 78.620 sessions de fisioteràpia. A l’hospital, 3.473 i es van fer 11.839 sessions; al sociosanitari hi va haver 1.625 visites i 12.633 sessions, i a consultes externes de l’hospital es van registrar 11.526 visites i 59.699 sessions.

11.000 firmes

Els treballadors de Mútua Terrassa es van concentrar dijous davant de l’ajuntament per protestar contra les retallades. Al consistori s’estava celebrant el ple municipal i per això hi va haver moments de tensió quan els 150 concentrats van intentar entrar de cop. Finalment, un grup va lliurar a l’alcalde de la ciutat, Pere Navarro, les 11.000 firmes contra les retallades.

11.000 firmes contra les retallades

Els treballadors de Mútua Terrassa es van concentrar dijous a la tarda davant de l’Ajuntament per protestar contra les retallades en sanitat després de saber que l’entitat havia presentat un ERO que afectarà 884 persones. Al consistori s’estava celebrant el ple municipal i per això va haver moments de tensió quan els 150 persones concentrades van intentar entrar de cop. Finalment, representants dels treballadors van poder assistir al ple i posteriorment van lliurar a l’alcalde de la ciutat, Pere Navarro, les 11.000 firmes de ciutadans de Terrassa en contra de les retallades. A la trobada, Navarro els va fer saber la seva oposició a aquestes mesures que estan aplicant Mútua i el Consorci Sanitari de Terrassa.

Salvem/Salvemos/Save Rehabilitació de Mútua de Terrassa

Servei Rehabilitació Mútua de Terrassa

Signa la petició:

ENS TANQUEN LA REHABILITACIÓ DE MÚTUA DE TERRASSA

Donada la situació actual de la crisi econòmica, el Servei de rehabilitació de l’Hospital Universitari de Mútua de Terrassa està plantejat per un expedient de regulació d’ocupació (ERO) del 97,3% del personal sanitari, 71 persones (que inclou metges, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, auxiliars, administratius i logopedes). Això implicaria el desmantellament del nostre servei i no poder atendre a una població aproximada de 400.000 persones que inclou els municipis de Terrassa- Sant Quirze, Sant Cugat, Valldoreix, Les Planes, La Floresta, Rubí, Mirasol i Viladecavalls. Però amb l’agreujant que per determinades patologies, la majoria d’elles neurològiques i molt greus, aquest número supera el milió d’habitants.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Atemptat a la salut a Terrassa

  1. Pingback: REHABILITACIÓN Y MEDICINA FÍSICA. Mirando al futuro.: La crisis y la rehabilitación.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s