Marie-Monique Robin a Catalunya


Marie-Monique Robin: «El menjar ‘light’ porta aspartam, un verí»

El 2008 va desemmascarar al documental ‘El mundo según Monsanto’ la multinacional de les llavors transgèniques. Segueix investigant el que mengem i encara està més alarmada.

 Foto: CARLOS MONTAÑÉSNÚRIA NAVARRO

L’obsessiona el que mengem, entre altres coses perquè és filla de pagesos de Gourgé, un poble pròxim a Poitiers (França), però també perquè té tres filles a les quals no vol «enverinar». Amb una cinquantena de reportatges en el seu expedient, entre els més reconeguts figura el documental sobre Monsanto, produït per la cadena Arte, que aquesta setmana es va tornar a projectar a l’Institut Francès de Barcelona. (Península n’ha editat la versió llibre).
–No s’ha demostrat que els transgènics siguin nocius.
–No s’ha pogut. El doctor Arped Pusztai, de l’Institut Rowett, d’Aberdeen, va descobrir que les rates alimentades amb patata transgènica van desenvolupar defectes al sistema immunològic. ¡Van desmantellar el laboratori! Va passar una cosa semblant amb Manuela Malatesta, a Itàlia, que estudiava la soja transgènica.

–El seu demonitzat Monsanto sí que ha fet estudis.
–Són estudis realitzats durant tres mesos, un termini adequat per valorar la toxicitat aguda. Però per mesurar la toxicitat crònica s’hi ha de dedicar almenys dos anys de feina i 10 milions d’euros. Tot i així, Europa està en contra dels transgènics, excepte Espanya.

–¿Per què Espanya és diferent?
–Com es pot dir per no ofendre…

–Deixi-ho anar.
–Espanya es troba en una situació similar a la de França fa 30 anys, quan va arribar l’anomenada revolució verda. La modernitat per a vostès és important, i creuen que és modern l’ús de transgènics.

–Estem endarrerits, vaja.
–Diguem que la preocupació mediambiental que sacseja França i Alemanya aquí no hi ha arribat. Ara treballo en la relació entre l’exposició a productes químics que entren en la cadena alimentària (herbicides, pesticides, plàstics, additius) i el càncer, l’esterilitat, el Parkinson, l’obesitat… ¡Està totalment confirmada! I Espanya és el país amb més càncer de testicles associat als pesticides.

–Vist el panorama, ¿vostè què no es fica a la boca?
–Una cola light, per exemple. A tot el menjar light, des dels iogurts fins al xiclet sense sucre, hi ha aspartam, que és un autèntic verí. S’ha demostrat que en animals provoca leucèmia i tumors cerebrals.

–Més troballes per no dormir.
–S’han d’evitar envasos que continguin bisfenol A, una hormona sintètica que s’injecta al plàstic per endurir-lo. El seu ús és freqüent en biberons, ampolles d’aigua, carmanyoles, a l’interior de les llaunes de blat de moro… ¡D’aquí un any se’n parlarà molt d’aquesta molècula! És un pertorbador endocrí perillós, en especial per a les embarassades.

–¿Perillós fins a quin punt?
–Els residus de l’hormona sintètica travessen la placenta –que no és la barrera inexpugnable que crèiem– i el fetus les absorbeix. Durant la formació dels òrgans, l’hormona sintètica usurpa el lloc de les naturals, i activa el creixement, però malament. De manera que el nen neix bé, però a la llarga pateix càncer, obesitat, diabetis. I també hi ha els herbicides…
–No sé si preguntar-li més.
– Després de la segona guerra mundial es van posar al mercat uns 80.000 productes químics . A Espanya, el franquisme va funcionar com a barrera protectora; però la resta de països va abraçar amb alegria la vida moderna. No va ser fins a finals dels 50 quan toxicòlegs de l’OMS van començar a estudiar additius i pesticides i van traçar el codi alimentari.

–La dosi fa el verí.
–Això ho va dir Paracels al segle XVI, i en funció d’aquesta premissa es va traçar la reglamentació de químics. Però ara sabem que les hormones sintètiques actuen a un nivell que no s’havia testat mai. Pot ser que amb un no passi res i amb una mil·lèsima resulti letal. A més a més, dels 80.000 productes químics només se n’ha estudiat un 8%. Els toxicòlegs han de treballar en un altre paradigma.

