Arquitectura i salut


Intervenció de Toni Solanas, de l’AuS, a la Convenció Per una nova cultura de la salut el dia 22 de juny.

Arquitectura i salut:

AuS   significa Arquitectura i sostenibilitat, volem unir dos conjunts avui força separats.

El camí de la sostenibilitat cap a salut  passa per entendre que la sostenibilitat significa gestió de recursos, això  implica la producció de residus, dels quals molts provoquen contaminació o bé són nocius per a la salut i també d’altres que són més confortables encara que les alternatives no provoquin malalties.

El CO2  provoca  canvi climàtic, e indirectament també afecta la salut, sobretot a les persones en el 3r. món. La sequera que provoca pèrdua de collites (a l’Índia l’augment de la temperatura promig d’1ºC pot significar la pèrdua del 15 % de la collita d’arròs de l’any. (veure llibre dels Miguel Delibes, pare i fill)

alguns materials de construcció també contenen altres elements químics, físics i biològics  que contaminen l’aire que respirem i afecten la salut persones. Exemples d’elements químics: pintures vernissos que porten compostos orgànics volàtils i/o formaldehids com les coles, panells, mobles, derivats de la fusta, i exemples d’elements físics: electricitat estàtica, camps elèctrics, camps electromagnètics.

Avui es parla de l’edifici malalt, en realitat són les persones les que es posen malaltes al treballar o viure en edificis en els que hi ha determinades condicions higromètriques i de camps magnètics no canalitzats adequadament i poden afectar la salut de les persones, sobretot les dones amb la lipoatrofia semicircular.

Això afecta sobre tot si estem moltes hores en un mateix lloc, como passa amb el llit i el lloc de treball   (més investigació en oficines i menys en habitatge perquè no afecta la productivitat laboral que és el que més interessa)

Ens podem trobar que en una sala de conferències, una oficina o fins i tot una casa on la qualitat de l’aire interior sigui 2, 3 vegades pitjor que l’exterior. Aquest fet és degut a que amb productes de neteja, de perfumeria o els materials de construcció s’emet molta contaminació; també pot ser debut a la mateixa emissió de CO2 que fem les persones en un local mal ventilat.

el problema d’aquests elements que ens afecten la salut és que són invisibles, i davant això no reaccionem. Exemple, es prenen moltes mides per reduir les morts produïdes per accidents de trànsit, i en canvi gairebé no se’n prenen per solucionar els problemes dels que parlem. Sabem però que cada any a Catalunya moren deu vegades més de persones per contaminació que per accident de cotxe.

ens cal fer visible l’invisible per actuar?

el mateix passava amb el còlera, al segle XIX, a la primera meitat del segle hi hagueren moltes plagues que produïen milers de morts, els científics que investigaven què produïa les morts anomenaven als microbis que ho feien  “miasmes”.

en canvi a Londres els anys 50, una onada de fred va fer augmentar el consum, de carbó a les llars i una espessa capa de smog va envair la ciutat provocant en una setmana més de 4.000 morts per contaminació. Això va fer que es fessin les primeres lleis per protegir la població d’aquest perill.

Per saber quines són les mesures a prendre per construir d’una manera sana es parla del terme de Biohabitabilitat  (bibliografia: revista de l’associació GEA

Altres elements que afecten la salut són les radiacions:

n’hi ha de diversos tipus, naturals i artificials, per exemple les ionitzants del sòl: gas radó (n’hi ha molt a terrenys granítics com a Galícia i els USA, on són la segona causa de càncer de pulmó després del tabac)

També ens afecten les alteracions geofísiques: vetes aigua, falles, Xarxes de Hartmann i altres. Per resoldre aquestes problemàtiques cal fer un estudi geobiològic del terreny.

Els estudis de relació entre radiacions naturals, construcció i epidemiologia s’han desenvolupat molt a Cuba.

Ara es comença a acceptar per part de la OMS que les radiacions de la telefonia mòbil poden ser perjudicials i que cal precaució en l’ús dels aparells, sobretot per part d’infants i gent gran.

En el Congrés de Bioarquitectura que vam organitzar el mes de maig passat, al Col·legi d’arquitectes, 11 taules rodones van parlar de diversos temes relacionats amb el que estem parlant: Qualitat aire, radiacions, materials, aigua, energia, ecobarris, rehabilitació

(Bibliografia: http://www.higieneambiental.com/calidad-de-aire-interior/aire-interior-contaminado-toxicos-radiaciones

http://www.terra.org/

http://play.cuatro.com/directo/portada/reporteros-cuatro-rec/ver/edificios-toxicos

http://terratv.terra.com.ec/videos/Noticias/Actualidad/6314-251957/Planean-destruir-un-poblado-turco-afectado-por-cancer.htm

L’urbanisme implica contaminació lligada a l’ús de vehicles contaminants. El model de ciutat difusa genera molt transport, la ciutat excessivament compacta també.

Cal edificar en llocs no inundables

La salut com a benestar, qualitat de vida implica relació amb natura i els elements naturals: sol i vegetació, llum natural, buscar l’orientació millor.

Finalment, el paisatge també es pot considerar com a un element que influeix en la salut.

Barcelona 22 juny 2011

Toni Solanas

arquitecte

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Arquitectura i salut

  1. Pingback: Front les misèries del REpagament: més equitat i una NOVA CULTURA DE LA SALUT! « Punts de Vista

  2. Pingback: Front les misèries del REpagament: més equitat i una NOVA CULTURA DE LA SALUT! | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s