Clara Valverde: sobre l’informe Vilardell


L‘informe Vilardell, s’ha posat recentment d’actualitat.

Aquest informe es va elaborar el febrer del 2005, per una comissió d’experts a petició de la Generalit de Catalunya, per «garantir la sostenibiliat del sistema sanitari». Aquest grup d’experts va deixar de reunir-se en acabar l’informe.

El 19 de març  la consellera Geli i el conseller Castells han tornat a reunir aquest comité d’experts, per «fer balanç de l’aplicació de les seves propostes i fixar una nova agenda de treball».

Recentment varem publicar els comentaris del  company de Dempeus Antoni Barberà en aquest blog: El grup Vilardell torna a la càrrega …

Ara, la companya Clara Valverde ens ha enviat els seus comentaris a aquest informe:

elpais20070426%3dvi%c3%b1etaelroto-notragomentiras.png

INFORME VILARDELL: LOS PACIENTES QUE SE PORTEN MAL TENDRAN QUE HACER CO-PAGO 

Clara Valverde
Presidenta Liga SFC         

Como ya se informó hace unos días, el gobierno catalán quiere resucitar el Informe Vilardell (“Document Marc del Grup de Treball per a la Racionalizació i el Finançament de la Despesa Sanitària”, 3 febrero de 2005, autores: Miquel Vilardell, Guillem López i Casanovas, Vicenç Navarro y otros) para consolidar más la privatización del sistema sanitario catalán.        

La introducción del documento y las secciones 1 y 2 son un ejemplo del mejor uso del lenguaje para camelar. Todas las expresiones para justificar el desmantelamiento de los servicios sanitarios y su venta a proveedores, con las consecuencias nefastas que eso tiene (OMS 2006), están en estas páginas (“financiamiento insuficiente para hacer frente a un gasto que crece mucho más rápidamente que el conjunto de los ingresos de la sanidad”, “racionalización”, “medidas de corrección” “los agentes que interactúan en el sector sanitario son los que puede garantizar la sostenibilidad económica del sistema, muy apreciada por la ciudadanía y motor, en parte de la actividad económica del país, ya que es un importante sector productivo”, etc). Un excelente ejemplo de cómo los neo-liberales usan las palabras para que aceptemos que se están forrando con nuestro dinero.         

Bueno, ya veis el espíritu general del documento: el sector servicios es una fuente segura de ganancias y nuestro gobierno está aplicando medidas de corrección para que los proveedores (consorcios, fundaciones sanitarias, EBAs, XHUP, y otras empresas) tengan ganancias (ya que otros negocios no van tan bien hoy en día).        

En la sección 3 del documento, los autores ya dejan un poco de lado el maquillaje y dicen más claramente cómo quieren que se siga privatizando.        

Pero es en la sección 4, en la que ya dejan del todo el intento de parecer neoliberales de “buen rollito” y atacan de frente al que, en su opinión, es el culpable principal de las carencias de los servicios sanitarios. ¿Quién es el malo de la película? ¿Los gestores de las empresas que se están enriqueciendo con el dinero público? No. ¿Los parlamentarios que están facilitando esta privatización en cubierta? No. ¿Esa gestora del Consorci que también es la presidenta de la fundación de fibromialgia y fatiga crónica de Manuela de Madre (Fundación FF), gestora “socialista” que ahora se desplaza con chofer y limusina a su despacho en el Consorci Hospitalari Catalán? No, ¡en absoluto! Según Vilardell, Navarro and company, el culpable eres tú, somos nosotros, los usuarios. Sí, tú que pareces tan inocente. Sí, tú que estas enfermo y con una pensión de 400 euros al mes. Sí, tú que no llegas a ser ni mileurista. Sí, tú que casi no llegas a tu centro de salud andando. Tú eres el malo y estos doctores, académicos y economistas que escriben este informe, tienen maneras de castigarte.  

Os cito literalmente de las páginas 25 y 26 de este informe:

“El identificar grupos de usuarios que hacen un mal uso del sistema no es una tarea fácil…Pero es conveniente implantar medidas encaminadas a este objetivo”. (Por cierto, en ningún sitio de este informe especifica en qué consiste un “mal uso”. Esto lo decidirán los autores en su momento, supongo.).

“Sería conveniente que se implantaran  medidas y programas para evitar usos individuales inadecuados:

– medidas diagnósticas: habría que valorar si incorporar o no y cómo, en la historia clínica, la “mala praxis” del uso de los servicios por parte de la persona concreta,

– medidas rehabilitadoras: comunicación personal verbal o escrita por parte de los servicios de atención al usuario para hacer entender a los que hacen un uso inadecuado, la manera que debería cambiar su comportamiento.

El co-pago por el uso inadecuado de los servicios de salud puede ser una medida correctiva individualizada y temporal, dentro de un programa específico para el uso adecuado de los servicios de salud”. 

A ver si lo he entendido bien: Ellos deciden cuándo nos estamos portando mal (interesante uso de la expresión “mala praxis”…podríamos entrar en el tema de la proyección que hacen estos autores, pero se lo dejamos mejor al Dr Freud); luego el servicio de Atención al Usuario (que se supone que tiene que, valga al redundancia, atender al usuario) regañará al paciente y le impondrá una multa (“co-pago”). 

Los que hemos tenido la oportunidad de ver los vídeos del Dr Vilardell en la web del Collegi Oficial de Metges de Barcelona quejándose del “paciente informado”, no nos sorprende tal ataque a los pacientes por su parte. Pero algunos, a lo mejor, se sorprenderán de que estas palabras las haya firmado Vicenç Navarro, autor, hace ya muchos años, del libro “Imperalismo, Salud y Medicina”, ahora profesor de la Universidad Pompeu Fabra y asesor de la Consellera Geli, persona tan admirada por muchos en la izquierda catalana y española.

