No volem copagament ni ara ni mai


medicina y salud quinoNo ens cansarem de repetir que la sanitat pública no és gratuita, que ens ha costat molt en termes de lluita obrera i ciutadana, i com altres conquestes de salut i benestar,  la paguem amb els nostres impostos i amb quantitats prou importants que se’ns descomptem de la  nòmina. Si els diners no estan ben administrats no és culpa dels treballadors i les treballadores. Si es gasten milions d’euros en vacunes tan demostradament cares com, pel que s’ha vist, inútils, de qui és la mala gestió? Si ara es poden impulsar de veritat els genèrics i la despesa en medicaments es pot rebaixar amb mesures similars 1.500 milions d’euros anuals, per què no ho han fet abans?  I així podríem seguir hores i hores…

No, Sr. Montilla, no es tracta d’un copagament, el que vostés volen es que tornem a pagar pel que ja hem pagat. Diuen que un euro per visita no és molt, que ho pot pagar tothom… Doncs no senyor, els més desfavorits no poden, i a més no tenim perquè pagar més per la  incompetència de la seva administració. I si les persones de rendes més baixes fan mans o mànegues per pagar l’euro del re-pagament, què deixaran de comprar? En quina privació repercutirà?  Com augmentarà la desigualtat dins la família? No s’adonen que aquestes mesures tenen biaix claríssim de classe… però també de gènere?

I per últim, però no per això lo menys important, com diuen els anglesos, la participació privada en la sanitat pública. Qué vol dir amb que hem de comptar amb el «sector privat i no lucratiu»… però vosté sent el que diu? De veritat es pensa que hi ha alguna mútua que no es regeixi, com a mínim,  per interessos corporatius i per tant, no generals ni públics? No seria millor acabar d’una vegada per totes amb aquests privilegis?

I anant al fonamental:  Des de quan el que entenem tots i totes per sector cerebroelrotoprivat és no lucratiu? La sanitat catalana és força diferent de la resta de l’estat perquè aquí. durant els més de vint anys de govern de la dreta i aprofitant una història pròpia,  es varen consolidar els sistema de concerts amb la sanitat privada. Però això està suposant ara una desviació cada vegada més gran dels diners públics cap el sector privat… Un sector privat que es mou –perquè únicament es mou i té sentit que existeixi– pel seu afany de lucre. Senyor Montilla, no ens enganyem i sobre tot, no ens vulgui portar a vendre…  El que està fen el PP a les autonomies on governa, amb la gestió privada dels hospitals públics, aqui a Catalunya, sota el paraigües dels «concerts» ja fa molts anys que funciona… però no entenem com ara vostè fa costat a la seva Consellera volent justificar unes mesures tan injustes com poc socialistes, i d’una manera massa descarada!

No és això, president, no és això,  i no deixarem que ens entabanin amb arguments enganyosos. Per això estem dempeus!

Això deia ahir el president en una conferència en el Cercle d’Economia de Barcelona, davant de 200 empresaris.

Montilla plantea el debate del copago para un futuro «no muy lejano»

BARCELONA, 26 Mar. (EUROPA PRESS)

Montilla, esta mañana, durante su conferencia - Domènec UmbertEl presidente de la Generalitat, José Montilla, aseguró hoy que en un futuro «no muy lejano» deberá plantearse la introducción del copago en la sanidad pública.

De hecho, este era uno de los objetivos que planteó la consellera de Salud, Marina Geli, meses después de acceder al cargo, pero finalmente dio marcha atrás ante la alud de críticas que recibió la posibilidad de que los usuarios de la sanidad pública abonasen un euro por cada visita al médico.

En su intervención dentro del ciclo ‘Conversaciones Preelectorales’ organizadas por el Círculo de Economía, Montilla indicó que mientras que la sanidad pública es totalmente gratuita, «en cambio el copago es un concepto totalmente asumido en los servicios sociales», como queda estipulado en la Ley de Dependencia.

«En un futuro no lejano tendremos que plantearnos fórmulas para garantizar la viabilidad del sistema para garantizar el sistema sanitario», aseguró Montilla, citando a los estudios sobre la viabilidad del sistema sanitario que hizo años atrás el actual presidente del Colegio de Médicos de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, en el que planteó el copago.

Montilla indicó que, antes de introducir esta medida, hay otras decisiones que deben adoptarse previamente, como la mejora de la eficiencia de los centros sanitarios de utilización pública.

En este sentido, aseguró que es necesario contar con el «sector privado y no lucrativo para asegurar la prestación de servicios», característica que define el modelo sanitario catalán y que lo singulariza del resto de comunidades autónomas.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Privatización y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a No volem copagament ni ara ni mai

  1. àngels dijo:

    Ja sé que a Dempeus per la salut pública hi ha gent tant ferma com diferent, però deixeu-me dir que estic profundament identificada amb l’entradeta d’aquest post… de què el senyor Montilla? L’entabana la consellera que ens vol fer re-pagar i ell, a la seva vegada, vol entabanar-nos a nosaltres? Totalment d’acord, Elena! Ens troben DEMPEUS.

  2. Toni Barbarà dijo:

    Sí Elena i Àngels, així de clar i català… i castellà també. Aquestes visites al «Círculo de Economía» son realment terrorífiques. Amb l’ombra difuminada del seu gurú Salvador Alemany, aquest prohome de les Autopistes privades al servei del «públic» i de totes les usures imaginables, les paraules del Sr. Montilla ens omplen d’indignació i de ràbia. Honorable MENTIDA !!! Així no es fa sostenible el sistema públic de salut. Així se’l carregaran si mai està a les seves mans… i per aquesta feina tenen poderosos socis i aliats. Però també, en front una pila de gent, de dones i homes Dempeus que no dubtarem en defensar amb les urpes el que ÉS un dret de la ciutadania, guanyat i pagat i suat. Salut Elena, Àngels i tothom que vulgui posar-se dempeus !! Toni Barbarà

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s