Igualada: cap a la privatització de l’assistència primaria


CCOO denuncia ‘la privatització de la sanitat’ i rebutja totalment la mesura

La gestió del nou CAP d’Igualada, en mans dels metges?

Les obres del nou CAP, molt avançadesEn matèria sanitària, un dels temes pendents aquesta setmana és la gestió del nou Centre d’Atenció Primària d’Igualada, que s’està construint just al darrere de l’Hospital. Ara, quan les obres ja estan avançades, s’ha plantejat el tema de qui gestionarà el nou equipament. La direcció podria recaure en una cooperativa de professionals, fórmula que ja funciona a altres centres, o bé en el Consorci Sanitari de l’Anoia. El sindicat CCOO s’hi oposa perquè això pot repercutir ‘en un pitjor servei’.

Segons expliquen des de Comissions Obreres, l’any 1995 la Generalitat va aprovar una modificació de la Llei d’Ordenació Sanitària, que obre les portes a la gestió de l’atenció primària a cooperatives de professionals, que són entitats de base associativa (EBA) amb ànim de lucre. Precisament a aquest model és al qual s’oposa el sindicat.

‘Menys serveis per abaratir costos’

Comissions Obreres ha fet públic un comunicat en el qual es posiciona rotundament en contra de la ‘privatització de la sanitat’, i en què rebutja la possibilitat que ‘el nou El centre es construeix just al darrere de l'HospitalCAP d’Igualada sigui gestionat per una cooperativa amb fins lucratius (EBA)’. Segons CCOO, la gestió per part de cooperatives de professionals pot tenir diversos inconvenients, com la ‘selecció adversa del pacient’ (és a dir, que es rebutgin els pacients que poden generar més despesa) o bé ‘que es donin menys serveis dels que es necessiten per abaratir el tractament de l’episodi’. El sindicat també es queixa de la manca d’assumpció de risc real, ja que s’obtindran beneficis si l’exercici és favorable i, en canvi, es poden traspassar ‘les possibles pèrdues al sistema sanitari si l’actuació de l’empresa-cooperativa sanitària resulta ineficient’.

Cooperativa de metges

Un equip de professionals, format per metges i infermers, optarà a la gestió del nou CAP, constituïts com a Societat Professional Limitada. Pels partidaris d’aquesta fórmula, una gestió cooperativa implica que els professionals estan molt motivats i que coneixen les necessitats del territori, cosa que repercuteix positivament en l’atenció dels usuaris. Aquest és un sistema que ja funciona en diversos centres sanitaris catalans, com per exemple l’Equip d’Assistència Primària de Vic, una entitat formada per quinze socis (onze metges i quatre infermers).

El nou centre completarà l'oferta sanitària de la ciutatConsorci sanitari

Qui també s’ha mostrat interessat per assumir la gestió d’aquest centre és el Consorci Sanitari de l’Anoia, que ja porta la direcció de l’Hospital d’Igualada. Aquest ens, en el qual participen el Servei Català de la Salut, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia, és una de les alternatives més fortes a l’equip de professionals en cooperativa.

La porta, però, no es tanca només a aquestes dues opcions: la gestió podria recaure també en altres tipus de societats com les fundacions.


Font: anoiadiari.cat

Mireu també l’anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

El Servei Català de la Salut (CatSalut), ha tret a concurs la licitació per la “contratació de la gestió dels serveis sanitaris” d’atenció primària de la zona bàsica de salut d’Igualada 2. L’import anual s’estableix en 3,5 milions d’euros i el valor estimat del contracte és de 21 milions de d’euros.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s