CCOO contra la privatització de la sanitat


L'Enllaç portadaLa Maribel Nogué ja ens ho va avisar fa uns dies: La privatització de la sanitat arriba a Igualada. Ara ens fa arribar aquesta carta de CC.OO. de l’Anoia, publicada a la secció de «Cartes dels Lectors» del semanari L’Enllaç dels anoiencs.  Avui mateix ja hem publicat la notícia Igualada: cap a la privatització de l’assistència primaria. Ara un deixem amb la carta.

l'Enllaç

No, a la privatització del Centre d’Atenció Primària d’Igualada

No, a la privatització de la sanitat


Encara i coincidint en la necessitat de reformes en la gestió de la sanitat, algunes de les quals s’han anant desenvolupant al llarg dels anys, CCOO ha mostrat el seu desacord en la privatització de la sanitat pública, sobretot, fent propostes que permetin millorar el futur de l’atenció primària des d’una perspectiva integral, que potenciï polítiques de promoció de la salut i de prevenció de la malaltia, volem una assistència primària universal, equitativa, de gestió i provisió pública i gratuïta en el moment del seu ús.

Entenem que la coordinació entre els diferents dispositius assistencials segueix sent una de les més importants assignatures pendents del nostre sistema sanitari, pel qual rebutgem la possibilitat de que el nou CAP d’Igualada sigui gestionat per una cooperativa de professionals amb fins lucratius (EBA).

Fent una mica d’història, a l’any 1981, Catalunya és la primera comunitat autònoma que rep les transferències sanitàries, creant a l’any 1985 la XHUP (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública).

El Parlament de Catalunya a l’any 1990 va aprovar la Llei d’Ordenació Sanitària (LOSC), legalitzant d’aquesta manera el model sanitari ja configurat, prenent com a referència la Llei General de Sanitat, que permet la flexibilitat de la diversificació.

A l’any 1995 el Govern de la Generalitat aprova una modificació de la Llei per cedir la gestió de l’atenció primària a cooperatives de professionals, que són entitats de base associativa (EBA) amb ànim de lucre.

Per altra banda en els equips d’Atenció Primaria (AP) existeix una diversificació de proveïdors públics gestionats mitjançant la cessió a diferents empreses proveïdores de serveis de titularitat pública (consorcis, fundacions i empreses sanitàries de caràcter públic amb gestió empresarial).

La principal aportació de les fórmules organitzatives exposades, segons els seus defensors, és:

Que permeten una implantació de procediments empresarials en la seva gestió sense perdre el servei que presten la seva naturalesa pública per aquest motiu.

Descentralització i millora en l’autonomia de decisió dels equips d’Atenció Primària.

No obstant això, aquests possibles beneficis contrasten amb importants inconvenients:

La fragmentació en múltiples micro-empreses, que a més competeixen entre elles per un “mercat sanitari”, la qual cosa dificulta la  coordinació i la planificació global del sistema sanitari públic.

Sembla incoherent que quan es busca l’eficàcia i eficiència en la via de les fusions i el creixement de la seva grandària es produeixi aquesta fragmentació.

Poden generar la selecció adversa de pacients (rebutjar pacients generadors de més cost).

D’equitat (en poder-se aconseguir temps d’accés preferent per als pacients d’un determinat centre).

Per imperatius financers, donar menys serveis dels que es necessiten per abaratir el tractament de l’episodi.

D’accessibilitat (podrien no contractar-se alguns serveis en determinades zones si no són “rendibles”).

La desconfiança de l’usuari (al qual s’ha de garantir que les motivacions lucratives no interferiran en les decisions clíniques).

L’augment dels costos administratius que aquest model genera.

Un predomini gairebé exclusiu de la funció assistencial sobre activitats com les de tipus comunitari, preventives, docents o investigadores, que passen a estar en segon pla, absorbides per l’activitat que genera en definitiva els beneficis en aquest model: l’assistencial.

La falta d’assumpció de risc real (no sembla massa creïble l’opció d’obtenir beneficis si l’exercici és favorable i traspassar les possibles pèrdues al sistema sanitari si l’actuació de l’empresa-cooperativa sanitària resulta ineficient.

Una precarització de la situació laboral (no resulta difícil reduir costos mitjançant la reducció de personal, de salari i amb l’augment de la dedicació horària).

Unió Comarcal de CCOO de l’Anoia

Secció Sindical de CCOO del Consorci Sanitari de l’Anoia

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a CCOO contra la privatització de la sanitat

  1. dempeus dijo:

    Malgrat saber que la privatització arriba a Igualada i es va estenent pel territori d’una manera implacable de la mà d’aquesta consellera que fa més nosa que servei en un govern progressista i d’esquerres, em satisfà saber que les posicions de la Unió Comarcal de CC.OO de l’Anoia sobre aquest tema són del tot germanes de les de Dempeus per la Salut Pública. Bona feina, i dempeus!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s