Crisi econòmica i salut pública


A Dempeus per la salut pública som conscients que la crisi econòmica mundial és una gran enemiga de la salut. Especialment en aquells països, com els Estats Units, en els que l’assegurança de salut està lligada a tenir un treball regular, i on la pèrdua de la feina significa massa vegades quedar-se sense dret a una bona assistència o sense els medicaments necessaris. Però hi ha informes que relacionen de manera més directa encara els efectes de la crisi sobre la salut: augment de la pressió arterial, augment de pes, ansietat, depressió… I a tot això, alguns governants semblen no voler enterar-se de les noves necessitats, i malden per disminuir els pressupostos destinats a la salut, en privatitzen els seus serveis o retallen prestacions. Amb tot això sols aconsegueixen que la situació sanitària empitjori, en lloc de millorar.

A «Punts de Vista» llegiem no fa gaire que no agraden massa a les autoritats responsables de gestionar l’actual crisi que es facin comparacions amb la que va començar el 1929, segurament perquè aquella crisi es va resoldre amb un increment molt considerable de les regulacions econòmiques sobre un capitalisme fins aleshores salvatge, mesures importants contra l’atur, increment de sous per als treballadors i treballadores… i també, dissortadament, la II Guerra Mundial de la que en va sortir un món dividit i una esperança (fallida, però no derrotada) per fer realitat un sistema econòmic alternatiu.

desnutricion_g.jpg

Pel que fa als estralls en la salut de la crisi econòmica, ara comencen a publicar-se alguns estudis que recorden l’impacte de la crisi de 1929:

— la desnutrició, per exemple, que va afectar als Estats Units a una tercera part de tots els nens i nenes, i una quarta part de la població adulta;

— els problemes mentals, especialment impactants en la canalla i en els milers de dones que varen perdre la seva llar (mentre departaments de salut dels USA reduïen pressupostos o fins i tot tancaven serveis de salut fonamentals…)

Altres estudis posteriors relacionen crisi econòmica i salut amb:
— increment de mortalitat per cardiopaties isquèmiques, (especialment rellevants a Austràlia)
— empitjorament de l’estat general de la salut en mares solteres en atur a Suècia.
Focus d’atenció en la crisi actual:

Pel que fa a la crisi actual, i en base al que es coneix de les crisis anteriors, es recomana posar una atenció especial als problemes de

1)desnutrició (en especial en població infantil, dones embraçades o mares lactants, persones diabètiques o amb malalties cròniques, etc…

2) condicions de vida de les persones que han perdut la seva llar, pel increment que suposa de malalties infeccioses, problemes de salut mental i violència…

3) Relació entre atur i pobresa relativa, aïllament social, pèrdua d’auto-estima i comportaments poc saludables (alcoholisme, addicció a psicotròpics…)

4) Drograddicció, depresió i altres problemes de salut mental, ja que a la recessió augmenten els desnonaments i la taxa de divorcis i de suïcidis (especialment en els països més explotats…)

5) Augment de la mortalitat, a conseqÜència de la desnutrició, drograddicció… i la reducció dels programes i dels serveis mèdics de salut.

6) Deteriorament de la salut infantil, en especial pel que fa referència als serveis no coberts pel sector públic de salut.

7) Violència (en especial, violència de gènere també per un previsible increment dels conflictes armats i la violència que generen sobre les dones.)

8.- Problemes de salut ambiental i laboral (amb la precarització de les relacions socials i laborals que la crisi imposa a les condicions de vida i treball de les persones més febles)….

9) Injustícia social i violació dels drets humans, en especial contra les persones immigrades i altres minories…

Tot això val la pena tenir-ho present per estar ben alerta sobre els retalls que des de les diverses Patronals espanyoles i catalanes, l’Informe Vilardell i la Conselleria de Salut es volen fer a les condicions de vida dels treballadors i treballadores i la salut pública!

(Aquestes recomanacions d’han tret del treball de Barry S. Levy i Victor W. Sindel «Crisis económica y salud pública» publicat a Medicina Social.)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación, Desigualdades sociales, Salud pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s