–I mentrestant, ¿què fem?
–Repensar-ho tot. El 90% de les malalties cròniques estan lligades al medi ambient i a l’estil de vida tòxic que portem. El director de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de Lió diu que en els últims 20 anys s’ha duplicat el càncer. A l’Índia gairebé no hi ha càncers, perquè no mengen escombraries, no consumeixen en plàstic, no fan servir pesticides (excepte al Panjab).

–Siguem positius. ¿Què mengem?
–¡Només orgànic!

–¿Tot això no és un passatemps de rics? ¿Un substitut ideològic?
–Hi ha massa dades científiques que demostren el que dic.

–El menjar orgànic és més car.
–No es calcula mai el preu real de l’agricultura intensiva. L’equip és car, el terra mor a base de fertilitzants, i després hi ha les llavors, el transport, l’impacte en el medi ambient. Des de fa poc el Banque Agricole, reticent a tot això, aposta fort pels agricultors orgànics. Miri, vostè i jo estem acabades, però no hem d’hipotecar les generacions futures.

Font: El Periódico    Foto: CARLOS MONTAÑÉS


GRAN AFLUÈNCIA EN ELS ACTES QUE VA OFERIR MARIE-MONIQUE ROBIN A CATALUNYA

>> La visita de la reconeguda periodista, Marie-Monique Robin, autora del llibre i el documental ‘El món segons Monsanto’, va despertar molt interès i una gran afluència en els actes que va protagonitzar.

>> Marie-Monique va recalcar que Catalunya és la nació d’Europa que més transgènics conrea i va lamentar que la ILP per declarar Catalunya Lliure de Transgènics fos rebutjada pel Parlament Català, sense opció al debat.

Aquest dimarts, 16 de març, Marie-Monique va omplir la sala d’actes de l’Institut Francès de Barcelona, aproximadament es calcula que hi van assistir unes 380 persones. Primer es va projectar el documental ‘El món segons Monsanto’ i tot seguit, l’autora del documental va oferir una xerrada sobre transgènics, en comptes del debat que estava previst amb David Bueno (autor del llibre convivint amb els transgènics)que finalment no es va poder realitzar, ja que la invitació va ser refusada a l’últim moment.

Ahir al matí, Som Lo Que Sembrem i Marie-Monique Robin, va oferir una roda de premsa on els periodistes van tenir l’oportunitat de fer-li preguntes, i seguidament va realitzar una conferència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida. Aquest acte també va despertar un gran interès, l’aula es va quedar petita, es calcula que aproximadament hi va haver unes 130 persones. A la tarda, va participar en un interessant debat ‘Transgènics, problema o solució?’ dins del marc de les jornades ‘L’origen del Futur’ que es van realitzar a Barcelona a la Casa Amèrica.

Marie-Monique es va presentar com a filla de pagesos i va descriure les conseqüències derivades de la Revolució Verda, tant econòmiques com de salut, a la seva família i la gran decepció que han suposat pel camp les promeses de la indústria.

També va desemmascarar les pràctiques habituals de la corporació Monsanto, com a exemple del que la indústria agroalimentària està portant a terme al món: monopoli, patentabilitat de la vida, falses promeses i contaminació.

Marie-Monique va recalcar que Catalunya és la nació d’Europa que més transgènics conrea i és per aquest motiu cal conscienciació social, al mateix temps, va lamentar que la ILP per declarar Catalunya Lliure de Transgènics fos rebutjada pel Parlament Català, sense opció al debat. També va considerar preocupant que s’aprovin nous transgènics considerant la manca d’estudis de més de tres mesos que es requereixen per saber els seus efectes sobre la salut.

Marie-Monique Robin i alguns membres de Som Lo Que Sembrem a la roda de premsa de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida.

100317 Roda Premsa MM_SLQS_ETSEA
Marie-Monique Robin i alguns membres de Som Lo Que Sembrem a la Roda de Premsa d’ahir a l’ETSEA de la Universitat de Lleida

Més informació:

DOSSIER DE PREMSA MARIE.pdf

Nota de Premsa Marie.pdf


Font: Som Lo Que Sembrem

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación, Salud pública, Transgénicos y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s