Red de pacientes formadores en seguridad del paciente


El ministeri de Sanitat acaba de reinventar la figura del Pacient Mestre. Es trata d’una pràctica ja implantada a Calalunya i que va ser copiada d’Angleterra.

La idea és bona, peró a la pràctica no funciona. La primera experiència-experiment es va fer al CAP Maragall de Barcelona.

La formació dels Pacients Mestres es fa sota criteris mèdics, sense tenir en compte el que pensa el pacient.

El «Servicio Nacional de Salud» cada cop es complica més, creant figures i comissions superconegudes, fent-les passar com noves.

El Ministerio de Sanidad pone en marcha en el marco del SNS la Red de pacientes formadores en seguridad del paciente

El Ministerio de Sanidad y Consumo ha puesto en marcha en el marco del Sistema Nacional de Salud (SNS) la Red de pacientes formadores en seguridad del paciente, que ha sido impulsada por la Agencia de Calidad del SNS y con el soporte de la Escuela Andaluza de Salud Pública, según informó el ministerio en un comunicado. Esta iniciativa supone la participación activa de los ciudadanos en el ámbito de la formación en seguridad del paciente del sistema sanitario y responde al compromiso firme por ambas partes de alcanzar una asistencia más segura y de mayor calidad para todos los ciudadanos.

Europa Press

MADRID, 27-02-2009.

Paciente maestro

Además, los responsables de la red señalaron que su creación responde a uno de los objetivos específicos recogidos por la Estrategia de Seguridad del Paciente del Sistema Nacional de Salud, que invita a «promover la participación de pacientes y ciudadanos en las políticas que se desarrollan en seguridad del paciente».

Asimismo, apuntaron que la participación del paciente en el SNS se traduce en la toma de decisiones compartida con el profesional sanitario, que lo sitúa como protagonista y principal conocedor de su enfermedad y evolución clínica y social.

A través de una metodología de formación en cascada, la Red de pacientes formadores en seguridad del paciente se basa en talleres presenciales para formadores y pacientes, con el apoyo de aula virtual, y dispondrá en breve de portal web con espacios propios para formadores, pacientes y asociaciones. Asimismo, se han desarrollado tutoriales, recursos prácticos, didácticos y audiovisuales, y foros y comunidades del conocimiento.

En su primera edición, la red tiene como objetivo la formación de entre 60 y 70 ciudadanos, seleccionados por las organizaciones de pacientes y consumidores participantes en el proyecto, de acuerdo con unos criterios de calidad y de habilidades pedagógicas y de comunicación. Ellos se convertirán posteriormente en los formadores de la siguiente promoción, que podría incluir de entre 120 a 150 pacientes-alumnos.

Entre los contenidos formativos previstos para 2009 figuran asuntos relacionados con cuidadores, prevención de infecciones, uso seguro de la medicación y prácticas sencillas.

 

De acuerdo con las experiencias internacionales al respecto, los beneficios de proporcionar al paciente una formación de calidad tienen como resultados, entre otros, una mayor satisfacción del paciente, mejores resultados clínicos, mejor relación y comunicación con los profesionales sanitarios, y la reducción de la ansiedad y de los efectos adversos relacionados con la prescripción de fármacos.

A su vez, se concluyeron resultados importantes como consecuencia de la formación de pacientes impartida por pacientes expertos, entre los que figuran el incremento de la autoestima, la incorporación de hábitos de vida saludable, disminución de las visitas a urgencias, la mejora del cumplimiento terapéutico, la reducción del número de depresiones, la disminución de las bajas laborales y el aumento de la confianza.

Font

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a Red de pacientes formadores en seguridad del paciente

 1. Si em permet, crec que no és correcte el comentari de que «La formació dels Pacients Mestres es fa sota criteris mèdics, sense tenir en compte el que pensa el pacient»
  Nosaltres treballam baix els principis de l´evidencia pero amb els pacients, no sobre els pacients´i parteix de un estudi de la percepció dels pacients en 6 comunitats autònomes, 2 tallers amb associacions i pacients i 2 trobades amb associacions.
  He de dir que a l´equip que treballem en el tema som profesionals de distinsts ambists, sociòlegs, psicòlegs, metges, infermeres, informàtics.
  I per una altre banda els resultats que tenim amb feines que feim amb pacinets amb fibromialgia, asma, càncer de mama son bons perque partim de les seves vivències i treballam sobre les mateixes
  Una abraçada

