Com es compleix la Resolució 203/VIII i les persones malaltes de FM-SFC-SQM


Dempeus per la salut pública veu amb preocupació com el compliment de la Resolució 203/VIII que hauria ja de ser una realitat des del passat mes de maig, es va allargant en el temps i, quan es fan passos endavant, com a Lleida, es tracta solament de «passos de pardal» en el que a més, cal separar el blat de la palla. La propaganda de la conselleria de salut no ens farà oblidar el text íntegre de la Resolució i el que diu sobre les Unitats Especialitades. Però, a més, si tarda massa a complir-la, ens trobarem que la feina a fer s’haurà amuntegat de manera escandalosa perquè els descobriments no paren i les noves línies d’investigació inclouen la necessària dedicació d’especialistes en virologia… quan aquí se’ns negaven fins fa poc fins i tot pediatres.

 

angels-martinez-castells-ilp-fm-sfc.jpegReproduim, amb preocupació, l’entrada feta per l’Àngels al seu bloc… i des de Dempeus per la Salut Pública agraïm que totes les persones que formen la Comissió de la ILP (Sergi, Cristina, Lídia, Clara, Jordi, David…) segueixin vetllant perquè es compleixi la lletrai l’esperit d’una Resolució votada unàniment pel Parlament de Catalunya…

I instem al Parlament a que compleixi la seva paraula.

 

El compliment de la Resolució 203/VIII

defensa-ilp.jpg

El diari El Segre publica avui que la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, de l’Hospital de Santa Maria de Lleida ha atès més de 300 persones en els primers sis mesos de funcionament, entre els que hi han noies d’entre 10 i 15 anys. L’accceptació de que aquestes malalties afecten també a la infància i l’adolescència ve a donar la raó a les reivindicacions que al llarg dels darrers deu anys han vingut fent les associacions de persones malaltes, i que va acabar en una Iniciativa Legislativa Popular que va recollir 140.000 signatures de suport per tal de que el Govern i el Parlament obrís Unitats especialitzades en Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica, i entre les especialitats que les havien de formar hi havia la Pediatria.

Tanmateix, volem manifestar que no tot és tan bonic com ens volen fer veure: Les unitats no han seguit el model aprovat pel Parlament de Catalunya i la Resolució Parlamentaria que les regula. Sols cal llegir la notícia per veure que la Síndrome de la Fatiga Crònica està desatesa, i que hi ha greus mancances com la falta de metges internistes. A més, el temps no s’atura, i en poc més d’un any s’ha demostrat que cal ajuntar en una millor atenció –i investigació— les persones malaltes de Sensibilitat Química Múltiple, ja que molt sovint les tres patologies es manifesten juntes (amb diversos graus d’intensitat). La manca moltes vegades de criteris clars en el diagnòstic (com els «criteris canadencs») poden ser la causa de la gran quantitat de persones diagnosticades de FM a les que se’ls hi nega: 1) la gravetat i complicacions de la seva malaltia; 2) baixes laborals absolutament justificades; 3) pensions d’invalidesa si el seu estat és prou invalidant. La manca d’un bon diagnostic diferencial pot portar a tractaments amb remeis equivocats i, molt sovint, i com s’ha demostrat, perjudicials.

Finalment, el descobriment del retrovirus XMRV demostra que cal incorporar viròlegs a la investigació i consulta de les unitats especialitzades.

En relació al que ens expliquen persones lleidatanes afectades per aquestes malalties, també lamentem haver d’afegir que si són certs els criteris d’incentiu per nombre de pacients, creiem que s’està desvirtuant amb un criteri de mercat una pràctica que hauria de ser totalment aliena al funcionament del servei de salut pública. El dubte entre l’interès real que mereixes com a persona afectada i el plus que reb el metge o servei per tractar-te ha d’enterbolir per força la confiança entre metge i pacient, en especial quan de nou, en molts casos, la derivació al psicòleg sembla massa immediata… i potser innecessària.

No deixa de ser un avenç respecte a l’abandó que hi havia abans, però el que està clar és que tampoc  es tracta de les Unitats Especialitzades, tal  com les que es contemplaven en la Resolució.

Podeu trobar l’enllaç amb el Diari El Segre clickant aquí:

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Enfermedades emergentes FM SFC SQM, XMRV y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a Com es compleix la Resolució 203/VIII i les persones malaltes de FM-SFC-SQM

 1. Gracias Dempeus por seguir informándonos. Todos tenemos una responsabilidad en vigilar cómo se está implantando la Resolución 203/VIII que es algo tan nuestro, que fue el fruto de tanto trabajo de tantas fibro-fatigadas.
  Esta tendencia del Dept de SAlut de diagnosticar cualquier SFC o SQM como Fibromialgia es peligroso. No se está haciendo en ningún otro país del mundo. Somos el «hazme-reir» de los congresos internacionales. Todos entienden que se quiere dar un diagnóstico leve de fibro a todas las SFC y SQM para no tener que ponerse a trabajar en serio, para no dar pensiones y para poder recetar todas esas medicaciones de farmacéuticas que tienen una relación tan estrecha con el PSC.

 2. Josep Maria dijo:

  Yo quiero agradecer a DEMPEUS que sea la voz de los enfermos y de a conocer a todo el mundo la manipulación informativa a la que estas enfermedades estan sometidas. Señores del gobierno, ya es hora de que asuman su responsabilidad y atiendan estas patologias como se merecen, con virologos al frente de las investigaciones y haciendo a la gente los analisis de sangre que muestren las cargas virales y el XMRV, en vez de seguir mirando si tenemos colesterol o azucar.

 3. Carlos Pastor dijo:

  Mientras la atención a estos enfermos no recaiga en virologos y retrovirologos, os estan tomando el pelo y os venden humo, vaya, nada de nada, os distraen con cuatro mierdas y todos tan contentos! El SIDA no se cura con tratamientos psicológicos, y el XMRV tampoco.

 4. Lídia Monterde dijo:

  Gràcies a DEmpeus pel seguiment que estan fent de l’incompliment de la R203/VIII i del XMRV. Tant debó ho facin força blogs, però malgrat el ressó, al Dep de Salut no els cau la cara de vergonya. N’hem de tenir prou amb les bones paraules. Quina falta de responsabilitat

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s