Els millors cuiners de Catalunya contra els transgènics


Antonio Cerillo publica un extens article a La Vanguardia d’avui en el que recull la por dels chefs de que els transgènics facin perdre la varietat a l’alimentació, en tant que més agricultors ecològics es queixen de que els seus camps són contaminats.

El debat ha sobrepassat la ILP que es va presentar (i desestimar per manca de capteniment democràtic del PSC, Ciu i PP) al Parlament de Catalunya el passat més de juny, però ha entrat a les cuines dels restaurants amb estrelles Michelin. Ja són una vintena els cuiners catalans de més nom que s’oposen als aliments modificats genèticament, al costat de les organitzacions agràries i ecologistes, als productors d’aliments ecològics i a organitzacions de cooperació internacional. Els chefs estan segur que la societat vol aliments lliures de pesticides, aliments que conservin el seu olor i el seu gust.

Les organitzacions que varen impulsar la ILP sobre transgèncis —Assemblea Pagesa, la coordinadora Som lo que Sembrem, Greepeace, Amics de la Terra– es preparen per rellançar la lluita desprès de l’estiu. Gerard Batalla, portaveu de Som lo que Sembrem, considera que la manera de tancar la ILP impedint la seva discussió va vulnerar els drets de les més de 100.000 persones que lo varen donar suport, i ara s’hi sumen més cuiners, com Oriol Rovira, propietari del restaurant Els Casals, en Sagàs (Berguedà), amb una estrella Michelin, que opina que els transgènics poden agravar la pèrdua de varietat dels aliments. Santi Santamaria (amb tres estrelles Michelin a Can Fabes, de Sant Celoni), que va donar des de fa temps el seu suport als pagesos en lluita contra els trangènics, pensa de manera semblant. I hi ha més noms: Enric Millà, del restaurant El Dien, de Vallfogona de Balaguer (Noguera); Joan M. Ribas, del restaurant Melba, de Vic, o Valentí Mongay, de La Salseta, de Sitges.

Per què Catalunya ha de ser diferent dels 8 països europeus que han invocat la clàusula de salvaguarda i han prohibit el cultiu del blat de moro MON 810 pel principi de precaució i la necessitat d’efectuar nous estudis i garantir que el blat de moro genèticament modificat no té impacte a llarg termini ni afecta al medi? Sense anar més lluny, és envejable la normativa de les Illes Balears sobre aquest tema.

Però a la resta de l’estat espanyol cada dia es sembra més blat de moro modificat (segons informacions que ens dona el periodista, són ja unes 80.000 hectàrees, d’un total de 400.000), sobre tot a la vall de l’Ebre, que es destina a pinsos per animals. Però el fet és que España lidera la producción de la única planta modificada sembrada de forma comercial a la UE: el blat de moro Bt MON 810, que segrega una toxina que actua com insecticida. La seva introducció provoca conflictes perquè alguns agricultors ecològics ja han denunciat que els seus camps es veuen contaminats pel blat de moro trangènic.

Juan Carlos Simón, un agricultor de Tauste (Zaragoza) que cultiva productes ecològicos (cereals, horticultura) haurà de deixar de sembrar blat de moro ecològic per la contaminació i no dubta en donar la culpa a Monsanto. Però segons declaracions de Greenpeace, «no hi ha cap llei que determini la responsabilitat de qui contamina. L’Administració retira el segell ecològic a l’agricultor, és a dir, castiga a les víctimes de la contaminació, però no a qui la provoca.»

 som_lo_que_sembrem.jpgDempeus per la salut pública va donar suport a la ILP contra els transgènics, i fa costat als companys i les companyes de Som lo que Sembrem.  Seguirà fent-se ressó de les accions que s’emprenguin a la tardor en defensa de  la salut de les persones, de la diversitat ecològica, i dels petits i mitjans agricultors ecològics que no tenen perquè acabar depenent de la multinacional Monsanto.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación, Transgénicos y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s