Crònica de la presentació del llibre de Dempeus


Presentació del llibre, un any d’història, de lluita!, aqui som i seguirem! DEMPEUS! Una crònica i algunes imatges.

Presentació llibre Dempeus A la taula L’Elena Alvarez vice-presidenta de Dempeus i Celestino Sánchez president de la Fundació Pere Ardiaca.

Comença l’Elena donant la benvinguda a tohom i agraïn la seva assitència, en especial al doctor Fabià Estapé que ens ha honorat amb la seva presència. Fa un breu repàs de les fites més importants d’aquest any de vida de Dempeus, des de la presentació a l’Ateneu, fins a la jornada de Salut a Europa, passant per altres presentacions pel territori per fer xarxa, participació en jornades sobre salut, campanyes denúncies i el bloc de Dempeus, aquest espai que administra l’Elena.

A continuació el Celes ha agraït la oportunitat d’editar el primer llibre de Dempeus, per ser un projecte en el que creu i al que li dona tot el seu suport i el de la Fundació. Ha remarcat la necessitat d’actuar i no només parlar «somos lo que hacemos, no lo que decimos», i ha acabat amb unes reflexions fruit de la seva experiència de lluita: hem de ser molts per poder arribar a tot arreu, hem d’actuar, no només parlar i hem pressió sobre els polítics com a «societat civil organitzada i agent social de la salut» per fer realitat el que diu el llibre de Dempeus. I ja sabem que amb la dreta al poder això no serà possible, però a l’esquerra també l’hem d’empenyer.

L’Elena va recordar el molt que s’ha fet en un any i que es pot seguir en el bloc de Dempeus, com hem crescut i hem aconseguir un lloc de reconeixement, tant a la societat com en el món virtual. Celestino Sánchez va agrair que la Fundació haguès pogut editar el llibre amb algunes de les aportacions i activitats de Dempeus en el seu primer any de vida, per donar a la «esperança d’una salut pública millor per a tothom, fonamentació científica». Però som nosaltres els que agraim a la Fundació (i en especial al Quim Cornelles) els treballs d’edició del llibre!
Tots els participants i col·laboradors en la redacció del llibre que eren a la sala han dit unes paraules de felicitació per la feina feta i d’agraïment per haver tingut l’ocasió de participar en un projecte obert, multidisciplinar, integrador, amb voluntat de sumar i de expressar la veu de la societat civil en la defensa de la sanitat pública.

Presentació Llibre DEMPEUS Toni Barbarà

Presentació Llibre DEMPEUS Montserrat LamarcaPresentació Llibre DEMPEUS Mario Bofill

En Toni Barbarà, secretari de Dempeus, ens ha explicat el que per ell és Dempeus en forma de vers, Aquí podeu lleguir el seu poema

Montserrat Lamarca que ja va participar a la presentació a l’Ateneu ens ha acompanar un cop més recordant tres frases del seu i nostre estimat Ernest Lluch.

«L’endemà del dia de l’aprovació de la Llei (de Sanitat Pública) va dir al Dr. Estapé: Avui sí que he dormit tranquil!»

«A Espanya el fet de la prohibició de donar sang a canvi de diners va suposar un augment de les donacions»

«El segle XXI serà el de cuidar, perque el segle XX va ser el de curar» 

Després ha parlat en Mario Bofill, membre fundador de Dempeus i president de l’associació de persones malaltes d’EPOC. El Mario també havia estat a la presentació a l’Ateneu i ha tornat a insistir en la necessitat de regular i assegurar el tema de pensions d’incapacitat per les persones amb malalties cròniques.

Presentació Llibre DEMPEUS Clara Valverde

Presentació Llibre DEMPEUS JR Lladós

Presentació Llibre DEMPEUS Carme BorrellLa Clara Valverde, presidenta de la Liga SFC i membre de Dempeus, ens demana que continuem donant canya al govern per aconseguir les reivindicacions dels malalts de FM, SFC i SQM.

En Joan Ramón Lladós, farmacèutic i tresorer de Dempeus portava un discurs organitzat en 4 punts on concluïa que més que globalitzar-se la salut, amb les polítiques neoliberals s’ha globalitzat la malaltia.

La Carme Borrell,  metgessa, especialista en Salut pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que  també havia participat a la Primera Jornada de Dempeus a la Universitat Pompeu Fabra i a la Jornada de Salut a Europa, s’ha centrat en els determinants de salut menys visibles en salut laboral i en la subtil privatització que es dona en aquest àmbit.

