Copagament Repagament: Preu o Valor de la Salut


margarita-deshojadaNo sols el President de Govern o la vicepresidenta Elena Salgado diuen una cosa avui i una altra demà… Ara també Trinidad Jiménez sembla desfullar la margarita dels dubtes, en una peculiar manera de fer política que s’ha instal.lat en els darrers temps i que sembla contagiar-se de manera perillosa… (efectes secundaris d’una Grip A1H1 neoliberal de virus massa resistents?)

La veritat és que si féssim el recompte dels instruments redistributius que més vegades s’han dit i desdit, segurament no ens sorprendríem de descobrir que és el co(re)pagament pels serveis de salut. Semblava descartat  el 21 de maig, però una setmana desprès  «s’està estudiant» com també es pot llegir avui a Público … tot i que la pròpia ministra dóna tota força de dades per justificar que la seva aplicació té efectes nefastos sobre l’equitat, l’increment de les desigualtats, i la salut de la població en general. (No fa precisament les mateixes consideracions la consellera de salut, Marina Geli, entestada en imposar el repagament amb un talibanisme propi de millors causes…)

A Dempeus per la salut pública estem seguint amb molta atenció com es desenvolupa aquest tema, recollint també les declaracions de la FADSP o enllaçant les protestes d’associacions d’usuaris. Però el millor que s’ha publicat darrerament sobre el tema ho ha escrit l’amic (i inventor del terme re-pagament per definir l’injust copagament) Antoni Barbarà en el seu darrer escrit: «Dues enquestes, dues, sobre copagament» que els hi recomano sincerament, no sols per veure i comprovar (una vegada més) que qui fa l’enquesta en determina en bona mesura el resultat, sinó perquè avui,  en el Canal 33  el  programa «Valor afegit» es dedica al cost de la despesa sanitària (sense que s’hagi demanat a Dempeus de participar-hi…) . De fet, és força lògic perquè el títol genèric jo ho diu tot: «El preu de la salut» (encara que aquest matí s’anunciava, perquè potser algú els havia advertit de no ser tant parcials, com «El valor de la salut»… ).  A la web de la cadena s’anuncia que «detallarà les diverses partides pressupostàries que forma part d’aquesta despesa, la sanitat pública, una de les que més han crescut els últims temps. Despesa en medicaments, augment de la població, ús sovint inadequat de les urgències, baixes laborals… Tot plegat fa augmentar els números vermells d’un sector que també és un motor econòmic però que ha de millorar la seva eficiència». I ja sabem, no hi ha millor manera d’introduir el copagament, amb vaselina i el que més calgui, si en lloc de parlar de la salut com un dret i una necessitat, en parlem com un negoci!

Demà en seguirem parlant, mentre ja els hi asseguro que un plantejament molt diferent es farà a la Jornada del dia 10 de juny, a la que animo a assistir i participar totes les persones interessades en la salut i els drets de ciutadania!

Àngels Martínez i Castells (Punts de Vista)

I us recordem un cop mes que el proper 10 de juny tindrá lloc una Jornada dedicada al co-repagament, a la que continuem rebent participacions, ara ens arriba la de la Federació d’Associans de Veïns i Veïnes de Barcelona, en representació de la qual vindrà Marcel·la Güell Cid, vocal de la Junta de la FAVB.

Jornada No CO-REpagament

SI CLICAS SOBRE EL TARJETÓ EL PODRAS DESCARREGAR, IMPRIMIR, COPIAR, I AJUDAR-NOS A DIFONDRE AQUESTA jORNADA.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Convocatorias, Copago, Salud pública y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s