Avui us portem un artícle sobre com «es cura» la depressió, anúncia la Ketamina com un antidepressiu d’acció ràpida. Aviat us portarem un altre, que estem traduint, sobre una revisió dels anàlisis d’assaigs de la FDA als antidepressius que conclou que «son una mica més que un placebo«, el que no deixa gaire bé a l’efectivitat dels medicaments contra la depressió, i qüestiona l’efectivitat real de la Ketamina. En paraules d’en Sergi Raventós:
«Si bé tota investigació científica sense interessos econòmics i amb una utilitat/o finalitat mèdica és loable, cal ser curosos quan hi ha «troballes màgiques» com les que esmenta l’article de la Ketamina que troben la solució a una malaltia on estan implicades tot un conjunt de factors complexos i en molts casos factors de tipus socioeconòmic. És segurament més fàcil i rentable per determinats laboratoris cercar un medicament per «curar la depressió» que no pas cercar els mecanismes que provoquen que la gent desencadeni aquest tipus de malaltia. Des de fa anys ja es coneix com determinades situacions socials i econòmiques com poden ser estar a l’atur, no poder pagar l’hipoteca, tenir un contracte precari que no saps si et renovaran, tenir males relacions laborals a la feina, etc. provoquen efectes entre les persones que poden desencadenar ansietat i a llarg plaç depressió.
Anar al fons del problema de bona part de la depressió és anar a les fonts de malestar social i això és anar a una part del nucli del sistema social en el que ens movem. Les dades dels diferents estudis científics que s’han fet ens porten a tenir en consideració que els factors causals són determinants en la depressió (veure la ponencia de Sergi Raventós a les primeres jornades de Dempeus). Una altra cosa és que tal vegada es preferixi per interessos econòmics potenciar una investigació bioquímica determinada i no posar mitjans econòmics i polítics en evitar les causes socials de la depressió que segurament donarien a llarg plaç molts més fruits i salut entre la població.»
Un glutamat obre el camí als antidepressius d’acció ràpida?
La malaltia depressiva va ser descrita per Hipòcrates a l’antiga Grècia, però uns agents terapèutics efectius no va sorgir fins a la dècada de 1950. Avui en dia, gairebé tots els fàrmacs antidepressius en els nivells clínics augmenten l’ús de certs neurotransmissors en el cervell, en particular, la noradrenalina i la serotonina. Tot i que aquests medicaments són beneficiosos, una minoria considerable dels pacients són resistents als seus efectes terapèutics. D’altra banda, en la majoria dels pacients, hi ha un retard de setmanes o mesos abans de la plena eficàcia de les drogues. Com a resultat, hi ha una necessitat urgent de desenvolupar fàrmacs d’acció més ràpida.
La ketamina millora els símptomes en poques hores i produeix un efecte màgic en les persones deprimides.
Un equipo de investigadores de la Universidad de Yale (Estados Unidos) ha descrito cómo la ketamina, un popular y novedoso antidepresivo conocido también como ‘Special K’ o ‘K’, produce un efecto «mágico» en las personas con depresión profunda en tan sólo unas horas, en comparación con los fármacos tradicionales que requieren un seguimiento durante semanas o meses para ser efectivo.
El trabajo, publicado en el último número de la revista ‘Science‘, describe cómo la ketamina, además de mejorar los síntomas y la conducta generada por la depresión, también es capaz de regenerar las conexiones entre las células cerebrales dañadas por esta enfermedad crónica.
Los investigadores han comprobado el efecto de la ketamina en la corteza prefrontal de un grupo de ratas y han logrado discernir que el fármaco interviene en la creación de nuevas conexiones sinápticas entre las neuronas, un proceso conocido como ‘sinaptogénesis’.
«La clave está en el recorrido que hace la ketamina hasta llegar al cerebro», comenta uno de los colaboradores del estudio, George Aghajanian. «Comprendiendo el mecanismo que produce el efecto antidepresivo de la ketamina se podrá atacar el trastorno desde más ángulos consiguiendo una mayor eficacia», añade.
En este sentido, el equipo de la Universidad de Yale ha identificado un «punto crítico» en ese recorrido, la enzima ‘mTOR’, que controla la síntesis de las proteínas requerida para el desarrollo de nuevas conexiones sinápticas.
La ketamina se ha utilizado tradicionalmente como un anestésico general para niños, pero desde hace una década se ha comprobado que, en bajas dosis, el fármaco ayuda a los pacientes deprimidos a remontar su enfermedad.
EFICAZ EN EL 70% DE LOS CASOS
Según explica el director del estudio, el profesor y de Psiquiatría y Farmacología de la Universidad de Yale Ronald Duman, la ketamina es «como una droga mágica que con una sola dosis es capaz de trabajar de siete a diez días».
En los estudios clínicos realizados con la ‘Special K’ este fármaco se ha mostrado eficaz en al menos el 70 por ciento de los pacientes que presentaron resistencias a tratamientos con otros antidepresivos, que fueron superadas a las pocas horas de recibir la ketamina.
Sin embargo, este medicamento tiene un uso clínico limitado porque requiere administración intravenosa, bajo supervisión médica y en algunos casos se han registrado brotes psicóticos como efecto secundario.
Vist a CHANCE
Veure també: Sergi Raventós: Crisi econòmica i salut mental