La salut no és un negoci … per més que alguns ho vulguin


Una entradeta de Toni Barbarà per comentar la creació d’un fons de capital risc promugut pel Col·legi de Metges de Barcelona i aplaudit per conseller Ruiz. 

lasalutnoesunnegociNo hi ha el més mínim dubte sobre el que els nous gestors de la Salut i la Sanitat a Catalunya fan i pensen fer… Retallades a dojo, ja no a tisorades sinó a cop de destral!

Tanmateix resulten d’allò més il·lustratiu noticies com la d’Europa Press que aquí recollim pel que expressa de filosofia de fons i de perversió/degradació del llenguatge en el sector de la salut. O com ells diuen, significativament “el mercat, la industria de la salut”.

Una “operació financera” molt celebrada per que els “sanitaris” juguin a mercats i a capitals risc tot muntant les seves empreses i negocis… Tota una oportunitat per redreçar la seva activitat laboral que un dia van orientar (erròniament, clar) cap a atendre persones i dirigir-la sàviament com a “metges emprenedors”cap a la gestió, els negocis, el mercat, …la pela (perdó, l’euro !)

La cosa ja té un nom suggeridor: “Healthequity”, és a dir anglicisme que voldria dir “SalutEquitat”. Apa teniu ! Quina barra i quin cinisme! De fet s’estan referint a que per fi els metges ja podran sentir-se “equitativament” tractats a l’hora de fer beneficis… suposem.  En tot cas metges que estiguin interessat, com ja van fer en 300 casos l’any passat,  poden dirigir-se a l’ « Àrea d’incubació de Projectes Empresarials », que deu estar a la planta de laboratoris…econòmics, of course!

Però aquí no s’acaba el malson. Per major garantía i solidesa de filantropia i sostenibilitat social, els plans tenen el Suport de Laboratoris com Abott, Ferrer i Esteve.

La cirera final era previsible: El conseller Ruiz ha felicitat el COMB per la iniciativa i la col·laboració entre sector públic i privat ( Recordeu com a Dempeus estem insistint en denunciar aquest gran parany – anestèsic- populista).  I el seu col·lega economista ultraliberal, Mas-Colell  conclou que un sector privat fort ajudarà el públic a tirar endavant No diu qui tirarà endavant però s’entén que el sector privat). I el segell final, un toc “nacionalista”:

“ara és el moment d’anar «tots junts» a Madrid a demanar”… rodó!       

No direu que no queda un “producte” d’allò més atractiu a l’aparador del mercat – salut !

Toni BarbaràEl Col·legi de Metges de Barcelona crea un fons de capital risc per dinamitzar el sector

Boi RuizBoi Ruiz demana anar «tots junts» a Madrid per reivindicar el pacte fiscal

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS) El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i el Grupo Financiero Riva y García han creat un fons de capital risc que vol gestionar fins a 20 milions d’euros en inversions de companyies del sector sanitari, fonamentalment en serveis mèdics i algunes firmes biotecnològiques de nova creació.

La gènesi del projecte, batejat com a Healthequity, es troba en el projecte ‘Metge emprenedor’ creat fa cinc anys pel COMB perquè els facultatius poguessin tirar endavant les seves idees i projectes innovadors, amb 300 plans de negoci elaborats el 2010, com ha explicat el director de l’Àrea d’Incubació de Projectes Empresarials-MediTecnologia del COMB, Lluís G.Pareras.

Ara el nou projecte, gestionat pel grup financer i el COMB a parts iguals, pretén acompanyar les idees no només dels metges sinó de tots els sanitaris al mercat, i gestionarà un capital risc d’entre 15 i 20 milions, partint que bona part dels hospitals de major impacte científic es troben a Catalunya.

Els consellers d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i de Salut, Boi Ruiz, han presidit l’acte de presentació de Healthequity, que l’Institut Català de Finances (ICF) aporta 4 milions, i també té el suport dels laboratoris Abott, Ferrer i Esteve.

Aquest projecte impulsarà les idees del sector i contribuirà que arribin al mercat, fent possible el seu creixement, amb el consegüent efecte de creació de nous llocs de treball especialitzats.

El conseller Ruiz ha felicitat el COMB per la iniciativa i la col·laboració entre sector públic i privat materialitzada en el projecte, i ha destacat que en els temps que corren els inversors són molt importants.

RECLAMAR EL QUE TOCA A CATALUNYA

Ha subratllat que ara és el moment d’anar «tots junts» a Madrid a demanar el que a Catalunya li toca, en relació amb la reivindicació del pacte fiscal defensada per l’actual Govern, liderat per Artur Mas, per aconseguir capital.

El conseller Mas-Colell ha celebrat que el projecte ajudarà a dinamitzar més la indústria de la salut, que es veurà reforçada, ha declarat.

«La indústria de la salut de Catalunya té tot el potencial d’exportació», tant de productes com de serveis que vénen a buscar aquí estrangers, segons el conseller d’Economia.

El conseller ha augurat «dos anys difícils i complicats» que s’ha mostrat convençut que Catalunya podrà afrontar i tirarà endavant, si la situació econòmica millora i l’economia comença a créixer i si s’aconsegueix un pacte fiscal, per al que s’estan donant els primers passos, però necessitarà el «suport indispensable» dels ciutadans.

Un sector privat fort ajudarà el públic a tirar endavant, ha asseverat Mas-Colell, posant com a exemple el projecte Healthequity.

INQUIETUD PER LES RETALLADES

Per la seva banda, el president del COMB, Miquel Vilardell, ha traslladat als membres del Govern la inquietud dels facultatius davant de les retallades sanitàries, i ha demanat a tots els partits polítics aparcar els seus interessos particulars per participar en aquesta reforma, que també ha de comptar, segons la seva opinió, amb el suport dels ciutadans.

«Hem d’anar junts, perquè si només anem en el sentit de l’eficiència ho tindrem difícil», ha advertit el president del COMB, qui també ha reiterat la seva petició que les mesures de retallada no afectin la qualitat assistencial.

Font: Europa Press

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, Salud pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s