Una decisió equivocada en relació als drets dels pacients


El dilluns 2 de març el diputat del Parlament Europeo Patrick Alexanian ens ha enviat el seguent comunicat.

Una decisió equivocada en relació als drets dels pacients

La Comissió de Treball i Afers Socials (EMPL) del Parlament Europeu ha emés el seu dictamen sobre la proposta de directiva sobre l’aplicació dels drets dels pacients en el tema dels serveis d’atenció a la salut transfronters presentat per la Comissió. La comissió competent per aquest assumpte, la Comissió de Medi-Ambient, de la Salut Pública i de la Seguretat Alimentària (ENVI), ha d’examinar ara la opinió de la EMPL, en particular les qüestions més relevants de la seguretat social, així com la cobertura de les despeses de l’atenció a la salut.

Gabi Zimmer«La majoria dels membres de la Comissió de Treball i Afers Socials vol una directiva que estigui dissenyada específicament per servir als  interessos dels membres europeus de la jet-set ben educats i ben cuidats, per tal de que poguin evitar les llistes d’espera per als
tractaments mèdics en el seu país i anar «de compres» per tota Europa per trobar serveis d’atenció a la salut
«, ha  declarat la  diputada alemanya Gabi Zimmer, coordinadora en nom del Grup GUE/NGL de la Comissió de Treball i Afers Socials.

La Comissió EMPL recolza la proposta de la Comissió de reemborsar les despeses dels derveis d’atenció a la salut en base al principi del país d’origen. Les persones que deliberadament busquen i reben tractament en un Estat membre diferent d’aquell en què estàn assegurades hauràn de pagar les despeses per endavant de la seva butxaca. Posteriorment seràn reemborsades en el seu païs, per un import dels costos d’un tractament comparable en aquest país.

«Com podràn els ciutadans dels Estats membres de la UE més pobres com per exemple Romania i Bulgària, anar a l’estranger per beneficiar-se d’uns serveis d’atenció a la salut en aquestes condicions?», ha preguntatat Gabi Zimmer. «La quantitat que rebràn del seu règim d’assegurança de salut en el seu país no seria suficient per cobrir els costos d’un tractament de qualitat en un Estat membre més ric. El principi de reemborsament presentat introdueix  no només una discriminació contra els ciutadans dels Estats membres més pobres, sinó també a les persones amb baixos ingressos dels Estats membres més rics. A més, és poc probable que aquests últoms puguin beneficiar-se de «les llibertats del mercat interior» tant vanagloriades per la Comissió, ja que els pagaments per endavant que haurien de realitzar, les despeses de viatge i allotjament no serien reemborsats, així com les barreres lingüístiques i l’incertesa sobre la situació jurídica en altres països la UE.»

«Els diputats del Grup GUE/NGL han proposat que es conservi el mateix mecanisme reemborsament que el previst per la reglamentació comunitària en vigor sobre la coordinació dels sistemes de seguretat social. Sobre la base d’aquests normes, els pacients no han de pagar res per avançat i poden ser tractats d’acord amb les normes i reglaments de l’Estat membre en el qual el tractament es proporciona, sobre la base de la carta europea d’assegurança de malaltia. El costos de tractament es liquiden entre l’Estat membre que proporciona el tractament i l’Estat membre d’afiliació del pacient. És molt més favorable per a tots els pacients, i és conforme el principi d’equitat i d’igualtat en assumptes d’atenció de la salut.»

«Mantenim categòricament què els serveis d’atenció a la salut son una qüestió relevant no de la  competència ni del mercat interior de la UE, sino dels serveis d’interès general i dels sistemes de protecció socials «, va dir la diputada europea Zimmer.

Patrick Alexanian Per a més informació:

Amistats.

Patrick Alexanian

Col·laborador del Grup GUE/NGL del Parlament Europeu.

http://www.patrick-alexanian.org/ (en francés)

Le blog de Patrick Alexanian (en francés)

http://www.gabi-zimmer.de/ (en alemany)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s