Dempeus a dues Jornades


En Toni Barbarà informa a la Ratera de la Feina feta i socialitzada…compartida d’aquesta setmana, en la que ha participat directament, en companyia d’altres companys de Dempeus.

Seguint les bones costums ja usuals a Dempeus us vull informar, ni que sigui breument de dues activitats de la setmana que acabem de superar, malgrat tota l’empipament, emPaPamenta que coneixeu.
Amb aquesta pràctica esdevinguda bon hàbit aconseguim, amb la mica d’esforç de superar la mandra natural de fer actes- cròniques, transversalitzar, informar, estendre, compartir, socialitzar les informacions i les accions. I paga la pena…

Han estat dues activitats relacionades amb la Salut Pública, i on hem pogut intervenir o representar a Dempeus per la Salut Pública, naturalment.

jornada determinantes imsersoLa primera va ser dimart dia 2 de novembre i va tenir lloc a Madrid, concretament a la seu de l’IMSERSO, (quina seu !!) organitzada pel Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.
Es titulava:
Jornada de vigilancia en Salud Pública y determinantes sociales de la salud: 2 de noviembre 2010
Jornada de vigilancia en Salud Pública y determinantes sociales de la salud: 2 de noviembre 2010

I la convocatoria deia així:
Salón de actos del Instituto de Mayores y Asuntos Sociales (IMSERSO)
Los objetivos de la Jornada son, por un lado, establecer un marco general de acción sobre la equidad en salud presentando el trabajo realizado por la Comisión para Reducir las Desigualdades en Salud en España y, por otro, abrir un espacio de debate y reflexión en cuanto a la reorientación de la vigilancia en salud pública, de manera que integre una visión amplia que incluya los determinantes sociales de la salud y las desigualdades en salud – incluyendo la vigilancia de la salud relacionada con el trabajo y el empleo, los factores ambientales y otros, junto a la vigilancia clásica de enfermedades transmisibles y no transmisibles.

PROGRAMA
Inauguración José Martínez Olmos. Secretario General de Sanidad.carme-borrell

Primera mesa: Avances en Equidad en Salud:
Carme Borrell.
Coordinadora de la Comisión para Reducir las Desigualdades en Salud en España. Agència de Salut Pública de Barcelona. Presentación del documento “Avanzando hacia la equidad: propuesta de políticas e intervenciones para reducir las desigualdades sociales de salud en España”

Segunda mesa: Vigilancia y determinantes sociales de la salud; Moderador: Ferrán Martínez Navarro. Director de la Escuela Nacional de Sanidad

Miquel Porta. Catedrático de Salud Pública del Instituto Municipal de Investigación Médica y la Universidad Autónoma de Barcelona. “Monitorización y análisis sistémicos de causas, daños y beneficios sistémicos”

Javier Nieto. Profesor y Jefe de Departamento Ciencias de la Salud Poblacional. Escuela de Medicina Universidad de Wisconsin (Madison). EEUU. “Las encuestas de salud como un instrumento de acción en salud comunitaria: La experiencia de Wisconsin”

Joan Benach. Joan BenachDirector de Greds-Emconet (Grup Recerca Desigualtats en Salut. Employment Conditions Network). Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). “Empleo, trabajo y desigualdades en salud: una visión global”
……
Tal com podeu veure una mesa d’intervencions molt interessant, al que cal afegir les paraules de Idelfonso Hernández, Director General de Salud Pública y Sanidad Exterior, l’aportació de Begoña Merino del seu departament, i la cloenda a càrrec de José Martínez Olmos, Secretario General de Sanidad.

Vull dir que davant un auditori molt nombrós i més expert, les ponències van resultar interessants i van generar un debat d’opinions entre els membres de les taules i posteriorment amb el públic assistent a l’hora del col·loqui.

