Hiperfreqüentació i Co-re-pagaments.


Aquesta entrada d’en Toni Barbarà és un guió que ha preparat per explicar el tema de la hiperfreqüentació per la ràdio, que farà avui. En breu us oferirem la gravació.

Hiperfreqüentació i Co-re-pagaments. Guió per a la Xarxa de TV Locals

CampanyaGallineta-repagamentPenjo aquí quatre línies a mode de guió – sinopsi del que serà (tant com sigui capaç de defensar i d’ explicar) la base argumental per a una gravació audiovisual que em farà demà, 16 de juliol de 2010, la Xarxa de Televisions Locals, XTVL de Barcelona. El tema tractat és la hiperfreqüentació. El meu objectiu, acabar col·locant i denunciant la mercantilització i els amenaçadors co-re-pagaments.

Els i les lectores més habituals ja coneixen les nostres raons de persones dempeus per la salut pública, però en aquesta ocasió es tracta d’aprofitar aquest poc usual forat mediàtic per esmerçar idees conra el co-re-pagament sanitari.

Més o menys intentaré dir això, o en directe alguna cosa semblant… Si em faig amb una gravació registrada també intentaré passar-la..


el roto sanidad 31.- Auto inculpació dels pacients.

Fer sentir culpable al pacient/malalt per fer servir un servei públic que costa diners. Generant-li “CULPA” acceptarà reparacions i sancions… Baixaran resistències a penalitzacions o retalls: camp lliure per al CO/RE/pagament

2.- Abús i mala utilització de l’assistència sanitària ?? .-
Anem massa al metge ?? La gent, avorrida, va a passar-hi l’estona ?? És acceptable que els pacients vagin, quan vulguin a primària i a urgències ??
En diuen: Xifres: arribats al màxim el 2009 va ser de 8’1 visites/any a Catalunya. A la U.E. mitjana de 4 o 5 segons països. Apuntar seguidament que la dada no és il•lustrativa ni real doncs es “compten” com a visites, totes les atencions incloses les burocràtiques i administratives…

No es diu que: 3 de cada 4 visites son “induïdes” pel propi sistema, internes, auto- generades. I l’excés és per mala programació, abús de proves, inter- consultes, descoordinació cites, exploracions protocol•litzades amb caràcter “defensiu”, etc.

Com tampoc que el 80 % de les visites són malalts “Crònics”, la qual cosa permetria canvis senzills i de proximitat si les visites de control i seguiment fossin ateses per altre personal professional de l’equip de salut- infermeria.
No es diu que la tendència dels darrers mesos ha estat a la baixa (8 % menys !!), com a conseqüència de disminució demogràfica amb la crisi i de certs ajustos del sistema com ara la recepta electrònica. Es podrien implementar moltes altres correccions raonables i saludables com ara l’accessibilitat a la història clínica, la revisió sistemàtica de protocols i prescripcions, filtratge de peticions no mèdiques i/o assistencials pròpiament dites, més temps de dedicació en primeres visites o patologies agudes … etc.

3.- ENS VOLEN FER CO – PAGAR, QUE VOL DIR “RE- PAGAR”.

3.1.- Ja ho hem pagat mitjançant els nostres impostos (els qui els paguen) i a través dels Pressupostos Generals de l’Estat. El que volen és que ho tornem a pagar en el moment de l’ús. Això és un IMPOST PENALITZADOR PER A LES PERSONES MALALTES. Trenca la EQUITAT del sistema i la seva universalitat. Es comença per poc però un cop creada la esquerda – la figura, cada dia augmentarà la quantitat i extensió. L’atenció no és “GRATIS”, COM DIUEN, sinó pre- pagada.

3.2 .- NO GARANTEIX CAP SOSTENIBILITAT. NO és cert que, si és simbòlic com alguns diuen, resolgui el finançament, i ans al contrari el complica, augmenta la burocràcia i l’encareix. La xocolata del lloro, o en el futur un caos.

3.3 .- NO RACIONALITZANI EDUCA. NO és cert que serveixi per “dissuadir” ni menys “educar o moderar” la demanda sanitària, doncs no és rellevant per qui té recursos i sí per a persones i col•lectius molt fràgils, o pobres o empobrits. A més, SI REALMENT DISSUADÍS de consultar, fatal !! suposaria una injustícia i una discriminació insostenible i un perill real per la salut pública.

3.4.-. El SNS que tenim ÉS EFICIENT, i molt competent malgrat la poca- dotació pressupostària ( 8’5 % PIB). Dóna molt en relació al que costa: No és cert que sigui car ni malbaratador. Cal refrescar la diferencia entre VALOR I PREU: El copagament significaria posar un preu a l’atenció, i per tant mercantilitzar un dret.

Tot és, però i per suposat, manifestament millorable: CAL GASTAR MÉS EN SALUT, I GASTAR MILLOR !!

3.5.- És fàcil sagnar als pobres…copagant – Repagant altra cop. Més retallades socials liquidaran el que poc va quedant d’un estat del benestar esdevingut estat del malestar. Les butxaques dels rics estan protegides.
Perquè no es posen en marxa ALTRES formes de recaptació ? Més percentatge del pressupostos generals (a càrrec de reduccions en despesa militar, per exemple) ??. Que paguin més els rics i els qui no paguen: reforma tributària amb més gravamen sobre capitals i patrimonis, fons d’inversió privilegiats –SICAV-, paradisos fiscals,…?? Recuperació dels recursos- diners que surten externalitzats del sistema cap a empreses privades i amb afany de lucre.

I de racionalització saludable de la despesa com control i estalvi en farmàcia i en excessos hospitalo- cèntrics i de tractaments agressius i discutibles. Massa privatització i externalització. Massa burocràcia. Més promoció i prevenció de salut i millor atenció primària.

No deixeu de conectar-vos amb els blocs de Punts de Vista i de Dempeus, al respecte d’aquest tema.

DEMPEUS companyes i companys !!

Antoni Barbarà i Molina (La Ratera)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Hiperfreqüentació i Co-re-pagaments.

  1. àngels dijo:

    Estic segura que dit per tu, en viu i en directe, el text encara serà encara més convincent i inapelable, tot i que sembla impossible. Quedem pendents de la segona entrega de la trilogia, que estic segura no abaixarà el llistó. Enhorabona, DEMPEUS, una abraçada i gràcies!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s