Teresa Forcades: la pandèmia que no va existir


Teresa Forcades, monja i metgessa, denuncia la gestió de la Grip A

Sin título

«La pandèmia es va declarar sense base científica i per interessos privats»

Mariana Cantero
Mentre li fan una entrevista per a Ràdio Sants, un home espera per parlar amb ella. La gent que arriba també se la mira amb una barreja d’interès i curiositat. I és que la Teresa Forcades, la metgessa i monja benedictina que va alçar la veu públicament per protestar per la gestió de la grip A i denunciar el paper de la indústria farmacèutica, aixeca, com a mínim, expectativa entre els assistents a la xerrada d’aquesta tarda.

L’acte, convocat per parlar del tema per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Ecologistes en Acció, Intersindical Alternativa de Catalunya i Icària Editorial, omple el Cassinet d’Hostafrancs de gom a gom. Els organitzadors comparteixen la certesa que la gestió de la suposada pandèmia no ha estat del tot correcta; de fet, diuen, el paper que va jugar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estat qüestionable i ha denotat una connivència amb les multinacionals farmacèutiques.

«Al novembre de l’any passat les baixes laborals per grip van ser similars a les de l’any anterior; malgrat això es va declarar l’alerta sanitària», explica Ramon Serna, Intersindical Alternativa de Catalunya. La intervenció de Forcades també comença amb la mateixa denuncia. Les dades, diu, parlen duna grip cinc vegades menys agressiva que la normal, per la qual cosa les declaracions de pandèmia no han estat, com a mínim, abonades per la realitat.

Una pandèmia que no va existir

Forcades fa, de cara a la valoració del grau d’abast de la malaltia, dues matisacions importants. Primer, aclareix, no és pas veritat que les víctimes joves de la grip hagin estat més que la gent gran perquè aquest col•lectiu ja estava immunitzat per la soca del virus de la mal anomenada grip espanyola de principis de segle. «Llavors, aquesta es una fal•làcia de tipus estadístic: no és que hagin mort més joves d’aquesta grip, sinó que moren menys grans», diu. La diferencia entre una població i l’altra, afegeix, és que quan una persona està exposada a un virus de manera natural s’immunitza per a tota la vida, la qual cosa no passa amb les vacunes, que eviten el contagi per un any com a molt.

En segon lloc, Forcades denuncia que a la primavera de l’any passat la comunitat científica ja havia declarat que la pandèmia no seria tal i dóna l’exemple de noms com el de l’epidemiòleg alemany Wolfgang Wodarg, ex president de la comissió de Salut de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que va alçar la veu d’alarma davant la política establerta per fer front a la malaltia.

«No només ara és possible dir que aquesta pandèmia no va existir com a tal, sinó que això ja era possible dir-ho al mes de juny, quan es va declarar la pandèmia. Wodarg va controlar les campanyes de grip estacional de la seva ciutat cada any, i amb les dades a la mà va establir que en una ciutat de 100 mil habitants un 10% contreia la grip estacional cada any. Però a Mèxic ciutat, amb 20 milions d’habitants, es van contagiar només mil persones. Llavors, no està justificat en absolut aquest grau d’alarma que es va donar», diu Forcades.

Però, quina hauria estat la forma correcta d’actuació per a la metgessa?. “La detecció del virus i la inclusió d’aquesta soca viral a la vacuna de la grip que donem cada any, la polivalent. Això és el que hauria estat científicament correcte”, explica.

Dit això, es fa necessari esbrinar perquè les autoritats sanitàries van escollir unes altres polítiques davant la malaltia. «Wodarg va presentar un document, el 18 de desembre de l’any passat, davant l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa, que es titula Falsa pandèmia, una amenaça per a la salut, que diu que la pandèmia es va declarar sense la fonamentació científica necessària i que, per tant, es va fer a partir d’uns interessos privats que no només van passar per davant de l’interès públic, sinó que van donar 18.000 milions d’euros de mans publiques a quatre grans companyes farmacèutiques», argumenta Forcades. Aquests laboratoris són Novartis, Glaxo, Sanofi i Baxter.

Els organismes sanitaris reguladors finançats per les farmacèutiques
Però no només ha estat greu el perjudici econòmic, sinó que s’ha posat en perill la salut de la població, segons Forcades, per la manera com es van desenvolupar les vacunes contra la grip A privilegiant el negoci a la seguretat comuna de la població.

Les vacunes pandèmiques existeixen des de l’any 2005, quan van aparèixer al Reglament Sanitari Internacional, un document que va redactar en el context de la grip aviar el responsable de l’àrea de vacunes de la OMS, el doctor Klaus Stöhr. “Aquest senyor va ser responsable del seu càrrec i quan es va aprovar aquest reglament internacional, que és el que afavoreix les companyes farmacèutiques enfront del que seria l’erari públic, va abandonar el seu càrrec i va passar a ser directiu d’una de les empreses que van desenvolupar aquestes vacunes: Novartis, amb la qual cosa hi ha, com a mínim, un conflicte d’interessos”, explica Forcades.

A més, les quatre farmacèutiques que van rebre l’aprovació de l’Oficina de Medicaments europea per comercialitzar la vacuna contra el virus (això vol dir, que posseeixen la patent) havien de tenir les dosis preparades segons el mateix reglament. “Això vol dir que han preparat la vacuna amb un virus que no és el pandèmic perquè si ja sabessin quin és aquest virus no es permetria que s’expandís perquè ja es coneixeria. Doncs, un virus nou s’ha d’introduir a la població per poder fer proves. Per això ha hagut aquest debat creuat dels experts que va sortir també als mitjans: per qüestionar si hi ha prou recerca o no. Hi havia recerca, però amb un antigen diferent al virus nou”, aclareix Forcades.

La metgessa apunta també que, per desenvolupar més ràpid les vacunes, els laboratoris van reduir la quantitat d’antigen del virus a nivells mínims i van posar una substància artificial per excitar el sistema immunitari (adjuvant). “El que no sabem és quin efectes secundaris pot tenir aquesta quantitat d’adjuvant”, declara. “S’ha d’estudiar científicament la gent vacunada i la no vacunada, ara i d’aquí a 20 anys. Aquests estudis s’han de fer i han de ser independents del capital i les companyes que tenen interessos comercials en les vacunes”.

Actualment l’OMS està finançada en més del 50% per les companyes farmacèutiques; en el cas de l’Agència Europea del Medicament aquest percentatge arriba a més del 75% i al 100% si parlem del Grup Europeu d’Experts de la Grip. Per això Forcades creu que és necessària l’auditoria d’una institució independent que vetlli pel bé comú, treballant amb independència econòmica i fonamentació empírica.


Font: El Debat
També podeu llegir la crònica de l’acte a Revolta Global

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Gripe A, Salud pública, Teresa Forcades, Vacunas y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s