Despesa en Medicaments


Joan R. LladósJoan R. Lladós és membre fundador de Dempeus i farmacéutic. En aquest artícle en Joan Ramon Lladós analitza les xifres de la despesa sanitària a l’estat i la seva previsible evolució.

Les darreres dades disponibles sobre la despesa pública en medicaments han estat publicades el passat 28 de desembre per part del “Ministerio de Sanidad y Politica Social”. Inclouen les dades de l’any 2008 fins al mes de novembre.

medicamentsDurant els darrers 12 mesos la despesa acumulada en medicaments ha pujat un 4,83%, malgrat que la despesa mitjana per recepta ha baixat un 0,5%. Aquesta pujada es debuda a l’ncrement del número de receptes (5,35%). Les xifres, però, varien substancialment d’un mes a l’altre.

Durant el mes de noviembre de 2009, per exemple, el número de receptes és de 80,4 milions, el que suposa un increment del 10,05% en relació amb el mateix mes de l’any anterior. I, malgrat que la despesa mitjana per recepta baixa un 2,23%, la despesa mitjana en medicaments es dispara un 7,93%.

Comparant els 11 primers mesos dels anys 2008 i 2009, el número de receptes ha passat de 813.978.254 a 854.750.670. Això suposa un increment del 5%. La despesa mitjana per recepta ha estat de 13,39€, un 0,54% inferior a la de l’any anterior. Toi i això la despesa total a pujat un 4,41%. En totes les Comunitats Autònomes es produeix un augment de la despesa en medicaments. En 3 Comunitats es supera la barrera del 10%: Extremadura (12,24%), Comunitat Valenciana (11,79%) i Madrid (10,13%).

Llevat d’aquestes excepcions, es pot donar per consolidada la moderació en el ritme de creixement de la despesa pública en medicaments. Sembla que les polítiques de control de la despesa en medicaments basades en un control de la oferta, com el que s’està fent ara, estan arribant al seu límit. Els preus no poden seguir baixant indefinidament, ja que això portaria a la desaparició de medicaments per no resultar rendible llur comercialització. Caldrà utilitzar noves polítiques.

No és gaire agosarat pronosticar que l’aument de la despesa en medicaments per a tot l’any 2009, com a màxim, podría arribar al 5%. És previsible també pronosticar per l’any 2010 una estabilitat dels preus dels medicaments, especialment com a conseqüència de l’efecte de l’ordre de preus de referencia, que pot suposar, per a la despesa pública, una rebaixa anual propera als 500 milions d’euros. Superada aquesta fase inicial (7-8 mesos), la despesa mitjana per recepta podría tornar a pujar lleugerament. En les condicions econòmiques actuals cal preveure un fort aument de la demanda, que fará pujar força el número de receptes. És evident, doncs, que la despesa en medicaments seguirà pujant.

Joan R. Lladós, gener 2010

(Veure Datos provisionales de facturación de la Receta Médica).

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Farmaindustria, Medicamentos, Salud pública y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Despesa en Medicaments

  1. àngels dijo:

    Bon treball del company Lladós! Enhorabona!

  2. Lluis dijo:

    Interessant! Informació complementària al respecte (més enllà de la font, és il.lustratiu):

    Haz clic para acceder a farma_100695.pdf

    Salutacions.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s