Una delegació de DEMPEUS i GREDS (Grup de Recerca en Desigualtats en Salut) va assistir a la Jornada que duia per títol «El Dret a la Salut de la ciutadania del la Unió Europea» celebrada el passat 20 d’octubre a Brusel.les. La Jornada va ser organitzada per la FADSP , la International Association of Health Policy i la Junta de Castilla La Mancha. Va ser un punt de trobada i d’intervencions d’entitats ciutadanes de defensa de la sanitat pública, de professors universitaris dels camps dels serveis sanitaris i la salut pública, i de gestors dels sistemes saintaris de diversos països.
Van tenir lloc dues taules: La primera duia per títol «El dret a la salut a la normativa europea» on es va constatar que la legislació europea actual genera normes marc en el camp de la salut pública però que auto-exclou de la seva competència els sistemes sanitaris deixant-los completament en mans estatals. En aquest sentit, però, s’apunta que la regulació europea dels sistemes sanitaris pot venir a través de normativa tova no vinculant (recomanacions, grups de consens,…) i s’alerta de la via d’entrada per la porta de darrere (regulacions d’altres àmbits: comerç i consum, sanitat transfronterera, mercat interior, serveis,…). La segona duia per títol: «El dret a la salut als països de la Unió Europea» i feia una radiografia de països amb diverses tipologies de sistemes sanitaris: Espanya, Regne Unit, Bèlgica i Bulgària. Es pot destacar el moment clau i crític que viu el National Health Service del Regne Unit ja que es veu amenaçat per una proposta de fragmentació i reducció i potencial privatització sense precedents a mans del govern liberal-conservador. D’interès van ser també les aportacions dels ponents belgues explicant les estratègies que estan seguint per assegurar l’accessibilitat real al sistema dels col.lectius mes vulnerables.
Finalment la Jornada va acabar amb la lectura i aprovació d’una Carta, «El Dret a la Salut a la Unió Europea». On es posa de manifest la necessitat que el dret a la protecció a la salut i a un sistema sanitari públic i de qualitat sigui assumit també des d’una perspectiva europea. Aquesta carta ara començarà a caminar sent distribuïda i discutida amb entitats i organitzacions de diversos països, per ser ampliada i polida, anar recollint suports i força, fer xarxa i per plantejar en el futur que es reconegui a nivell europeu aquest dret.
A continuació la nota de premsa que la FADSP ha publicat sobre les Jornades:
Jornadas sobre el derecho a la salud de la ciudadania Europea (Nota de Prensa) |
Jueves, 21 de Octubre de 2010 |
![]() Las Jornadas en las que han participado representantes de diferentes países europeos y de las Instituciones de la UE se valoró la situación actual de la legislación comunitaria referente a la salud, la evolución de los sistemas sanitarios y el derecho a la salud en la UE , y la necesidad de elaborar una Carta del derecho a la salud de la Ciudadanía europea que favorezca el ejercicio de este derecho a todos los ciudadanos de la Unión, permitiendo la cohesión y convergencia entre los países de la UE y reforzando las políticas del Estado del Bienestar en los países miembros. Igualmente se analizaron las amenazas de la política privatizadora en los Sistemas Públicos de Salud propugnada por los Lobbys neoliberales, así como los efectos negativos de los copagos sobre el acceso a las prestaciones y la salud de las poblaciones de la Unión. Finalmente se aprobó la Carta del Derecho a la Salud de la Ciudadanía de la UE, (que se adjunta) y se constituyó una Comisión para el seguimiento de su difusión y la búsqueda de adhesiones en el mundo académico, entidades profesionales, sindicales y sociales, instituciones de la UE y de los países miembros. Fuente: Observatorio Sanitario de Madrid |