Front les noves propostes de legislació europea en matèria de transgènics


logo SomLoQueSembremSOM LO QUE SEMBREM DENUNCIA L’ACTUACIÓ DELS POLÍTICS EN RELACIÓ A LES NOVES PROPOSTES DE LEGISLACIÓ EUROPEA EN MATERIA DE TRANGÈNICS

02/07/2010

El govern d’Espanya – i entenem també els partits catalans que van vetar la ILP (5) – rebutja la proposta (1) de la Comissió Europea que cada país   puguin decidir si vol o no conrear transgènics al seu territori (2).

La proposta  és votarà al juliol

icon_euflag-dna_teaser_74x74Els partits majoritaris PSOE-PSC, PP,CiU s’oposen així a l’ampli consens que hi ha entre els països de la UE, la gran majoria dels quals ja estan aplicant moratòries als transgènics des de fa anys. Catalunya i l’Aragó són els productors principals a Europa a causa de les politiques negligents dels nostres dirigents, que no han complert amb la normativa europea (cas únic a Europa) en la protecció dels productors ecològics de la contaminació amb transgènics. A més a més, els polítics continuen insistint de manera desvergonyida, que no ni ha hagut casos de contaminació a Catalunya i l’Aragó, per no voler assumir la seva responsabilitat en aquests fets. 

 

El govern d’Espanya – i entenem també els partits catalans que van vetar la ILP – recolza en canvi l’altra proposta de la Comissió de disminuir el control de seguretat dels transgènics (3). Aquesta proposta és rebutjada per la majoria dels països europeus però és possible que s’aprovi si va lligada a l’altre canvi legislatiu (4)

Es repeteix una vegada més aquest activisme dels partits polítics espanyols i catalans a favor dels grans lobbies dels transgènics agrícoles, sense importar-los l’enfrontament diametral amb els seus socis europeus, ni, en el cas de Catalunya, amb l’opinió majoritària de la població, encara indignada amb la falta de consideració envers la Iniciativa Legislativa Popular per una Catalunya Lliure de transgènics. Recordem que la proposta va ser rebutjada en el debat a la totalitat del Parlament del dia 2 de juliol del 2009 (5), i que un dels arguments era que el Parlament no tenia competències en aquesta matèria. Com s’ha vist, era qüestió  de voluntat política que aquesta legislació canviés, com ho farà properament per la voluntat de les democràcies d’Europa.

La Comissió Europea, influenciada pels lobbies dels OMG, no té més remei que acceptar  la voluntat dels països europeus de decidir sobre el conreu dels transgènics als seus camps, però a canvi vol que la autorització europea dels transgènics pels països que sí els volen conrear, sigui menys segura, més simple, rápida i flexible per les empreses sol.licitants (3). La Comissió Europea impulsa aquests canvis enlloc d’acceptar els protocols que s’havien acordat en la reunió del Consell de Ministres del 4 de desembre del 2008 en relació a fer també estudis medi ambientals  i socioeconòmics d’un nou cultiu transgènic prèviament  a la seva autorització.

Som lo que Sembrem demana la posició dels partits polítics catalans envers aquests nous canvis a la legislació europea previstos per primers de juliol, i exigeix una vegada més  responsabilitat als nostres  dirigents, en la protecció de la salut dels ciutadans en el context d’uns protocols futurs de seguretat encara menys fiables i transparents, en relació als drets dels pagesos ecològics i dels consumidors, i envers la qualitat de la democràcia, i del territori rural, al nostre país.

(1)Traducció en castellà (comision-ue.pdf). Original http://www.gmo-compass.org/eng/news/510.docu.html 

(2)http://www.agroinformacion.com/noticias/1/agricultura/26978/espana-se-opone-a-dar-mas-libertad-a-los-paises-para-vetar-los-transgenicos.aspx

(3)Traducció en català (carta-protesta-cientifics.pdf). Original en anglès (letter_scientist_omg.pdf)

(4)http://www.elfarodigital.es/index.php/portada/economia/127-el-mundo/9733-francia-se-une-a-espana-en-el-rechazo-a-la-propuesta-de-bruselas-sobre-ogm.html 

(5) Debat a la totalitat al Parlament Català sobre la ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics, on PP, CiU i PSC van rebutjar el debat que demanava la ciutadania http://www.somloquesembrem.org/index.php?id=34&hover=15


Font: Som Lo Que Sembrem

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación, Salud pública, Transgénicos y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s