La salut de les dones a la Unió Europea


lobby-europeu-de-dones.png

El Lobby Europeu de Dones acaba d’enviar un comunicar en el que informa de la decisió presa de començar a treballar en temes de salut després de reconèixer el gran interès per aquest tema.

El Lobby considera fonamental donar un enfocament de gènere a la salut perquè tant el sexe biològic com la construcció social  de gènere impliquen  diferències entre homes i dones pel que fa al nivell de la salut, l’accés a la salut i l’atenció de la salut. Actualment, les polítiques públiques relacionades amb la salut a nivell europeu i nacional no inclouen de forma suficient i en la seva totalitat les necessitats de les dones ni tenen en compte tots els aspectes de gènere. També hi ha importants llacunes en coneixements tècnics i coneixements generals sobre alguns aspectes de la salut de les dones i sobre l’impacte de sexe i gènere en les diferències de salut. Necessitem, doncs, estudis, anàlisi i investigacions amb perspectiva de gènere. i dades desglossades per sexe que podrien proporcionar els coneixements necessaris per fer que les polítiques s’adaptin a les necessitats de les dones i els homes, i també a les necessitats de diferents grups de dones, que sovint són ignorades en la planificació de les polítiques de salut i en la prestació de serveis.

gitana1.jpgS’ha de posar una atenció atenció als determinants estructurals com la pobresa, la discriminació múltiple i la violència masculina contra les dones, ja que tots aquests elements  afecten profundament la salut de la dona. La dona es discriminada  per qüestions relacionades amb la salut, en particular, les dones que han de fer front  a múltiples formes de discriminació com les que pateixen alguna discapacitat, les lesbianes, les dones bisexuals o les trans-dones, les romani i d’altres minories ètniques. També la  violència masculina,  en gran mesura per l’impacte que representa sobre la salut  de les dones, amb greus conseqüències tant pel que fa al trauma físic com a problemes de salut mental.

Encara que la responsabilitat primordial de les polítiques relacionades amb la salut correspon als Estats membres, la UE té un deure en la transversalitat de les polítiques de salut, i competències en la promoció de la salut i prevenció de malalties en el seu paper de coordinació i  suport als Estats membres per tal d’assolir «un alt nivell en la protecció de la salut humana». ‘Per tant, els que prenen les decisions pertinents a escala europea i nacional tenen la responsabilitat social i jurídica d’integrar plenament les experiències i les necessitats de les dones a l’hora de definir les polítiques públiques de salut.

malaguena-lateral.jpgEn la seva presa de posició,  el Lobby Europeu de Dones demana als Estats membres i a la UE que adoptin  un enfocament doble de mesures específiques per a les dones i de transversalitat  de gènere, així com elaboració de pressupostos de gènere en les polítiques de salut per assegurar que les dones i homes tinguin igual accés als recursos que necessiten per desenvolupar tot el seu potencial de salut. Això també inclou la necessitat de finançar la investigació sobre els diferents aspectes de la salut de la dona i les qüestions de gènere, la recopilació de dades comparables desglossades per sexe,  l’avaluació d’impacte de gènere, la participació de les dones de diferents grups en el desenvolupament de les polítiques de salut, la planificació de programes i la prestació de serveis.

Finalment, la salut s’ha de considerar una qüestió de drets humans. Això inclou la necessitat de garantir els drets sexuals i reproductius de totes les dones. També  l’eliminació de les pràctiques que violen els drets i lesionen la salut i / o la integritat de les dones i les nenes, com ara la mutilació genital femenina i l’esterilització forçada. Totes les formes de violència contra la dona han d’enfocar-se des de la perspectiva dels drets humans i interpretar-se com un problema de salut pública.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Género y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s