Tabac i gènere


mujer-y-tabaco.JPGActualment al nostre planeta hi ha 1.000 milions de persones que fumen. Uns 200 milions són dones. Als països desenvolupats fuma un percentatge més gran (22%) de dones que als països en desenvolupament (9%). Les previsions actuals afirmen que l’any 2025 fumarà un 25% de les dones de tot el món, el que suposarà la diabòlica xifra de 532 milions de dones fumadores. No és exagerat, especialment si tenim en compte que, actualment, les noies fumen tant com els nois en més de 150 països. La majoria d’aquestes noies seguirà fumant en l’edat adulta. Cal parar a les motivacions per començar a fumar, diferents en les dones que en els homes. Las principals motivacions per iniciar el consum de tabac en les dones es relacionen amb la autoestima, el “stress”, els problemes amb el pes corporal i auto-imatge.

Cada any moren 5 milions de persones a conseqüència del tabac, de les que 1,5 milions són dones. El 75% d’aquestes dones viu en països d’ingressos mitjans i baixos. Els experts creuen que, si no es prenen mesures urgents contra el tabaquisme, el tabac podria matar anualment a 8 milions de persones en tot el món, d’aquí a l’any 2030. Les dones poden suposar 2,5 milions de morts.

Mentre tots discutim sobre el tabac, la industria tabaquera no perd el temps. Cada cop utilitza més tecnologia en la producció de cigarretes per tal de fer-les més suaus, més agradables, però amb més potencial addictiu. I dedica uns recursos creixents en campanyes publicitàries dirigides específicament a les dones. La efectivitat de les campanyes publicitàries del tabac per dones és indiscutible. A Rússia, per exemple, s’ha introduït en el mercat més de 100 marques de tabac “per dones”, associant el consum de tabac a imatges de moda i de “glamour”. Fins i tot el disseny de les capses de cigarretes es fa pensant en les dones. El resultat ha estat un notable increment del nombre de dones fumadores. En general les dones (63%) consumeixen més tabac “light” (o baix en quitrans) que els homes (46%), amb la falsa creença de que és més segur. En realitat es produeix un augment del nombre de “calades” per cigarreta i una aspiració més profunda.

A Espanya, del més de 10 milions de fumadors, 4 són dones. Entre els joves de 16 a 25 anys, fumen més les dones (29%) que els homes (25%)
Molts dels efectes del tabac són similars en dones i en homes. Altres efectes, en canvi, són específics de les dones:

– Trastorns menstruals: cicles més irregulars, menstruacions més doloroses, menopausa avançada (2-3 anys).
– Més problemes d’esterilitat
– Més dificultat per concebre.
Fumar durant l’embaràs incrementa:
– El risc de part prematur
– El nombre nascuts morts
– La mort del recent nascut
– Els problemes per alletar al nadó.

El tabac incrementa els casos de càncer generals i específics de les dones, especialment del càncer de coll uterí.

Pel que fa a la inhalació passiva de fum procedent de tabac, fumat per altres i present en l’ambient, en tot el món moren anualment 600.000 persones per aquesta causa. Un 64% són dones.

la_corona_litografia.jpgCal, doncs, incrementar els espais sense fum, tant protegir els fumadors passius com per conscienciar al fumador per tal de que no exposi al fum del tabac a les persones que no fumen, tant en el seu entorn proper (família, treball) com en ambients públic (lleure). La supressió del fum en local d’ús públic podria:

– Reduir un 4% el consum de tabac
– Reduir un 30% la incorporació dels adolescents al consum diari
– Reduir els ingressos per infart de miocardi un 17%.

També és necessari prohibir tota mena de publicitat (directa i indirecta) del tabac així com tota mena de patrocini o promoció. Pel que fa al sector de la hostaleria cal dir que hom ha pogut constatar com la despesa s’ha incrementat un 9% en els espais lliures de fum, mentre que en els espais amb tabac la despesa ha pujat tan sols un 4,5%. Les experiències de països del nostre entorn on la política de restriccions s’ha dut a terme abans, anava en aquest sentit. No som diferents…en això.

Joan R. Lladós

farmacèutic i membre de Dempeus per la Salut Pública.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Género, Salud pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s