Propostes de CiU per la Sanitat


El candidat a la Presidència de la Generalitat per CiU,  el senyor Artur Mas, rebutja el copagament sanitari.  Això en sí està bé, és el que propugnem a Dempeus des dels nostre Manifest fundacional. Però a continuació diu que vol desgravar fiscalment a aquelles persones que contracten una assegurança privada: es a dir vol reduir els ingresos a l’Hisenda que han de finançar els serveis públics per a tots (també els de salut), per  potenciar la sanitat privada.

L’argument de la fal.làcia és que es presenta com una reducció de la despesa en sanitat pública quan de fet és un menor ingrès públic per a finançar, entre altres coses,  els serveis que més necessita la ciutadania. Aquest és el camí de fer més evidents les desigualtats i de que el sistema de salut sigui una font d’inequitat, en especial per a les persones amb malalties cròniques, les persones grans, les persones amb menys recursos de la nostra societat i per tant, per les que més s’hauria de vetllar des de les instàncies públiques.

La mesura que proposa CiU significa, doncs, clarament,  menys ingressos a Hisenda per finançar els serveis públics, establir de forma institucional dos sistemes sanitàris, el públic pels pobres i el privat per qui s’ho pugui pagar, i per això ja se l’ajuda amb desgravacions fiscals…  I per acabar-ho d’adobar,  vol potenciar la col·laboració público-privada, quan ja està demostrat que aquest model és ineficient. La sanitat privada  s’emporta uns beneficis nets addicionals, representa menys transparència a l’hora de prsentar comptes, sempre significa un sobrecost,  i a més fomenta la  burocràcia administrativa, tot i argumentant el contrari. 

No senyor Mas, així no!

Mas proposa avantatges fiscals per als usuaris de mútues

Refusa el copagament per considerar-lo injust per als pensionistes

Artur MasDivendres, 5 de novembre del 2010 – TONI SUST – BARCELONA

Artur Mas va recuperar ahir una antiga proposta de CiU en matèria de sanitat: el candidat nacionalista a la presidència de la Generalitat va proposar que els usuaris de mútues sanitàries tinguin avantatges fiscals per la despesa que els suposa recórrer a la sanitat privada. La mesura, que sol ser criticada pels rivals de la federació, com va tornar a passar ahir, se sustenta en la filosofia de premiar els que no usen per sistema la sanitat pública. En una de les mini docsessions de CiU centrada en la sanitat, Mas va assegurar ahir que les mútues ofereixen al voltant del 20% de l’atenció sanitària a Catalunya.

En contrast, va rebutjar implantar un sistema de copagament per considerar que els principals perjudicats serien els jubilats, que, va dir, no compten amb pensions altes: «Les pensions són les que són. No tenim les pensions d’alguns europeus que quan es jubilen compren cases al Mediterrani». Mas va reclamar altres vies de contenir l’ús excessiu de la sanitat.

Pel que fa a la privada, va afirmar que amb la seva oferta alternativa ha permès que la pública sobrevisqués, i va apostar, com fa en altres àmbits, per incrementar la col·laboració entre els dos sectors, és a dir, per ampliar el pes i la col·laboració amb el sector privat. «O aconseguim que de forma concertada agents socials inverteixin en el sistema de salut o no hi haurà un creixement significatiu», va advertir. «Una cosa és un servei d’interès públic i l’altra és que això comporti necessàriament que la titularitat del servei hagi de ser pública», va afegir en defensa de la seva proposta.

La consellera de Salut, Marina Geli, va trigar poc a replicar el candidat nacionalista, i va suggerir que el que la federació vol és implantar dues velocitats en l’atenció sanitària.

CRÍTICA DE GELI / «Mas vol fragmentar el sistema sanitari català amb un servei d’assegurança privada només per a uns quants», va denunciar Geli, que ho va contraposar a «l’assistència universal amb un model que sigui sostenible» que, va dir, defensa el PSC. La consellera es va mostrar «sorpresa» per la proposta del líder de CiU, que va atribuir al «desconeixement» del sector.

Geli va atacar Mas per proposar al programa electoral de CiU desplegar la recepta electrònica: «Ja anem per la recepta electrònica número 68 milions».


Font: El Periodico de Catalunya i també en parla: Qué!

Per més informació sobre el copagament us recomanem la lectura del Dossier que recull les ponències de la Jornada contra el Co-Re-pagament que vam fer el passat 10 de juny. Aviat el publicarem en format llibre.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Propostes de CiU per la Sanitat

 1. Maxi dijo:

  Com Miralles va dir, tenim l’obligació moral de explicar amb paraules planeres, les propostes de CiU i “altres”, per tal de que la gent conegui les motivacions finals, i no amb les que ens les volen vendre.
  Son certament perillosos aquesta gent, i més quant es menysté de forma oberta a tot allò que sigui públic, amb una gran acceptació d’aquest missatge, per una important part de la societat i la classe treballadora.
  Agrair doncs que feu aquesta feina, per explicar realment com ens volen “enganyar”.
  Salut

 2. Isabel Saez dijo:

  Doncs si no m’ho expliquen millor el que proposa Artur Mas correspon a la realitat. Si tothom que té una mútua només disposes del sistema sanitari el col·lapse seria majúscul i inaguantable. Ja ho és ara!
  Jo he estat una persona que tenia un segur mèdic apart i que em funcionava molt bé. Hagués trobat justa aquesta desgravació perquè es pagar doble i pagar una assegurança -la pública- que no em donava res del que necessitava. Que per aquesta raó vaig trobar tan avantatjós fer-me d’una mútua. Era una treballadora molt normaleta, com molts però per començar, tenint la mútua no havia de perdre mig dia per ser atesa i faltar al treball, mentre que a la sanitat pública aquest és un dels molts problemes clàssics que pateix. Gairebé que trobaria més lògic fer-ho a la inversa. No haver de pagar assegurança pública però sí un impost per mantenir-la envers les persones que no poden accedir a la privada i també de cara al futur com és el meu cas que, per causes econòmiques no he pogut mantenir el sistema doble de pagament. Un impost solidari al 100%.
  Tema centres concertats: Ara mateix hi ha un munt i bastants que funcionen de pena però també els centres que són estrictament de la sanitat pública. No tots, Sant Pau seria un bon exemple de privat-concertat, però si volen puc posar noms dels que hi hauria per cremar-los. I també de les errades i manca d’atenció de la Vall d’Hebron. Si no es potencia els centres concertats s’haurien de construir molts més centres i és evident que no hi ha diners per fer-ho. El cost de fer centres hospitalaris i equipar-los correctament és brutal.
  Per finalitzar. JA tenim diferents tipus d’atenció mèdica segons els mitjans que hom disposa. No són dos tipus, públic o privat. Dins del privat les diferències són molt grans depenent del que et pots gastar. I a la pública -que d’això no se’n parla- l’atenció no és igual per a tothom. Ni de lluny. Depen dels llocs, centres, poblacions, el mateix personal sanitari i, el més preocupant, que el pacient sigui conegut, que paguis o no alguna visita particular en el teu metge de capçalera, etc.
  Els ideals estan molt bé i han d’orientar-nos, però la realitat s’imposa.
  Jo defensaria uns mínims no negociables molt per damunt del que hi ha ara, però és evident que qui té diners sempre obtindrà millor atenció.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s