Pràctices gens saludables amb biaix de gènere


arton5870-8296e.jpgLa deriva privatitzadora de la sanitat pública té clarament un biax de classe, però també, de forma massa evident, una vessant de gènere que es converteix en inequitats manifestes.

Per exemple, fa un temps, la companya Àngels Martínez Castells denunciava que la Conselleria de Salut de Catalunya s’havia proposat incrementar el treball dels metges i metgesses de capçalera atribuint a aquest primer nivell gairebé en exclussiva la responsabilitat del tractament i diagnòstic de malalties com la Fibromialgia i la Sindrome de la Fatiga Crònica i altres malalties emergents. A més, donada la manca de personal format en pediatria, insistia en que també assumissint moltes de les seves funcions d’atenció, i tot en l’horitzó de descarregar de visites al personal mèdic especialitzat.

Ara es van coneixent noves dades –també amb clar baix de gènere– que van en el mateix sentit de devirtuar l’atenció i serveis del servei públic de salut: es tracta de posar impediments o privatitzar descaradament l’atenció pública en els casos d’interrupció voluntària de l’embaràs. Ara es torna a fer evident, una vegada més, que som les dones les primeres interessades en que es mantigui un servei de salut públic de primer ordre, perquè en un sentit semblant al que ja es va denunciar a l’entrada sobre «El dret a avortar en hospitals públics» , ara la diputada Marina Albiol ens dóna a còneixer l’informe «Interrupció Voluntària de l’Embaràs en el País Valencià 2009», elaborat per la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, segons el qual del total d’avortaments practicats a la Comunitat Valenciana, el 94,7% es van realitzar a centres privats i sols el 5,3% a centres públics.

Una denúncia  que agraïm perquè posa de nou de relleu com s’uneixen les mesures discriminatòries en salut contra les dones –i la manca d’equitat que comporten– amb l’orquestrada, progressiva i incessant  privatització del servei públic de salut, que pren mil i una formes, però totes i cada una d’elles perjudicials per a les dones i laminadores del migrat Estat del Benestar de l’estat en el seu conjunt, i en cadascuna de les comunitats autònomes.

 

Sols el 5% dels avortaments es realitzen als centres sanitaris públics!!!

albiol-marina-253x190.jpgSegons el informe «Interrupció Voluntària de l’Embaràs en el País Valencià 2009», elaborat per la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat del total d’avortaments practicats el 94,7% es van realitzar a centres privats i sols el 5,3% a centres públics.

Actualment la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs al País Valencià presenta un panorama que podem considerar desolador, donat que en lloc d’anar normalitzant-se aquesta prestació en la xarxa sanitària pública, com seria desitjable, s’ha anat progressivament dissipant i fent-se cada vegada més marginal. De fet el Consell està practicant una privatització encoberta mitjançant el concert amb clíniques privades de l’assistència, abans que del suport i la potenciació dels i les professionals de la sanitat pública.

Cal recordar que la interrupció voluntària de l’embaràs és una prestació sanitària que es deuria donar en condicions de normalitat a tota la xarxa pública valenciana i per això des d’EU exigim que es posen tots els recursos humans i materials que facen possible l’atenció de totes les dones als centres públics, sense necessitat de derivar-les a les clíniques privades.

Els drets sexuals i reproductius formen part dels drets humans. No obstant, l’aplicació d’estos drets i el desenvolupament d’aquestes prestacions s’ha considerat com secundaria al País Valencià. No sabem si serà per la seua íntima relació amb la jerarquia catòlica.

Vist en El blog de Marina Albiol

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Aborto, Enfermedades emergentes FM SFC SQM, Género y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s