Roda de premsa de Som Lo que Sembrem


p1010060-pp.jpgAquest matí hem assistit a la roda de premsa convocada per la plataforma Som Lo Que Sembrem al Col·legi de Periodistes per denúnciar irregularitats en els informes encarregats pel Parlament de Catalunya al Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT).

Ha obert la roda de premsa en Gerard Batalla, membre de Som Lo Que Serem i promotor de la ILP,  fent un recordatori de la Iniciativa Legislativa Popular per una Catalunya Lliure de Transgènics que es va engegar a la primavera del 2008 i el 30 de juliol del 2008 es van lliurar més de 105.000 signatures recollides. Aquella tardor els membres de Som Lo Que Sembrem es van reunir al Parlament amb representants dels diferents partits polítics per explicar la posició de la plataforma i els motius de la ILP, i per donar-los l’argumentari científic preparat per la Plataforma i diversos documents. Els polítics del PSC i altres formacions, excepte el PP, van assegurar en aquelles trobades que la ILP superaria sense problemes el debat a la totalitat i passaria a la fase de ponència.

Aquest pas, però, es va evitar a tota costa el dia 2 de juliol del 2009, quan PSC, CiU i PP van presentar esmenes a la totalitat i van rebutjar la ILP abans de ser discutida.

A continuació el Dr. Miquel Vallmitjana, investigador en Biotecnologia a la UAB, informa dels passos previs a la generació dels informes, de com i quan es va crear el CAPCIT i de les converses que van mantenir els membres promotors de la ILP amb els responsables de fer els informes.

p1010062-pp.jpgEl Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT) es va constituir al novembre del 2008, poc després de que la plataforma Som Lo Que Sembrem presentés al Parlament les més de 100.000 signatures que recolzaven la ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics. L’objectiu, del CAPCIT, en principi, és encarregar-se de coordinar tota la informació i l’assessorament en màteria científica i tecnològica que necessita el Parlament de Catalunya. D’aquesta manera, en teoria es vol contribuir a millorar el coneixement científic i tècnic que té el Parlament perquè pugui ser útil per les diferents tasques parlamentàries. Segons es va plantejar al constituir-lo, com a principi d’actuació, el CAPCIT havia de fomentar la diversitat d’opinions i alternatives científiques i tècniques, per tal d’assolir un assessorament neutral, objectiu i independent.

Els membres del CAPCIT i els autors dels informes encomanats per aquest no es van dirigir durant tot el procés de la seva elaboració a Som lo que Sembrem ni a cap expert o persona involucrada en la problemàtica dels OMG que pogués oferir raons contràries als transgènics agrícoles, o en qualsevol cas aquestes no han estat citades als informes. El CAPCIT no ha pres en consideració cap dels documents i valoracions d’experts que Som lo que Sembrem va oferir durant els mesos que va durar l’elaboració dels informes.

Després el Dr. José Ramón Olarieta, professor d’agrònoms a la Universitat de Lleida entra a analitzar un per un els tres informes encarregats.

 • p1010063-pp.jpgL’informe del C4 Com veu la societat els transgènics? el considerem  un document inacceptable des de qualsevol punt de vista, i indigne d’un òrgan que agrupa professionals del periodisme, i més quan aquests estan especialitzats en la comunicació científica. La plataforma lamentem declarar que  considerem l’informe un pamflet demagògic, radical a favor dels transgènics, que difama a la plataforma Som lo que Sembrem i a  tot el moviment pagès i social català a favor d’una Catalunya Lliure de Transgènics. Les fonts d’informació es van escollir de forma completament esbiaixada (Annex 2), per la qual cosa totes les conclusions de l’informe són esbiaixades. Aquest no respon a la pregunta del títol de l’informe Com veu la societat els transgènics?, i s’hauria d’anomenar més aviat Com veuen els  sectors protransgènics els transgènics, i al moviment social a favor d’una Catalunya Lliure de  transgènics? Al  document s’evita a tota costa mencionar que aquest és un moviment d’origen pagès, recolzat per sindicats com Assemblea Pagesa i Unió de Pagesos, i s’obvia mencionar l’extensió de les politiques de precaució en relació als OMG a la gran majoria de països i regions europees.
 • L’informe de la FCRI Actuacions realitzades per entitats d’assessorament científic a Parlaments europeus sobre transgènics el considerem correcte, i haguéssim volgut que alguna actuació similar a les que es descriuen en aquest informe hagués tingut lloc al nostre país. La informació recollida posa en evidència el baix nivell de la nostra democràcia en relació a la dels nostres veïns.
 • L’informe de l’IEC Els aliments transgènics, una aproximació científica no el considerem cap document científic, ja que no hi ha  cap cita ni bibliografia científica, ni cap comentari sobre les fonts d’informació que s’han fet servir per redactar l’informe. Aquest fet ens sembla particularment greu ja que els autors són científics i a la vegada membres del CAPCIT. Al no citar bibliografia científica, eviten fàcilment haver-se de referir als  estudis científics  que han trobat efectes sobre la salut dels animals de laboratori i altres valoracions d’experts publicades a revistes científiques. En particular no citen els articles científics del doctor Josep Lluís Domingo de la Universitat Rovira i Virgili, reconegut mundialment pels seus treballs on revela la falta d’estudis suficients dels efectes sobre la salut humana i animal dels OMG. Molts altres aspectes fonamentals relacionats amb el conreu de OMG a Catalunya no han estat mencionats ni valorats a l’informe (veure Document central, Part1), algunes de les afirmacions que es fan són clarament falses i moltes altres ambigües i escrites amb un llenguatge que afavoreix la manipulació.

