Salut retalla a l’ICS un 10% dels recursos


El titular dels ambulatoris i dels vuit hospitals públics comptarà aquest any amb 275 milions menys

PUBLICO. DANI CORDERO BARCELONA 27/05/2011

Protesta_Hospital_Joan_XXIII_Tarragona«Realisme, reformisme, regeneracionisme». El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar ahir que serà l’eix «de les tres erres» el que definirà la seva política al capdavant de la conselleria. Si l’haguessin sentit, alguns dels assistents al consell d’administració de l’Institut Català de la Salut (ICS) haurien inclòs una altra paraula que comença per la mateixa lletra: retallada. I s’hi haurien oposat tal com van fer ahir en aprovar-se el pressupost de l’organisme de la Generalitat que gestiona el gros dels ambulatoris i vuit dels principals hospitals de Catalunya.

Tot i els tres vots en contra (UGT, Metges de Catalunya i Associació de Municipis de Catalunya) i una abstenció (CCOO), el pressupost de l’ICS es va aprovar, així que l’ajust en el sector sanitari ja és, en part, una realitat. Els proveïdors dependents de la Generalitat comptaran aquest any amb 275 milions d’euros menys que els que van emprar el passat exercici (3.069,27 milions d’euros), una retallada del 9,7%. Si es té en compte el pressupost aprovat inicialment a l’ICS l’any passat i superat, la davallada només és del 4,9%.

Els ambulatoris perden un 9,1% del pressupost i els hospitals, un 11,7%

La repercussió immediata, que ja ha començat a notar-se, serà una reducció considerable de la prestació de serveis, l’allargament de les llistes d’espera i la destrucció de mig miler de llocs de treball, la major part d’ells treballadors de la xarxa ambulatòria de Catalunya. Després de conèixer les magnituds pressupostàries de l’ICS, que dóna feina a prop de 40.000 persones, dilluns vinent serà el Servei Català de la Salut (CatSalut) el que aprovarà el seu pressupost i acabarà de determinar com s’expandeix l’onada d’ajust a la resta del sistema català de salut els centres concertats. Els seus gestors no són gens optimistes sobre la repercussió de tenir menys volum de contractació i facturar unes tarifes un 2% més baixes.

Més enllà de les grans dades, encara es desconeix la forma que prendrà la retallada a cada centre, tot i que hi plans de tancament de plantes i supressions de llits i quiròfans als hospitals. Ahir, en la reunió del consell d’administració, la direcció de l’ICS va assegurar que no se sap encara com s’adaptaran les retallades a les activitats dels hospitals, i va afirmar que encara s’està negociant amb les juntes mèdiques com minimitzar l’afectació en el servei. Però mentre deien això, el pressupost ja certifica que els hospitals només tindran aquest exercici 1.567,1 milions, xifra que suposa una davallada de 184 milions, un 11,76%, respecte als recursos gastats l’any passat. A punt de començar el juny, caldrà conèixer com s’articula un pla de xoc per assumir en sis mesos aquesta minva de diners.

La situació als ambulatoris és similar, argumentada en part per la caiguda d’un 1,9% en el nombre d’usuaris atesos a l’atenció primària de l’ICS. Perden 104 milions d’euros dels 1.249 milions amb què comptaven l’any passat, però les mesures que es posaran en marxa s’enduran també pel davant 428 llocs de treball. Aquesta disminució de recursos, del 9,1%, xoca amb la idea del conseller, repetida ahir, de donar més protagonisme a l’atenció primària i restar pes als hospitals. Just per aquesta incongruència, el sindicat Metges de Catalunya va criticar ahir que la xarxa ambulatòria no arribi al 25% del conjunt del pressupost sanitari, com reclamen les societats científiques. Ara és del 15%.

Els comptes van ser aprovats ahir amb tres no’ i una abstenció

Partides d’ajust

L’ICS pretén estalviar 41 milions gràcies al decret de retallades aprovat pel Tripartit el maig passat, que reduïa els sous dels funcionaris un 5%. La de personal és una de les partides que més pateix la tisorada. A més d’aquesta quantia, la Generalitat estalviarà 41 milions en la disminució de les despeses variables de personal (substitucions, i personal eventual) i 24 milions més per jubilacions i altres baixes no cobertes.

La reordenació de l’estructura de l’ICS suposarà un estalvi corrent de 20 milions d’euros i reordenar l’oferta assistencial que suposarà més llistes d’espera i en moltes ocasions desplaçaments més llargs per als pacients, 67 milions d’euros més. Aquesta minva de despesa arribarà sobretot per les actuacions que es facin als hospitals. Tanmateix, la reducció d’inversions comportarà 45,5 milions més i la reducció de la factura farmacèutica, uns altres 31 milions d’euros.

La retallada suposa la destrucció de mig miler de llocs de treball

La internalització de proves diagnòstiques no contractar a empreses externes proves de radiologia i medicina nuclear permetrà mantenir intactes sis milions d’euros. El dubte d’aquesta partida és el futur de l’empresa pública Institut del Diagnòstic per la Imatge (IDI), que podria ser privatitzat parcialment.

«Amb una retallada tan important, no es pot dir que no hi haurà afectació en el servei per al pacient», va criticar Joan Canals, representant de CCOO al consell d’administració de l’ICS. Raquel Gil, secretària d’Igualtat i Polítiques Socials d’UGT, va lamentar que «continua sense conèixer-se la foto completa dels pressupostos i cal tenir clar que, per molt pressupost que hi hagi, si la gent es posa malalta se li ha de donar servei».

Font: Público

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s