 

 

Clara Valverde.

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a Clara Valverde: sobre l’informe Vilardell

  1. Eli Claverol dijo:

    Muy interesante , Clara! Pero no está mal que reconozcan que será difícil identificar a los usuarios que se les “tenga que castigar porque se portan mal”. A los pacientes no nos cuesta nada saber quien vulnera nuestros derechos (ya les llevamos años de experiencia).
    Creo que sí, lo has entendido bien, seremos castigados si no nos portamos bien, pero no olvides que es una medida rehabilitadora con el fin de cambiar nuestro comportamiento. Pero no te preocupes, si te portas bien no te pasará nada, igual que cuando ibas al “cole”.
    NO, NINGÚN CASTIGO A NINGÚN USUARIO.
    Que dejen de buscar culpables entre los ciudadanos, que las irregularidades vienen de dentro. Parece que les es más cómodo mirar hacia otro lado ¿Por qué será?

  2. Toni Barbarà dijo:

    Estic d’acord amb el contingut del text. Coincideixo amb l’apreciació d’una campanya permanent i elaborada per “culpabilitzar” al pacient o usuari de la pretesa “insostenibilitat” econòmica del sistema. Amb aquesta percepció prèvia els és molt més fàcil de passar a les agressions resignades i conformades per la ciutadania. Aquest matí, al Parlament de Catalunya el molt honorable President Ernest Benach ens introduïa aquest reflexió ( penso que ho feia convençut pel que li han dit i explicat): “i si no hi ha diners per fer millor atenció sanitària,…què fer ?” Recordo (fa massa poc per oblidar-ho) que li hem respost amb diverses argumentacions sòlides i científiques. L’Àngels li ha recordat que a Dempeus també reivindiquem una solució immediata pel finançament però que en qualsevol la direcció de la despesa és la que és. Jo mateix li he dit “En salut : Gastem poc i gastem malament” …i ell ha dit que ho compartia.
    Acabo proposant una lectura complementària sobre el grup Vilardell que vaig penjar al meu bloc “La Ratera” fa ja alguns dies i que com veureu dic coses molt en la mateixa direcció.
    http://bloclaratera.blogspot.com/2009/03/el-grup-vilardell-torna-la-carrega-del.html
    Potser el llenguatge no és exactament el mateix, però això va a plumes i estils… Jo prefereixo obviar alguns judicis de valor quan ja són obvis o no, o eludir aspectes col•laterals molt personalitzats, doncs penso en la possibilitat futura de coincidir – ni que sigui parcialment – amb el màxim d’aliats objectius possibles en aquesta dura empresa …que els i les necessitarem.
    Endavant que la causa s’ho mereix. És justa i és necessària. Tothom al seu aire, sumant, tothom Dempeus !!
    Toni Barbarà

  3. Ramon Serna dijo:

    Hola, Clara. Em vaig perdre la notícia televisiva de la resurrecció del «Grup d’Experts» i, en aquells moments no la vaig poder veure enlloc més. Ara veig la trista nota del Departament de Salut sobre aquella reunió i la sensació és la de sempre: que ens tenen desinformats, que ens prenen per imbècils. Una nota que no diu res d’un tema tan important i es queden tan panxos. És francament indignant i per això em sembla fantàstic que ens facis aquest recordatori.
    No sé si has llegit els comentaris del meu sindicat sobre el tema en aquell moment, l’anàlisi de les «personalitats» components del «Grups d’Experts» que fèiem a http://www.pangea.org/iac/sanitat/catacrak/setembre04.pdf i el posterior anàlisi de les conclusions del grup, al CATACRAC del març de 2005, però de tot el grup, nosaltres salvàvem de la crema 2 dels seus membres, Vicenç Navarro i Josep Ramon Laporte, i personalment em costa (per la necessitat, pot ser infantil, que tots i totes tenim d’alimentar esperances, de pensar que encara tenim aliats) deixar la sensación que aquelles conclusions no van ser pitjors precisament per la presència d’aquestes dues persones. M’agrada recordar que la resposta de Vicenç Navarro a l’informe «Abril Martorell» va ser, a més de demoledora i contundent, un referent pels que lluitem contra la privatització de la sanitat. Salvant les seves contradiccions, que no està de més recordar i fins i tot burxar a la nafra com fas, els seus articles segueixen essent molt refrescants. Mira ara, al seu blog vnavarro.org, els seus articles sobre el G20, tant diferents del discurs, complaent amb l’FMI, d’un altre membre del «grup», Casasnovas (http://www.dossiereconomic.com/leernoticia.asp?id=2596). Aquest sí que té delicte. Mira també la defensa que fa de les noves esquerres anticapitalistes que estan sorgint a Europa. Sí, aquest home, amb totes les seves contradiccions, és un referent de l’esquerra anticapitalista per la seva defensa, sense concessions, de l’estat de benestar, per les seves crítiques clares, amb dades aprofitables, a la socialdemocràcia real, als assessors dels socialistes en el poder, malgrat que es deixi ser utilitzat com a assessor pels mateixos socialistes. Per cert, a part de les comissions de les quals forma part, sabeu si està en nòmina com a assessor?

  4. Cristina dijo:

    Hola,
    Me gustaria saber si hay alguna web que se dedique a la recogida de firmas para que podamos enviar un escrito conjunto.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s