Noteu d’immediat la presència magistral de la companya Carme Borrell i la del company Joan Benach, amiga i amic respectivament de Dempeus i col·laboradors a les nostres activitats. Podrà semblar partidisme subjectiu però les seves aportacions van resultar realment estel·lars i així ho va reconèixer l’auditori amb les seves preguntes i els seus aplaudiments.
Necessari també reflectir aquí que al torn de paraules vaig tenir ocasió d’intervenir i que tot i telegràficament (sic) vaig reclamar… “Un cop admesa la notòria sapiència dels experts, com fer per a dedicar més atenció a escoltar la ciutadania, i fonamentalment com millorar i aconseguir una veritable participació social, digna d’aquest nom. Com exemple de noves realitats empoderades que son agents de salut pública imprescindibles i amb un esplèndid futur, vaig mencionar l’experiència jove de Dempeus per la Salut Pública a Catalunya”. L’observació va ser recollida també amb aplaudiments, i el que subscriu es va sentir confortablement gratificat del viatge, …com qualsevol catalanet/a que porta un “producte a vendre” a Madrid… si em permeteu la broma.


La segona activitat va desenvolupar-se dijous dia 4 a les 11’30 a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es tractava de la presentació d’un informe elaborat pel nostres amics i amigues del CAPS junt amb el CADS (Consell assessor pel Desenvolupament Sostenible).

EL MEDI AMBIENT I LA SALUT. QUALITAT DE L’AIRE, CONTAMINACIÓ QUÍMICA, SOROLL I RADIACIONS.CAPS_medi_ambient_i_salut

Jornada CAPS- CADS

Informe: EL MEDI AMBIENT I LA SALUT. QUALITAT DE L’AIRE, CONTAMINACIÓ QUÍMICA, SOROLL I RADIACIONS

Proposava la presentación de:

Análisis de legislació i experiències de bones pràctiques de
millora del medi i la salut. Propostes per a Catalunya.
Informe elaborat pel Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS)

Autoria:
Josep Martí Valls. Coordinador de l’informe
Núria Sancho Fortuny. Legislació
Clara Mestres Miserachs i Marc Homs Vallès. Experiències de Bones Pràctiques

Presentació informe 4 DE NOVEMBRE 2010, diu a la seva web.
El medi ambient i la salut: Qualitat de l’aire, contaminació química, soroll i radiacions Anàlisi de la legislació i les experiències de bones pràctiques de millora del medi i la salut (podeu accedir a l informe sencer)
Aquest dijous 4 de novembre s’ha presentat l’Informe El medi ambient i la salut: Qualitat de l’aire, contaminació química, soroll i radiacions, elaborat pel Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris amb el suport del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

L’objectiu ha estat sensibilitzar sobre la importància de la relació Medi i Salut, donar instruments per legislar i gestionar millor en relació a aquestes temàtiques, així com corresponsabilitzar als ciutadans de la seva salut, entesa com autonomia personal i prevenció

Al nostre entendre, aquesta és una aportació avui imprescindible per començar a aproximar-nos a la realitat de tota una sèrie de patologies, moltes sense causalitat o etiologia conegudes encara, i que tenen de bons segur una base relacionada amb la contaminació del medi. Us recomano entrar al link del CAPS i fer una ullada a l’informe sencer que anuncia.
Aquí també hi vam fer acte de presencia i de suport al nostres companys i companyes, una sèrie de persones Dempeus, i ho vam fer en representació i nom de tot el col·lectiu.
I seguirem presents, dempeus, i asseguts i assegudes si és llarg, emergents insurgents, empoderats/des, col•laboradors, actius, amb el major respecte i també criteri, com sempre amb humor i solidaritat. Cada dia intentant arribar a més llocs i a més persones… Dempeus per la Salut Pública.
La propera TROBADA en MAJÚSCULES que no es pot perdre ningú ( pot, però serà una llàstima) : el divendres 12 a la sala d’actes del Museu Picasso de Barcelona per parlar de morir dignament, (DMD) per parlar i escoltar sobre “Aprenent i decidint com morir”. a Punts de Vista i a Dempeus
Fins aviat, Salut !

Toni Barbarà

Salud

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Desigualdades sociales, Medio ambiente, Salud pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s