Presentació Llibre DEMPEUS Sergi Raventóssergi-estanyol-llibre.JPGEn Sergi Raventós treballa en temes de salut mental. Va participar a la primera Jornada de Dempeus per la salut pública a la Universitat Pompeu Fabra. Ens comenta que ell ja formava part d’associacions similars a les de Dempeus a l’estranger (IHWPOP) i que trobava a faltar quelcom semblant aquí, fins que va trobar-nos… i nosaltres a ell!

El darrer dels autors del llibre en intervenir va ser en Sergi Estanyol un home que tot i assegut és de les persones més Dempeus que coneixem, i que va saber entrellaçar perfectament els lemes de la Fundació Pere Ardiaca amb l’esperit de Dempeus per la Salut Pública.

Entre els «espontànis» i «espontànies» que es van sumar al final, agrair les paraules de la companya Isabel Ribas, delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Bofill, Secretaria de la Dona de CC.OO., i J.J. Nuet, senador per l’Entesa  i secretari general del PCC. La Lucía Artazcoz no va poder assistir però ens envia la seva salutació, igual que la Rosa Regàs, i tantes amigues i amics que no varen poder ser-hi personalment però que de ben segur ens donen el seu suport.  El fet és, però que a la Sala M.Aurèlia Campmany del Pati Llimona ens varem trobar homes i dones dempeus, insurrectes, defensors i defensores d’una Salut Pública entesa com un dret de ciutadania i que volem preservar, millorar i poder deixar a les generacions futures com una conquesta de progrès i civilització.

dr-estape-a-la-presentacio.JPGlourdes-beneria-fabian-estape.JPGAlgunes mostres gràfiques del que us diem:

Alguns convidats il.lustres: en Fabián Estapé i la Loudes Benería. A l’altra fotografia, el Dr. Estapé dirigint-se a la gent Dempeus. Però hi havia també en José Antonio Estevez-Araujo, en J.J. Nuet  i en RGAlmazán, del bloc Kabila, amb la seva família.

Presentació Llibre DEMPEUS Àngels Martínez


Per acabar l’Àngels Martínez, presidenta de Dempeus va recalcar el caracter obert, integrador, independent econòmicament i política, rebel, agosserat, lluitador i seriòs en els seus plantejaments de Dempeus, va comentar la seva estada a Madrid, des de la meseta se’ns veu com un «boletus exoticus» i va agraïr al seu cap el Dr. Estapé que hagués potenciat la seva rebeldia i també la seva solidessa.

Finalment es va obrir el pica-pica i entre xerrades i copes de cava es van vendre i signar molts llibres.

I  part de les persones que ens acompanyaven i ens donaven, en viu i en directe, el seu suport.

Presentació Llibre DEMPEUS Toni Barbarà signantPresentació Llibre DEMPEUS Àngels Martínez signant

Esperarem que més blocs donin la notícia i els enllaçarem. De moment,més fotografíes,  al bloc de les nostres companyes Carmina Olivé i Àngels Martínez.

(Fotografies: Zé Moreira)

Presentació LLibre de Dempeus Angels

amigues-i-amics-que-omplien-la-sala.JPG

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Enfermedades emergentes FM SFC SQM, Salud pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

5 respuestas a Crònica de la presentació del llibre de Dempeus

 1. Jaime dijo:

  Una alegria la presencia de Estapé sin duda. Me habian dicho que solo le interesaba el futbol.Quien tuvo,retuvo.

 2. àngels dijo:

  Hola, Jaime! Al contrario, hizo un gran esfuerzo por venir porque se había levantado a las 7 de la mañana para acudir a una televisión local en Vic, firmó todavía libros (de los suyos) y habló antes y después del acto con muchos amigas y amigas sobre temas de salut y política. Creo que si habla sobre todo de futbol es porque tampoco le debe gustar demasiado lo que lee, ve y oye… Un abrazo!

 3. RGAlmazán dijo:

  Un placer haber estado allí. Un acto muy bien organizado, y esperanzador contra lo que hoy se lleva, la privatización de la Sanidad.
  Salud y República

 4. Encara que una mica tard (qüestions de feina),rebeu les meves felicitacions.

 5. Pingback: Fabián Estapé, un hombre “dempeus” « Punts de Vista

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s