SALUT I IMMIGRACIÓ (i II)


Segona i últma part de l’artícle de de l’Antoni Barbarà i Molina i l’Àngels Martínez Castells en relació a la immigració i les seves implicaciones amb la salut.

SALUT I IMMIGRACIÓ DES D’UNA PERSPECTIVA NO CONVENCIONAL

La visió de Dempeus per la Salut Pública

salud-inmigraciónEl més cert és que, en la majoria de casos, els col·lectius de persones vingudes d’altres punts del planeta representa un grup de persones excepcionalment fortes i resistents doncs han estat capaços de sobreviure i arribar fins aquí en unes condicions sovint duríssimes i mai fàcils. Son bàsicament sectors de població jove, disposada, treballadora i capaç, tant físicament com psicològica. Son persones amb unes tradicions d’ auto- cura sovint envejables pel fet d’evitar la sobremedicació (que els és aliena culturalment) i de respondre amb molta capacitat a l’abús d’ intervencionisme biomèdic.

Amb una forta impregnació xenòfoba (més conscient o menys) se’ls acusa de tots els mals dels nostres propis problemes i per suposat del mal us i abús del sistema públic de salut. La frase és al carrer: “ens ocupen els ambulatoris, ens col·lapse els hospitals, ens prenen els serveis i ajudes socials, ens…”. Sempre des d’una òptica perversa del que és “meu -nostre” i del que “ells”s’apropien. S’omet sistemàticament que la ràtio entre el que paguen- cotitzen a la seguretat social i els que consumeixen d’aquesta és en el cas dels i de les immigrants de les més de les més favorables a la pretesa bondat d’ajust de recursos.

Es parla també de patologies, malalties, de la gent immigrant…situant de forma sibil·lina la presumpció de culpabilitzar a les persones nouvingudes d’”importar” aquí processos o patologies desconegudes i/o no habituals a casa nostra, amb el paradigma il·lustratiu d’infeccions inusuals i malalties exòtiques –“ tropicals”. La realitat mostra que l’increment –real- de malalties d’orígens forans o importades és conseqüència fonamentalment d’ adquisicions o contagis per part de naturals autòctons desplaçats a aquells territoris (ja sigui amb finalitats turístiques, empresarials com també humanitàries o científiques) i on els processos són endèmics, i les condicions, vectors, clima, alimentació, higiene, medi, esdevenen els determinants.

nen immigrant amb estetoscopiPer als immigrants, per la població al·lòctona, a les nostres terres i ciutats, el risc de contraure malalties és en tot cas superior per a ells i per a elles, desplaçats en usos i costums, en forçada adaptació d’estils de vida i treball, amb unes dinàmiques socials de vegades colpidores i finalment amb un sistema autoimmunitari diferent i que ha de fer-se eficaç a marxes forçades per tal de sobreviure front nous contaminants, nous agents infecciosos, nous al·lèrgens, nous sistemes d’atenció sanitària…

Que hauríem de recomanar des de Dempeus per a una racional, eficaç i justa atenció sanitària de persones (vol dir amb TOTS els drets humans) immigrants ? Una adequació intel·ligent en forma d’invitació- no pas imposició forçada- de les nostres costums,tradicions, usos i estils de vida (però només dels saludables !!). Una adaptació de les atencions personals a les seves demandes, necessitats a la fi, d’horaris i temps per a les consultes: si una persona immigrada treballa tota al jornada haurà de consultar per ella mateix o dur la mainada al pediatra a la fi dels horaris (llargs horaris !) laborals, o el cap de setmana si fa festa…i per tant, quan els CAPs són ja tancats, hauran d’anar a Urgències amb l’evident inadequació de tot tipus de l’assistència. Encara una reivindicació, lògica a més de molt útil: caldrà dotar i incrementar la presència i l’aportació a les atencions de “mediadors/es” que puguin “traduir” no solament en termes d’idioma, que també, però exercint funcions de veritable comunicació cultural mútua entre pacients i professionals de la salut.

Un cop més, a Dempeus, fem certa aquella afirmació esdevinguda reivindicació: la sanitat podrà ser individual o privada, però la salut és i serà sempre pública !! I això serà incloent a TOTES les persones amb independència del seu origen, com també del gènere, el grau de dis/capacitat, l’edat, la classe social, l’ estatus econòmic, el color de la pell, l’orientació sexual, i els seus valors ètics i culturals… Negar-ho és ser, a més de racista o xenòfob, o masclista, o homòfob, o tantes coses… profundament inútil i estúpid.

emigrantes2rotoMirem-ho d’aquesta manera: si la classe obrera és una sola, al marge del lloc de naixement de cadascuna de les persones que la integren, la millor manera de cohesionar-la com a classe va més enllà de la vida sindical i la defensa dels seus drets laborals: passa necessàriament perquè ningú dubti del seu dret als serveis públics bàsics. I, en aquest sentit, seria especialment contrari a l’equitat l’establiment de qualsevol taxa o copagament per accedir als metges de capçalera o als serveis d’urgències… Per no parlar de la major desatenció a la que se’ls condemnaria en casos d’accidents laborals… Recordem el cas de l’empresari que va abandonar el treballador accidentat a les portes d’unes urgències hospitalàries per la seva irregular condició laboral. Si ja s’observen moltes reticències, en segons quins casos, per acudir als serveis sanitaris quan caldria, hem d’acceptar precisament el contrari del que molts prediquen: que els serveis d’atenció de la salut s’haurien de flexibilitzar en favor de les persones immigrades, i que haurien d’atendre amb especial cura i delicadesa els homes i les dones que estan pagant, de manera especialment dura, amb el desarrelament i la lluita per la supervivència més crua, les grans desigualtats globalitzades.

Antoni Barbarà i Àngels Martínez Castells

Dempeus per la Salut Pública

Els podeu llegir també a Avant, La Ratera i Punts de Vista.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Derechos Humanos, Desigualdades sociales y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s