Razones para pedir el procesamiento político y penal de la Ministra y de los Consejeros de Sanidad de España por la gestión de la crisis de la gripe A


TRINIDAD JIMENEZ GRIPE A
Estan sorgint des de diverses instàncies iniciatives en el sentit de posar una querella o una demanda a la Ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, per diferents motius relacionats amb la grip H1N1, la distribució de vacunes insuficientment testades, i l’ús que s’ha fet dels diners públics en tot aquest afer de la Grip “nova”. Com a Dempeus per a la Salut Pública se’ns ha convidat a participar en algunes i veiem que, de fet, les iniciatives legals estan aconseguint fer adeptes.

De cap manera serà Dempeus per la salut pública qui discuteixi la seva absoluta legitimitat i fins i tot raó per fer-ho dins un marc legislatiu i penal. No cal dir que les persones que estan darrera aquestes querelles ens mereixen un respecte especial i particular per la seva trajectòria i coherència personal.  Més d’un cop ens hem fet ressò d’alguna opinió aliena que tot i no coincidir-hi plenament, tenia com a objectiu finalista, com nosaltres, la defensa de la salut pública… el camí de la defensa de la salut és prou ampla com perquè hi càpiga molta gent i moltes maneres de fer.  
Tanmateix, com a Dempeus per la salut pública creiem que la nostra tasca respon a un altre abordatge, més de caràcter social.  Dempeus es farà ressò, per tant,  de totes les accions que es facin també per la via judicial, però volem deixar clara una vegada més que la nostra és una organització plural i de consens. 
rey-juan-carlos-1
Amb independència de l’estatus jurídic de la Sra. Ministra, el que sí és ben cert és que les «responsabilitats» administratives van ser prèviament exculpades mitjançant decret llei (el Rei el va signar i n’és el darrer responsable) allà pel mes de juny, com podeu llegir clickant aquí, amb opacitat, ocultació i alevosia, tot justificant la situació excepcional  — i que s’ha demostrat totalment falsa i sí  una juguesca absolutament culpable. Nosaltres no varem dubtar ni un segon a denunciar aquesta trampa legal.
En aquest sentit, pensem que la Sra. Jiménez n’és responsable subsidiària de tot plegat en tant és la ministra del ram, però que la culpabilitat rau en tot el sistema i el paper de domini (consentit i potenciat) que hi juga la indústria farmacèutica. No excusem de cap manera  la senyora Jiménez,  que ja en responsabilitats anteriors a la de ministra de sanitat  (en concret, en la seva qualitat de secretaria d’estat per Amèrica Llatina) no havia demostrat massa sensibilitat en relació a determinats països, com és el cas de Cuba, en el desenvolupament de la seva responsabilitat.Des de Dempeus per la salut pública considerem que la Sra. Jiménez no és sinó una peça més de l’engranatge que posa en perill i en precari la salut pública, i que hem de destapar, denunciar, i vèncer. En aquest sentit, saludem la iniciativa de la Comissió de Salut del Parlament Europeu  (veure el post El Consejo de Europa investiga a la OMS y la «pandemia» de la gripe A que ja varem fer pública en el seu moment, i fins i tot de persones honestes de la pròpia OMS (veure el post  La OMS revisarà su gestión de la gripe pandémica H1 N1).

Per això creiem en l’activitat sistemàtica de la gent de Dempeus explicant des de la pedagogia el que hi ha davant, darrera i al voltant del món de la salut, i els importantíssims determinants de salut… i la denúncia de les desigualtats en salut com un eix fonamental i cabdal de la manca d’equitat del sistema en el que vivim.

El que ens sembla fonamental és la campanya sostinguda i implacable que hem estat fent molta gent arreu del món, però que a l’Estat espanyol hi estan inclosos els amics Gérvas i Pàmies , la Dra. Forcades, el col·lectiu de Gripe y Calma, i en la  mesura que hem pogut,  Dempeus per la salut pública i gent que hi pertany com en Toni Barbarà i l’Àngels Martínez Castells, posant en evidència tot aquest muntatge  propi del capitalisme més obscur i prepotent. Sense  ser-ne gairebé conscients hem fet, modestament, un exercici valent i transcendental en tot aquesta qüestió: per primer cop, des de la societat civil, ens hem enfrontat a les «Administracions» sacrosantes i infal·libles (OMS inclosa) i entre tots i totes hem aconseguit que la ciutadania – mitjançant una acció sostinguda bàsicament des de la ciberxarxa i internet, no censurats –  rebutgin les indicacions- ordres emeses per unes autoritats al servei i ús del sistema. La ciutadania, començant pels mateixos professionals sanitaris ha dit que NO a les amenaces i els «consells» primer, desprès ordres de vacunació en un escenari pretès de catàstrofe i caos.  Una lliçó a retenir i a prendre’n  nota, doncs ens està mostrant un camí nou i ple de possibilitats per la revolta, la insurgència-dempeus  i la  posterior transformació que passa per la pedagogia, la decisió col·lectiva, el llenguatge i les formes democràtiques radicals, la participació social i l’empoderament, i en definitiva per l’acció política ( que no sols ni molt menys electoral,…però també).

Un darrer comentari: d’aquí a uns dies tenim programada una xerrada a l’ AA.VV. de St. Andreu a Barcelona. Vista la situació semblava que ara ja no era tema d’ «actualitat» i podríem desmuntar-la.  Però ara pensem que no, que val la pena parlar-ne amb més interès que mai doncs estem davant un nou fenomen:  una ciutadania que sap respondre, per olfacte, i amb l’ajut d’algunes organitzacions i persones que han començat a dir i escriure el que pensen lliurement. Com podeu imaginar, el tema dona per molt i molt més.  I en seguirem parlant. Estem en la mateixa causa amb molts i moltes companys/es, cadascú amb el seu estil (personal i/o col·lectiu), complementant-nos i lluitant per la causa final de la salut pública.
I val la pena aprofitar l’avinentesa  per convocar, al Foro Social Català que es celebra aquest cap de setmana a Barcelona, i en el que el dissabte 30 a les 12, a l’aula 1.2. es presenta Dempeus per la Salut Pública,  juntament  amb altres organitzacions germanes, per parlar de Salut).

Després d’aquesta introducció enllacem el document:

Razones para pedir el procesamiento político y penal de la Ministra y de los Consejeros de Sanidad de España por la gestión de la crisis de la gripe A

Juan GérvasTexto en el que se examina el devenir de la pandemia de gripe A y la gestión de la misma por los políticos españoles. Se pide el procesamiento político y penal de los mismos.

  • Razones para pedir el procesamiento político y penal de la Ministra y de los Consejeros de Sanidad de España por la gestión de la crisis de la gripe A. Gérvas, J. [Notas clínicas]. Enero de 2010. Descargar texto completo aquí.

 El Equipo CESCA está coordinado por Juan Gérvas, médico general rural y profesor de la Escuela Nacional de Sanidad y de la Universidad Autónoma de Madrid, España.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Farmaindustria, Gripe A, Salud pública, Vacunas y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Razones para pedir el procesamiento político y penal de la Ministra y de los Consejeros de Sanidad de España por la gestión de la crisis de la gripe A

  1. marisol b. dijo:

    Hola. He posat una aproximació a aquesta entrada en el meu bloc en castellà. Un treball excelent; moltes gràcies.

  2. dempeus dijo:

    Gràcies, Marisol. Una abraçada i molta salut pública!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s