També ha intervingut la Dra. Montse Escutia, agrònoma i coordinadora del Màster en Agricultura ecològica del Departament de Biologia Vegetal de la UB, que ha respós a una pregunta sobre la similitud que podria haver a Catalunya amb les pressions que ha fet i fa Monsanto als EEUU.  La Dra. Escutia ha respós que sense poder donar noms concrets aquestes pressions existeixen.

Després la Dra. Marta Rivera, investigadora a la UAB en temes d’alimentació i agricultura, ha manifestat que el pitjor de tot no és tant que hi hagi pressions ni postures presses, sino que s’hagi negat la possibilitat que la societat catalana debati aquests temes.

Ha acabat les intervencions la Dra. Rosa Binimelis, experta en temes socioeconòmics dels transgènics, insistint en el carecter esbiaixat i tendenciós dels informes.

La plataforma ha presentat uns escrits amb una crítica als  informes del C4 i l’IEC a:

 • A tots els membres del CAPCIT
 • Al president de l’IEC Sr Salvador Giner de San Julián
 • Al president del C4 senyor Tomàs Molina
 • A l’Associació Catalana d’Universitats Públiques
 • Al president del Parlament Sr Ernest Benach
 • A tots els grups parlamentaris de la cambra catalana
 • Al col·legi de periodistes
 • A l’Observatori de  Comunicació Científica de la Pompeu Fabra
 • A tots els diputats
 • Al Síndic de Greuges Sr Rafael Ribó
 • A la premsa

I també demana els costs d’aquests informes i les responsabilitats polítiques d’haver admés uns informes acientífics, esbiaixats, i sesse un mínim de qualitat.

Per més informació consulteu la web de Som Lo Que Sembrem, on trobareu tots els documents originals i els escrits crítics.

Avui només hem trobat una nota de premsa sobre aquest tema a l’ADN de Lleida, i unaltre a l’ABC amb la resposta del Parlament de que tots aquests informes eren gratuïts.

Bona nit i bona sort!

També podeu veure la valoració de Som Lo que sembrem de la roda de premsa d’ahir i l’artícle de l’Àngels Martínez a Punts de vista: Per la diversitat, per la vida… NO als transgènics!

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Transgénicos y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Roda de premsa de Som Lo que Sembrem

 1. àngels dijo:

  Gràcies, Elena, per fer de reportera d’una roda de premsa amb interès real per a les persones i la seva salut i que els mitjans de comunicació «habituals» no es varen dignar cubrir… En seguirem parlant! (I molt bé com acabes… això de bona nit i bona sort vol dir que ja t’ha agafat el «cuquet» periodístic?)

 2. Elena Alvarez dijo:

  Lo del cuquet més o menys, Àngels, l’altre dia vaig veure la película «Buenas noches y buena suerte», pert cert molt bona, i la frase em va sortir sola.
  El seguiment de la roda de premsa pels periodistes va ser molt mince, només hi havia quatre, segons em van dir. Clar que la gent tampoc va acompanyar gaire.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s