Manifest: La sanitat no es rebaixa


Aquest és el text del manifest signat per 2.000 metges i que van llegir i entregar dimarts al parlament de Catalunya. El sindicat Metges per Catalunya s’ha adherit al manifest, el text del qual teniu a continuació:

Representants dels metges dels 8 hospitals del ICS entreguen un manifest al Parlament

MANIFEST DELS METGES DELS HOSPITALS DE L’ICS

LA SANITAT NO ES REBAIXA 

Els efectes de la crisi econòmica han colpejat amb duresa el sistema sanitari català i també el seu nucli fonamental: el metge. Les mesures urgents de contenció de la despesa i de reducció del dèficit públic, decretades pel govern català i espanyol , han penalitzat injustament el sobreesforç del personal mèdic per preservar la qualitat assistencial, tot i les carències del sistema.

Els facultatius som conscients de la delicada situació econòmica que pateix la sanitat pública, però ens és molt difícil d’entendre que ens toqui pagar a nosaltres els plats trencats dels números vermells de l’administració.

Des de fa temps, el personal mèdic ha apostat per la sostenibilitat, participant activament en programes de contenció de la despesa. Ara, aquest compromís se’ns reconeix amb una tisorada salarial, l’opció més fàcil i més còmode per els governants.

Cal preguntar-nos:

Per què ningú mai no s’ha atrevit a plantejar una reforma profunda de l’administració sanitària, que aturi la despesa absurda generada per la càrrega burocràtica i l’excés de càrrecs intermedis no justificats?

Per què en els darrers anys han proliferat multitud d’empreses públiques i de direccions clíniques de dubtosa eficiència, que només han servit per eixamplar la distància entre els metges i els centres de decisió sanitària?

Per què s’estan obrint tants centres sanitaris, no sempre necessaris, fent una despesa milionària impossible d’assumir?

Creiem que aquestes no són les fórmules adequades per contenir la despesa i mantenir la qualitat assistencial i per això diem que:

 1. No podem consentir que imposin una retallada del nombre de metges de guàrdia que afecta la qualitat assistencial. Tampoc podem acceptar la disminució de les plantilles mèdiques, ja que no es cobriran ni el 50% de les jubilacions ni les vacants.
 2. No podem permetre que es perpetuï l’actual burocratització que pateix la sanitat pública, absurdament hipertrofiada i ineficient i que s’ha convertit en una font de despeses injustificades en la situació actual.
 3. No podem ser còmplices de la falta de transparència en les llistes d’espera.
 4. Volem fer saber a l’opinió pública que estem arribant a una situació del tot insostenible, on les dificultats pressupostàries empitjoraran perillosament la qualitat de l’atenció sanitària a la població.
 5. Advertim que la gravetat d’aquesta situació pot ser un camí sense retorn que tiri per terra el prestigi i l’excel·lència que ha assolit la nostre sanitat.
 6. Exigim de les administracions sanitàries la racionalització de la despesa prioritzant, per damunt de tot, l’atenció als pacients.
 7. Demanem poder negociar en una mesa mèdica pròpia les nostres condicions de treball.
 8. Demanen un compromís de tots els partits polítics per la sostenibilitat del sistema.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Manifest: La sanitat no es rebaixa

 1. Toni Barbarà dijo:

  És perfectament comprensible el que manifesta aquest col•lectiu mèdica. Amb independència de filiacions ideològiques i d’afiliacions sindicals, el més cert és que la duresa i improcedència de la retallada posa en qüestió la possibilitat d’una praxi professional digna, segura i de qualitat.
  Des de Dempeus per la salut pública ens hi hem posicionat amb contundència i claredat, i compartim que ara el Sindicat de Metges, amb independència del seu caràcter corporatiu –que no de classe- , ho faci i ho expliqui com llegim.
  En efecte les polítiques anunciades (i sembla que amb immediates d’ execució) pel nou Conseller i Govern de la Generalitat de CiU, equivoquen el fons i la forma, l’estalvi i els destinataris, la xocolata i el lloro. No és per aquí, Sr Boi !! El dèficit i la dita “desviació“ pressupostària no s’expliquen fonamentalment per la despesa de salaris dels professionals i treballadors/es de la salut i la sanitat, incloent-hi però necessariament als no- metges, sinó per altres conceptes que tenen a veure amb la consideració mercantil i economicista que fan des dels Governs ( autonòmic i central…i de la major part d’Europa). El veritable forat està a les privatitzacions, concertacions i externalitzacions, al descontrol i dispendi de factura de farmàcia innecessària, i el principal motiu del desgavell insostenible arrenca de la baixa aportació de recursos públics procedent dels pressupostos generals de l’Estat i de les CC.AA. , com ara Catalunya (que dedica un percentatge del seu PIB inferior a la resta de l’Estat i per suposat molt per sota de la mitja de la U.E.)
  I un cop aclarit això entrem en les aigüeres que també es poden tapar… com de fet ja hem fet diverses organitzacions i entitats (Dempeus, o la FoCap, o la FADSP, entre d’altres) que responsablement defensem el caràcter públic del Sistema Nacional de Salut i la seva qualitat i garantia de futur.
  Apleguem forces, i Benvinguts/des al club, col•legues !!
  Toni Barbarà, secretari de Dempeus

 2. àngels dijo:

  Diuen els companys i companyes en el seu Manifest que «Els efectes de la crisi econòmica han colpejat amb duresa el sistema sanitari català i també el seu nucli fonamental: el metge.» Des de bon començament Dempeus per la Salut Pública va protestar per les retallades de sous al personal de la sanitat i el no cobriment de les baixes que es produissin. Pensem que pot ser una manera –fins i tot deliberada– de portar el sistema al punt del col.lapse i el trencament, per esmicolar encara més l’atenció que es dóna des de la sanitat pública. Però voldríem recordar que qui pateix amb tanta duresa com a mínim les retallades i les absurdes polítiques del senyor Ruiz són les persones malaltes, i de fet, tota la població amb baix nivell de renda. El senyor Ruiz ha convertit la conselleria de salut en una administració parcial de la sanitat, on predominen interessos empresarials que no pas dels col.lectius que han de vetllar per la salut i el benestar de tota la població. Com diu l’amic i company Toni Barbarà el senyor Ruiz s’equivoca en el fons i la forma. Però, potser de fet, crec l’error és ell, que no hauria d’haver arribat mai a la Conselleria. Salut!

 3. esther valverde vilabella dijo:

  Una mica de respecte per els companys de feina ¡¡, estém en el mateix bandol. Els que aprofiten el manifest per dir que el PADES no cal, s’equivoquen, ja fa 20 anys que estalviem diners, i l’atenció de qualitat de les persones al final de la seva vida, és un dret. (Ara només falta que ens barallem entre nosaltres)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s