La salut no té preu, Sra. Geli, té valor!


Tot i no complir els requisits exigits per aquesta selecta trobada que recull El Periódico i que comenta en el seu post la companya Àngels Martínez Castells,… tot i no ser socis de la Associació Espanyola de Directius, ni freqüentadors del Circulo Ecuestre de Barcelona, ni practicar això de la corbata en excés (quina és la versió femenina del tal additament indument ari ?)… tot i preveure que la Sra. Geli en diria alguna de grossa en tan provocador i acollidor ambient…  Tot i no haver estat convidats per ningú, òbviament, DEMPEUS també opina, DEMPEUS  també és “societat civil”, i “Participativa” , i «opinadora» , i per tant aquí va la reproducció de la entrada de la nostra Presidenta ( i si voleu també el comentari al peu del nostre Secretari). Bon profit i no us taqueu amb la sopa de porros… Salut ¡!  

El VALOR de la salut, i el seu PREU al Círculo Ecuestre 

Expliquen els que eren «de la pomada» que en aquelles ocasions que el Palau de la Música s’omplia de gom a gom una remor corria per les balconades: «Avui hi som tots»… A partir d’ara, quan torni a sonar solemnement el Mesies de Haëndel ja no hi serà en Fèlix Millet i alguns/es comparses, però sobre tot haurà canviat aquella idea «made in Jordi Pujol» de que la societat civil catalana començava i acabava –i cabia sencera– en el Palau de la Música, el Liceu i el Círculo Ecuestre.

Qui no ho ha entès encara és la consellera Marina Geli, sobre tot si hem de fer cas al bitllet d’opinió de Josep Maria Ureta que avui publica l’edició catalana de El Periodico. Diu així:

La salut té preu

33La consellera Marina Geli i el president d’AED, Ramon Adell, ahir, al Círculo Ecuestre de Barcelona. Foto: JOAN CORTADELLAS
Foto: JOAN CORTADELLAS
Josep-Maria Ureta

«Per escoltar Marina Geli, consellera de Salut, al Círculo Ecuestre de Barcelona s’havien de complir tres requisits: ser soci de l’Associació Espanyola de Directius –amb fort pes català– portar corbata i preveure que la doctora Geli supervisaria si el menú era l’adequat a la dieta mediterrània. A la primera condició, van complir uns 50 socis. A la segona, tots, algun queixós que ahir fos el primer dia d’exigència de la peça penjant, que arriba amb la tardor, igual que el menú: sopa de porros, galtes de vedella i minestra de fruites. Aprovat alt.

Geli va optar per un discurs en el qual no apareixia–¡visca!– la grip A. «Hem de tornar a ser un país industrial», va ser la visió macroeconòmica. La novetat és que en aquell concepte hi va incloure la «indústria de la salut», prenent com a referència del sector secundari l’eficiència i la creació de benefici social i econòmic perquè «la salut sigui una locomotora». On s’ubica un hospital, es crea teixit econòmic. I si és comarcal (Puigcerdà, Tremp, Igualada), més. I si se sap actuar com la indústria agroalimentària –des del producte de la terra de qualitat fins al seu envasat i distribució o els restaurants amb estrelles–, el cicle virtuós es completa. En el cas de Catalunya i el seu singular model de cooperació públicoprivada en la provisió de serveis sanitaris, Geli va recordar els èxits d’estar en els circuits mundials d’excel·lència –noms com els investigadors Massagué i Izpisua són indiscutibles–, ser seu de congressos internacionals («després del de cardiologia a l’agost els taxistes em feien l’onada») i l’alta capacitat de compra de serveis del seu departament per encunyar un concepte ben explícit: la salut és una economia d’arrossegament, genera activitat en tots els sectors.

Va complir, per tant, amb l’exigència del president d’AED, el catedràtic Ramon Adell, que en la seva presentació va avisar que «no podem ser bons en tot, s’ha de triar en quins camps». Va dir això de la indústria de la salut i Geli s’hi va apuntar de seguida…

Ai, senyora Consellera, si a aquestes alçades encara no distingim entre valor i preu (sobre tot en salut) i ens apuntem «de seguida» a empassar-nos les pastenagues que ens ensenyen  ex-assessors dels especuladors mercats de futurs com en Ramon Adell…  on anirem a parar?


Del bloc Punts de vista d’Àngels Martínez i Castells

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, Salud pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s