El medi ambient i la salut: propostes per a Catalunya


Recordatori de l’acte sobre Medi Ambient i Salut que ha organitzat el CAPS per aquest dijous al Centre internacional de premsa del Col·legi de Periodistes. Rambla Catalunya, 10 de Barcelona

CAPS_medi_ambient_i_salutAquest dijous 4 de novembre es presenta El medi ambient i la salut: Qualitat de l’aire, contaminació química, soroll i radiacions, informe elaborat pel Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris amb el suport del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

L’objectiu ha estat sensibilitzar sobre la importància de la relació Medi i Salut, donar instruments per legislar i gestionar millor en relació a aquestes temàtiques, així com corresponsabilitzar als ciutadans de la seva salut, entesa com autonomia personal i prevenció
 
Esperem comptar amb tots vosaltres
 
L’Informe aporta una anàlisi de la legislació i les experiències de bones pràctiques de millora del medi i la salut, així com l’aportació de propostes per a Catalunya. L’informe, elaborat durant el 2010 pel CAPS amb el suport del CADS, serà presentat a partir de les 11.30 h, a la sala internacional de premsa del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla Catalunya, 10 de de Barcelona.

A l’acte hi intervindran Ramon Arribas, director del CADS, Carme Valls, presidenta del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS). A continuació, Josep Martí Valls, coordinador de l’informe, i Clara Mestres, coautora de la publicació presentaran els principals resultats de l’informe.

El medi ambient i la salut, ha estat concebut amb l’objectiu de proporcionar als polítics, tècnics, ciutadans de Catalunya i a les seves organitzacions, un instrument posat al dia, sobre legislació internacional (i fonamentalment Europea) sobre el tema del medi ambient com a determinant de la salut de la població i aportar algunes experiències de bones pràctiques en millores ambientals i el seu impacte sobre la salut.Tot amb la finalitat de sensibilitzar sobre l’estat del coneixement i la importància de la relació Medi i Salut i de l’epidèmia creixent de contaminació en les nostres societats. També, ha de servir per donar orientacions per legislar i gestionar millor sobre aquest tema, implicar i corresponsabilitzar als ciutadans en aquesta tasca, fent-los protagonistes de la seva salut, salut entesa com autonomia personal i prevenció.

Entre altres, algunes conclusions que es desprenen de l’informe està el fet de fer visible l’epidèmia causada per la contaminació del medi; la recomanació de crear una Agència Catalana de Qualitat Ambiental i Salut; la necessitat de desenvolupar un lideratge polític fort i una acció coordinada transversal entre els diferents departaments amb competències (de salut i medi ambient) i entre nivells de l’administració territorial; així com dur a terme tasques d’informació, sensibilització, participació i implicació dels ciutadans i les seves organitzacions (cíviques, ecologistes, sindicals, empreses, etc) en les decisions sobre medi ambient sostenible i salut.

El problema de la qualitat de l’aire a Catalunya és el de les grans ciutats i el trànsit, tot i que cal seguir actuant sobre les indústries i els serveis. Cal, sobretot, reduir el nombre de vehicles a motor de les ciutats i canviar els combustibles fòssils utilitzats. Està prou provada l’efectivitat de les mesures per a la millora de la mobilitat, la planificació urbanística i l’establiment de zones de baixa emissió de contaminants atmosfèrics, que s’han de seguir implantant a casa nostra. Enfront de la presència de contaminats físics i químics a la vida quotidiana de les persones, cal aplicar mecanismes de producció neta, relacionar el medi laboral amb el general, innovar en productes i processos, implicar als ciutadans, administracions i empreses, així com aplicar amb més decisió i generositat el principi de precaució on hi hagi presumpció de riscosPrograma
 
11.30 h l  Benvinguda i presentació
Sra. Carme Valls, presidenta del Centre d’Anàlisi Programes Sanitaris (CAPS) 
 
11.45 h l  El medi ambient i la salut: propostes per a Catalunya
Sr. Josep Martí, coordinador de l’informe
Sra. Clara Mestres, coautora de l’informe
 
12:45 h l Cloenda
Sr. Ramon Arribas, director del CADS

Amb el suport de

logo_CAD

 Logo_generalitat_vicepresidencia

 Barcelona, 4 de novembre de 2010

Es lliurarà un exemplar de la publicació a tots els assistents.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Convocatorias, Medio ambiente, Salud pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s