
Metges de Catalunya (MC) qualifica d’“alt risc” la retallada de 500 milions d’euros en la prestació de serveis sanitaris i assistencials que prepara el Departament de Salut, ja que amenaça en dinamitar l’atenció sanitària integral i la qualitat del sistema de salut públic.
Malgrat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, encara no ha concretat el pla de xoc per eixugar el dèficit sanitari, tot apunta que les retallades es podrien traduir en la suspensió de programes de salut, en el tancament dels quiròfans de tarda, així com de plantes hospitalàries, i en l’ampliació dels temps d’espera per ser operat. Des de la mateixa conselleria, s’insinuen, fins i tot, possibles acomiadaments de personal sanitari interí i eventual (suplents i reforços).
Per al secretari general de MC, Antoni Gallego, les pretensions econòmiques del Govern “podrien malmetre greument el nucli central del sistema sanitari”, que situa en la relació metge-pacient. “De moment, ningú ens ha garantit el blindatge de l’acte mèdic i això ens alarma”, afegeix.
Gallego recorda que el sindicat va impulsar una cimera mèdica per definir la “línia vermella” que protegís la qualitat assistencial de les retallades, “però, a hores d’ara, no s’ha plasmat en cap acció concreta pel desinterès de la Conselleria de Salut”.
Segons el seu parer, la sanitat catalana “no es pot permetre el luxe” de reduir un 10% el seu pressupost, si aquesta rebaixa suposa empitjorar els serveis sanitaris.
“Nosaltres acceptem simplificar l’estructura administrativa de salut, optimitzar l’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació i revisar el programa d’inversions sanitàries com a mesures d’estalvi, però rebutgem categòricament qualsevol pla que posi en perill el sistema sanitari públic i que desintegri les actuals plantilles mèdiques”, indica el secretari general de MC.
A més de retallar 500 milions d’euros en la prestació de serveis sanitaris i assistencials, el Departament de Salut també té previst reduir uns altres 500 milions en concepte de prestacions farmacèutiques i inversions en equipaments. D’aquesta manera, pretén complir el mandat del Govern d’estalviar un 10% del pressupost de 2010, el que equival a uns 965 milions.
Font: Metges de Catalunya
Amb una participació de només el 48,62% del cens, el sindicat Metges de Catalunya (MC) ha guanyat les eleccions sindicals a l’Institut Català de la Salut (ICS), després d’aconseguir 82 dels 397 delegats que han escollit els prop de 40.000 treballadors dels centres sanitaris públics.
Els resultats releguen a CCOO a la segona posició, tot i que també ha augmentat la seva representació fins als 77 delegats, segons dades provisionals de l’ICS facilitades per Europa Press.
D’aquesta manera, el col.lectiu mèdic, que representa prop del 25% del personal empleat a l’ICS, ha aconseguit al voltant d’un de cada quatre representants sindicals a les juntes de personal dels àmbits d’atenció primària i dels hospitals de Bellvitge i Vall Hebron de Barcelona, ??Germans Tries i Pujol de Badalona (Barcelona), Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa (Tarragona) i Viladecans (Barcelona).
En tercer lloc, el sindicat d’infermeria Satse ha aconseguit 66 representants, per davant dels 64 d’UGT – que augmenta en 17 delegats -, els 56 de LA IAC (CATAC-CTS) i els 23 de CGT – que el 2007 només en tenia 4 -.
La participació s’ha desplomat set punts respecte als comicis de 2007, després de votar en aquesta ocasió el 48,62% del cens electoral, tot i haver-se augment el nombre de representants sindicals des dels 337 fins als 397.
Veure els resultats de les eleccions sindicals a l’ICS.
Podeu descarregar l’informe sobre sanitat elaborat per CCOO, que tracta sobre la Despesa Sanitària, analitza els pressupostos sanitaris per CCAA, l’impacte de les retallades de recursos humans i materials, del copagament, que surt i s’amaga com el Guadiana, però sempre està en la ment dels «gestors», de les desgravacions fiscals a mútues, la transferència de titularitat d’hospitals i centres sanitaris, i acaba amb les propostes sanitàries de CCOO de Catalunya.