Llistes d’espera al CatSalut


En Sergi Raventós ens fa arribar aquest interessant informe que ha realitzat CCOO, on es mostren les diferències en l’accés a les proves diagnòstiques i a les intervencions quirúrgiques segons la regió sanitaria a què es pertany o el centre hospitalari assignat. Ens ha semblat interessant posar-ho a la vostra disposició, per al vostre coneixement.

logo-CONCGRANS DIFERÈNCIES D’EQUITAT D’ACCÉS ALS RECURSOS SANITARIS ARREU DE CATALUNYA

(Situació del temps d’espera per a intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques a 31 de desembre de 2009. Dades de la pàgina web del CatSalut i Memòria del CatSalut de 2009).

Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, es mantenen i fins i tot s’incrementen les diferències en l’accés a les proves diagnòstiques i a les intervencions quirúrgiques, segons la regió sanitària a què es pertany i el centre hospitalari que es té assignat.

marina-geli-llista-esperaEn una anàlisi feta per regions sanitàries i per centres hospitalaris, les dades agregades de tot Catalunya, malgrat que estan per sota dels temps de garantia establerts pel Departament de Salut, posen en evidència les grans desigualtats en l’accés, en els diferents territoris i institucions sanitàries, i com fins i tot en alguns sectors sanitaris s’arriba al col·lapse en diversos processos diagnòstics i quirúrgics, com per exemple en el Vallès Occidental i, de forma més puntual, a Osona, el Baix Llobregat o el Barcelonès Nord.

De les 14 intervencions quirúrgiques amb “temps de garantia”, en el quadre I podem veure les diferències de temps d’espera per ser intervingut (des del moment que es decideix la necessitat de la intervenció) en els seus mínims i màxims, segons la regió sanitària a què pertany la persona afectada.

La comparació entre aquestes dades i la mitjana de temps d’espera a Catalunya ens aproxima ja a unes diferències importants, però si aprofundim l’anàlisi en els centres hospitalaris de cada regió sanitària la diferència de temps d’espera pot ser abismal. Per exemple: una artroscòpia a la regió sanitària de l’Alt Pirineu Aran té un temps d’espera de 1,48 mesos (44 dies) i a la regió sanitària de Barcelona de 5,98 mesos (179 dies), però si el centre hospitalari que correspon a la regió sanitària de Barcelona és l’Hospital Parc Taulí de Sabadell el temps d’espera per a aquesta mateixa intervenció serà de 17,58 mesos (525 dies), tot i que l’estadística general diu que aquesta intervenció té una mitjana de temps d’espera a Catalunya de 5,25 mesos, per sota del temps de garantia dels 6 mesos.

Aquesta mateixa anàlisi aplicada als temps d’espera a proves diagnòstiques ens dóna uns resultats semblants, però no tan concrets com en les intervencions quirúrgiques, ja que la informació del CatSalut no es presenta amb el nivell de desagregació per centres sanitari.

A més, en el quadre II es pot veure que segons la regió sanitària la diferència amb la mitjana de Catalunya arriba a ser molt important. Per exemple: l’ecografia ginecològica, que a la regió sanitària de Lleida tarden 13 dies en realitzar-la i a la regió sanitària de Catalunya central en tarden 74, mentre que la mitjana de tot Catalunya és de 37 dies. En el cas d’una ressonància magnètica, a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre es fa en 4 dies, a l’Alt Pirineu Aran en 50 i a la regió sanitària de Barcelona en 52 dies, mentre que la mitjana de Catalunya és de 43 dies.

Si tornem al nivell de desagregació de les intervencions quirúrgiques per centre hospitalari, que és la que dóna amb més aproximació el temps d’espera que li correspon a una persona determinada amb l’hospital assignat, podem comprovar al quadre III les grans desigualtats d’accés a una mateixa intervenció entre dues persones que viuen a la mateixa regió sanitària però que tenen assignat un centre hospitalari diferent.

Com a exemple podem destacar una intervenció com la de varices, que té un temps d’espera de 14,3 mesos a l’Hospital Vall d’Hebron i de 0,12 mesos a l’Hospital Sant Rafael (centres amb una distància de només 100 metres).

La pròtesi de genoll en alguns centres de la regió sanitària de Barcelona com en el cas del Vallès Occidental es troba en estat de col·lapse: a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell el temps d’espera és de 25,52 mesos i als centres més propers de la comarca de 8,78 mesos a l’Hospital de Terrassa i de 6,07 mesos a l’Hospital Mútua de Terrassa, amb la pràctica impossibilitat d’absorbir la llista d’espera del Parc Taulí. En canvi, aquesta possibilitat sí que existeix amb l’artroscòpia, amb 17,58 mesos d’espera a Sabadell i 2,57 i 2,27 a l’Hospital i Mútua de Terrassa, respectivament.

En aquesta línea, es fa difícil d’entendre que, per exemple, la intervenció de galindons, que està a 19,35 mesos a l’Hospital de Sant Pau i a 28,31 als Hospitals del Mar i de l’Esperança, tots ells de Barcelona ciutat, no siguin derivats a l’Hospital del Sagrat Cor, amb un temps d’espera de 1,73 mesos i a l’Hospital Plató amb 3,73 mesos. No creiem que sigui a causa de la negativa dels pacients a ser derivats.

El Departament de Salut, a aquestes alçades, hauria de plantejar-se un increment en la qualitat de la informació per tal que els pacients i les pacients puguin saber, en realitat, quina és la durada de tot el procés, des de la primera visita al metge de capçalera, a l’especialista, les proves diagnòstiques i la intervenció quirúrgica, si s’escau.

En el quadre IV hem fet una simulació, amb xifres estadístiques reals (temps d’espera de proves i intervencions) i xifres estimades (temps de visita del metge de capçalera i de l’especialista). Les diferències d’accés que hem comentat anteriorment encara es fan més grans, però aquestes xifres s’apropen més a la realitat i són les que el Departament de Salut i el Catsalut haurien de fer servir tant per informar com per planificar. 2

CONCLUSIONS

Malgrat els esforços realitzats pel Departament de Salut durant els darrers anys per rebaixar els temps d’espera, per aconseguir una mitjana d’espera a Catalunya per sota del temps de garantia de 6 mesos, el cert és que en alguns casos s’han mantingut i fins i tot augmentat de forma espectacular les diferències d’accés tant entre regions sanitàries com entre centres assistencials, essent encara incompleta la informació sobre el temps d’espera de proves diagnòstiques i inexistent la informació sobre el temps d’espera de visites als especialistes.

PROPOSTES DE CCOO

  • S’ha de completar la informació sobre les llistes i els temps d’espera de les proves diagnòstiques.
  • S’han de fer públiques les llistes i els temps d’espera de les visites als especialistes.
  • S’ha de donar l’opció de derivar la realització de proves diagnòstiques per escurçar temps d’espera.
  • S’ha d’incrementar la qualitat de la informació, tenint en compte els temps d’espera de tot el procés, des de la visita a l’Atenció Primària, l’especialista, les proves diagnòstiques i la intervenció quirúrgicaaixí-no-logo.

Per descarregar el document complet cliqueu aquí

Més motius per anar a la vaga general del 29 de setembre, els trobareu a Blogs en apoyo de la Huelga del 29-S.

.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Desigualdades sociales y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s