La Salut no te Preu


A ran del programa «El preu de la Salut» emés ahir nit al Canal 33 dins l’espai Valor Afegit,  hem enviat al següent comentari a la pàgina del video, que encara no ha estat publicat:health_care_is_a_right_not_a_privilege

Dempeus per la salut pública manifesta el seu total desacord amb el plantejament del programa de presentar la salut com una mercaderia i la sanitat com una empresa. La Salut és un dret reconegut en la Declaració Universal dels Dets Humans i en la majoria de Constitucions. Que la seva potenciació contribueix molt positivament a reduir les desigualtats Que els serveis sanitaris no són sols una gran empresa pública (com s’insisteix en el reportatge) sinó una part fonamental de l’Estat del Benestar.

Espero que una propera vegada que vulguin parlar de salut, no dubtin en contactar amb gent de Dempeus per la Salut Pública… sentiran un discurs força diferent!

L’Àngels Martínez també ha comentat el programa al seu bloc, Punts de Vista:

El valor (que no el preu) de la sanitat pública

valor-afegit.jpg

Ahir el programa Valor Afegit del Canal 33 ens va oferir una mostra més de com es poden deixar obertes totes les possibilitats per un atac greu i de fons a la sanitat pública mentre s’intenten mantenir les formes, es fa veure que es dóna la paraula a força gent… i es desvaloritzen subtilment els missatges que no agraden. Tot i així, la promo del programa ja no enganyava: «Analitzem una de les partides pressupostàries més disparades, la de la sanitat pública. Despesa en medicaments, augment de la població, ús sovint inadequat de les urgències, baixes laborals… Tot plegat fa augmentar els números vermells d’un sector que també és un motor econòmic, però que ha de millorar la seva eficiència». Per això el títol del programa era el preu (que no el valor) de la sanitat pública…

Em sap greu que no hagi estat present el missatge que la salut és un dret, que la seva potenciació contribueix molt positivament  a reduir les desigualtats, que els serveis sanitaris no són sols una gran empresa pública (com s’insisteix en el reportatge)  sinó una part fonamental de l’Estat del Benestar (aquest que ara està rebent tants atacs) i que en tant  de missatge esmicolat  del seu reportatge sols en quedi clar que els pensionistes malbaraten medicaments, que l’increment de la immigració ha augmentat la despesa sanitària (com si no fos una qüestió de pura lògica, per no dir d’imprescindible humanitat,  atendre a tothom que ho necessiti, i més si ha vingut a treballar al nostre país) i que el discurs de l’amic  Miguel Jara, troçejat, perdés bona part de la seva coherència… Espero que una propera vegada que vulguin parlar de salut, no dubti l’equi del programa en contactar gent de Dempeus per la Salut Públicasentiran un discurs força diferent!

http://www.tv3.cat/ria/players/3ac/evp/Main.swf

Segurament per vostès també haurà estar difícil d’empassar el fragment en el que es contabilitzen en euros (com un «preu» més de la sanitat) les baixes laborals, els accidents i fins i tot les persones que dissortadament moren… Intentar inocular a tota la societat els càlculs suposadament assèptics de les companyies d’assegurances per tractar les primes de malaltia i de mort, sense cap introdució que ho expliqui o justifiqui, és tant pretesament neutral que arriba a perdre qualsevol nervi social i humà…

Com comentava ahir el company i amic Toni Barbarà, la raó de tant de fum és que s’acosten eleccions i la dreta de CiU jugarà a mostrar el seu rostre més «social». I per la seva banda, l’Elena Alvarez, vice-presidenta de Dempeus, en el mateix sentit, dubtava d’haver sentit el «peatge» de 10 euros (sí, 10 euros) per accedir als serveis d’urgències… Un nou globus sonda que mereix una actitud decidida per part de la immensa majoria de la població.

En fi, vostès poder valorar el reportatge, i afegir el que calgui. Però sobre tot crec que no és acceptable tractar un tema tant important per la nostra vida, la nostra salut la nostra convivència i la nostra democràcia, d’una manera tant pretesament assèptica… i al mateix temps tant interessadament partidista!

(Per cert, que ahir nit vaig fer un comentari a la web del programa, i a hores d’ara encara no ha estat acceptat ni publicat!)
 

Àngels Martínez i Castells

Poden llegir també: La salut: valor o preu?

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Desigualdades sociales, Salud pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s