Efectes psicològics de la guerra i la postguerra a la població actual


olga fernándezs quiroga.jpgLa Olga Fernández Quiroga, que tantes vegades ens ha sugerit artícles per publicar a Dempeus, ha publicat un treball de recerca sobre Guerra Civil y Trauma Psíquico: Un estudio de los efectos de la guerra y la postguerra en la población actual.

Reproduim a continuació el post de e-Criterim on dona a conèixer aquest estudi. 

Amb Garzón

Amb GarzónAmb Garzón i el que representa. No és la primera vegada que en aquest bloc de participació ciutadana en salut, escric sobre el tema de la guerra civil. Ho faig ara de nou, per sumar-me a les veus que utilitzant tant mitjans digitals com analògics, volem fer arribar al jutge Garzón la nostra solidaritat en l’àmbit personal i el nostre suport en la causa que va instruir per investigar els crims del franquisme

Hauria de quedar clar per a tot el país, simplement escoltant les discussions, els apassionaments, la intensitat de les emocions, que no es pot passar pàgina sense haver-la llegit abans, que ja no podem esperar molt més per airejar, per aclarir, per afrontar aquest passat nostre, perquè realment sigui passat i passi, circuli, perquè sinó el tindrem sempre aquí, estancat, en el fons, i disposat a sortir a la més lleu remoguda. I com més temps passi, més pudor, més nauseabund ens semblarà. I més mal ens farà.

Vull dir-ho especialment des d’aquest lloc, de participació ciutadana acotat a l’àmbit de la salut, però formant part de la societat que té com a objectiu fer de la democràcia una tasca quotidiana, un anar construint dia rere dia. La democràcia com una construcció de la ciutadania. Per això considero aquest suport un acte democràtic.

A més, voldria afegir, per la part que em pertoca com a professional de la salut mental, que em concedeixo certa autoritat, resultat del treball de recerca que vaig tenir la oportunitat de fer sobre els efectes psicològics de la guerra i la postguerra a la població actual. Tota la població. I que jo sàpiga, a diferència d’altres països on sí que s’han habilitat espais en els serveis públics de salut per tractar aquests efectes (a les persones que pateixen aquests efectes), aquí encara està pendent.

Podeu consultar les dos parts del treball a slideshare

Olga Fernández Quiroga

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud Mental y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Efectes psicològics de la guerra i la postguerra a la població actual

  1. Olga dijo:

    Moltes gràcies per la referència al treball del trauma psíquic i la guerra civil. És un tema que pràcticament no s’ha abordat al nostre país i he decidit posar-lo a disposició de tothom precisament en aquest moment tan difícil que simbolitza el judici al jutge Garzón. També com a homenatge a les persones que van participar en la seva elaboració

  2. Gràcies a tu, Olga. El treball es excel·lent i els testimonis son colpidors. Un homenatge merescut i pendent a les víctimes del franquisme i en un moment en que el judici a Garzón ens mostra que seguim igual.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s