La crisi accelera la supressió de mil llocs de treball en la sanitat pública catalana


Amb projectes de política de salut com les que reproduim anunciades a El Periodico el sector privat, concertat  o no, es frega les mans. Cada dia tenen mes proves a fer pagades directament pels pacients, per les mútues o per la Generalitat.  Una vegada fidelitzades les persones amb  proves diagnostiques a la privada o teràpies de confort, s’agreujarà el dèficit de recursos (pagats pel ciutadans directament o indirectament a traves impostos o mútues) dedicats a una Sanitat de qualitat i pública, tan necessària en els temps que corren, per la manca d’ingressos necessaris que per altra banda també disminueix. . Mentre els laboratoris privats i concertats, les mútues, les asseguradores i els professionals que exerceixen la sanitat pel seu compte es freguen les mans, Catalunya ha iniciat el trist camí de posar en pràctica, sense fer soroll,  les traumàtiques mesures d’Irlanda. A Irlanda hi ha la proposta neoliberal de reduir en 25.000 el nombre de treballadors de la funció pública. Però  aquesta notícia que reproduim a continuació ens diu que sols a Catalunya se n’eliminaran 1000 del sector de la salut.

Més que mai, cal posar-se Dempeus per la Salut Pública!

Ajustos econòmics a Catalunya

La crisi accelera la supressió de mil llocs de treball en la sanitat pública

Els centres de la Generalitat només supliran els metges i les infermeres que ocupin places clau

Els hospitals evitaran les anàlisis, radiografies i ressonàncies que es feien sense ser necessàries

Quan un treballador veu disminuir de manera inapel·lable el seu salari, li queda molt clar que l’empresa per a la qual treballa està en una situació econòmica delicada. Aquesta conjectura plana aquests dies en les reunions que manté el personal dels vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), que cobren el 5% menys des del mes de juny. Un missatge idèntic arriba als 364 centres d’assistència primària (CAP) d’aquesta mateixa institució, empresa pública propietat de la Generalitat (la més gran de Catalunya) que dóna feina a 41.000 persones. L’avís va unit a una extensa relació d’objectius que, en molts casos, són velles pretensions de la Generalitat en el seu intent de fer més eficients i menys costosos els seus centres sanitaris.

Uns pacients esperen el seu torn a la sala de consultes externes de l’Hospital de la Vall d’Hebron el mes de juny passat. GUILLERMO MOLINER

Uns pacients esperen el seu torn a la sala de consultes externes de l'Hospital de la Vall d'Hebron el mes de juny passat.Amb aquestes mesures, ara indiscutides, l’ICS ha de reduir en un 8% el seu pressupost de l’any 2011. La primera, ja activada, es traduirà en una reducció indirecta de, com a mínim, 1.000 places laborals abans del 2012. En una plantilla tan envellida com la de l’ICS -la mitjana d’edat ronda els 48 anys- aquest objectiu es complirà, preveuen els seus estrategs, no substituint les baixes per jubilació o mort, i suprimint els contractes temporals que permetien reforçar serveis en situacions crítiques. El règim funcionarial del personal de l’ICS impedeix un altre tipus d’ajustos no traumàtics de plantilla, però si la no-substitució de les baixes es prolonga uns quants anys, la partida salarial -el 65% del pressupost- minvarà substancialment, calculen.

NO GASTAR DE MÉS / Aquesta manera de procedir no s’aplicarà en els serveis que perdin, per jubilació, especialistes exclusius, adverteix Montserrat Figuerola, directora adjunta d’Afers Assistencials a l’ICS. «Mai es posarà en perill el funcionament d’un servei per deixar de cobrir una plaça -assegura-. Seria un fracàs del sistema que utilitzéssim la crisi per reduir plantilles». La resta de propòsits anunciats formen part d’aspiracions històriques sobre l’ús eficaç del diner públic, amb prou feines assolides als hospitals adscrits a la Conselleria de Salut. La retallada pressupostària pot ser una ocasió perquè per fi s’apliquin.

Es tracta, per exemple, que un mateix malalt no passi per dos escàners idèntics per confirmar un diagnòstic, simplement perquè és atès per especialistes diferents de forma simultània (un fet habitual). Que no es repeteixin, sense motiu, exhaustives analítiques que saturen unitats d’extracció sanguínia i laboratoris. O que no s’administrin costosos fàrmacs de dispensació hospitalària a persones que han deixat de necessitar la teràpia. Aquesta última partida absorbeix el 10% del pressupost total de l’ICS. També s’ha comminat els especialistes que siguin prudents en l’ús de catèters -especialment, els coronaris- i que facin prevaler el criteri del seu ull clínic abans de reiterar la petició de ressonàncies magnètiques.

COMPLIR L’HORARI / La pretensió històrica de «fer efectiva la jornada completa» del personal de l’ICS, incomplerta pels qui es van acostumar a deixar l’hospital a les 15.00 hores en lloc de les 17.00 preceptives, segurament s’aconseguirà ara, confia Montserrat Figuerola. «Intentem que el compliment d’aquestes mesures organitzatives, que no són noves, aportin més eficiència als serveis», repeteix. «Sempre hem pretès adequar l’activitat dels hospitals als recursos disponibles; la jornada laboral s’ha de complir, i tots ho saben», prossegueix. «Al personal sanitari li ha quedat clar que estem en una situació molt complicada: mai abans se’ls havia rebaixat el sou».

Les directrius de l’ICS són aplicades en cada hospital en funció de la seva pròpia situació. La direcció mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, per exemple, considera que en aquesta ciutat sanitària es realitzen més analítiques i proves diagnòstiques tecnològiques que en la resta de centres, i així ho ha recordat als caps de servei. En els de Can Ruti i Bellvitge es buscarà adjudicar a empreses externes les activitats que encara són assumides per personal de l’ICS, bugaderia i restauració, entre d’altres. La direcció de l’ICS ja ha contractat una companyia aliena a l’institut però participada per la Generalitat -la firma Logaritme-la distribució interna del material mèdic i quirúrgic que diàriament utilitzen hospitals i CAP. Aquesta intervenció resulta més barata que dedicar una enorme brigada d’infermeres (abans es feia d’aquesta manera) al repartiment diari del material.

Un capítol que sens dubte desagradarà al personal sanitari que té plaça a l’ICS és la imminent supressió dels dies que es regalaven quan es complia una certa antiguitat en el lloc de treball. Aquesta mesura forma part de les que ha acordat el Govern central per a tot el funcionariat espanyol, i, en conseqüència, està previst que s’apliqui a l’uníson en tots els hospitals públics d’Espanya.


Font: El Periodico

Informació publicada en la página 24 de la secció de cv Sociedad de l’edició impresa del dia 13 de novembre de 2010 VEURE ARXIU (.PDF)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a La crisi accelera la supressió de mil llocs de treball en la sanitat pública catalana

  1. àngels dijo:

    Si es tracta de personal sanitari que atén a les persones em sembla una mesura absolutament inacceptable i a la que s’haurà de plantar cara. Si estan parlant de càrrecs administratius en una gestió que es podria alleugerir, el que s’ha de fer és reconvertir-los en llocs de treball d’atenció a la salut a les persones. I sobre tot, no fer la trampa de “disminuir” plantilles amb el mecanisme d’externalitzar el servei tot concedint-lo a les mateixes persones de les que es diu prescindir-ne. No sols precaritza el sector, sinò que representa una privatització hipòcrita que va en el camí emprès des de fa temps per les Conselleries de Salut de malbaratar lo públic i NO fer rendiment de comptes a la ciudadania.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s