 2. Mario Bofill dijo:

  Pot ser no m’he expressat bé o no he sabut aprofondir sobre el tema, la figura del pacient expert es una bona idea, més val fer quelcom per el pacient que no fer res.
  Vosté menciona un equip de sociolegs,psicolegs, metges, infermeres i informàtics, pensó és evident tots aquests professionals son de l’àmbit socio-sanitari, excepte els informàtics, és clar. En el seu escrit parla de donar una formació de qualitat, pero no diu com ni quina formació, diu que treballen sota els principis de l’evidència.
  Hi ha dolències, patologies molt conegudes a l’àmbit del SNS, però juridícament no estan definides a Espanya, per exemple l’EPOC i la fibromialgia i els graus de discapacitat que produeixen; no hi ha definició de la disnea, la llista de malaties professionals i la de les matèries perjudicials sòn totalment obsoletes
  1) Un camp molt interessant i que ens ajudaria molt es que poguessim gaudir de deficions amb rigor científic, del que acabo d’esmentar.
  o Miri de gaudir una pensio de 500-660 euros/mes, per un matrimoni podrien cobrar el doble.
  2) Seguint i ampliant aquest raonament arribem a un concete de salut ampli, que compren
  o Atenció primària, hospitalaàia i especialitzada més prescripcions farmacològiques
  o Un malalt amb diverses patologies díficilment está informat i posiblement no se’l informarà.
  3) Informació i formació sobre la malatía de cada malalt
  o per exemple asma i epoc FVC, FEV1, SO2, fer servir els broncodilatadors, efectes dels corticoides. Qué és una malaltia sistémica,
  o ensenyar a viure I conviure en un equilibri inestable.
  4) Atenció psicolóògica que lògicament fa augmentar l’autoestima del malalt crònic, molts de nosaltres vivim tancats an una habitació de 15-20 m2
  o Lògicament agraïm que vinguí una persona a parlar amb nosaltres
  o Tambe parlen de rehabilitació respiratòria, pero primer s’ha d’ensenyar al malalt a movilitzar el seu torax, he vist persones que ens volen ensenayr a ventilar els pulmons, quan están carragats de cifosis i lordosis
  5) Ajuts socials, per gaudir d’aquests ajuts es necessari pasar una valoració, ICASS, ICAM, EVIS.
  o La majoria d’aquestes valoracions es fan a cop d’ull, quan hi ha normatives jurídiques que no s’apliquen (RD 1971/1999, RD 504/2007 una mala copia del ICF i la valoració depen del Ministeri d’Educació, Política Social i Esports
  o Conclussió el malalt no reb cap ajut, i si el reb representa sols una part del que hauria de rebre
  6) El mateix passa amb les pensions contributives
  o La valoració depen del Ministeri de Treball i Immigració
  Com pot veure el tema es molt ampli, em poso a la vostre disposició per parlar, treballar per i per a el malalt.
  Mario Bofill
  mariobofill@telefonica.net
  Presidente de la Asociación de Pacientes EPOC
  Membre de dempeus per la salut pública

 3. Toni Barbarà dijo:

  Estimats Mario I joan Carles:
  Si m’ho permeteu intervinc amb alguns criteris personals al respecte de l’interessant debat que obriu amb el tema dels pacients «mestres» o «experts».
  Penso que no hauriem de caure en un fals debat entre nosaltres, doncs pel que ja conec al Mario i pel que he llegit del Joan Carles esteu dient coses molt properes només que des de punts de sortida que semblen diferents.
  És del tot evident que fora bo i desitejable. i exigible, la màxima «participació real» dels pacients en la gestió de la seva malaltia. Vol dir estar plenament informat/da, format/da, atès/a i escoltat/da, individualment i col·lectiva. Altra cosa és que davant el gran pastís econòmic que suposa la salut (més exactament:la No -salut), ja tenim experiències lamentable de manipulació i acomodació als interessos de la industria farmacèutica i del sector privat de la sanitat i les assegurances, malgrat algunes d’aquestes iniciatives semblaven inicialment positives i fins i tot, en certs casos, vinguin recolçades per instàncies de les Administracions.
  El cas del Dr. Albert Jovell, i el Foro Español de Pacientes i una complexa xarxa paraUniversitària de preteses representativitats dels pacients que ha esdevingut una conxorxa al servei de la publicitat i del «sistema» econòmic que la sostè és un exemple que cal conèixer per veure com es pot desvirtuar el que era en origen un bona idea. Si us plau llegiu aquesta pàgina del company Miguel Jara, perquè és malauradament una realitat que, com ell fa, cal denunciar:
  http://migueljara.wordpress.com/2009/01/27/las-redes-que-intentan-manipular-a-medicos-y-pacientes-i/
  Entenem el perquè de les nostres prevencions i prudències, a Dempeus ?? Veiem el perquè d’aquesta posició intransigent amb les esponsoritzacions o ajuts «altruistes» procedents dels laboratoris farmacèutics ?? No és una pose estètica, sinó una necessitat de preservar la nostra independència i la nostra ètica de prioritat d’allò públic.
  Seguirem parlant, si ho desitjeu, doncs per això ha nascut Dempeus…i els seus grups de treball i debat. Moltes gràcies a tots dos. I Salut !!
  Toni Barbarà

 4. Acab de veure els vostre comentaris (me sab greu no haverho vist abans) i estic d´acord en no entrar un debat estèril entre qui probablement estam d´acord.
  Nosaltres intentam treballar amb els pacients no sobre els pacients, basats sempre en la ciència i en la vivència, en temes clàssics (diabetes, càncer de mama) i en temes nous (fibromialgia),….
  Per tant treballar baix els nostres principis, fa que és basic coneixer que pensen, que diuen, que senten els pacients i no intentar posar la ciència sobre la vivència sino trballar en un conjunt
  http://www.escueladepacientes.es es una bona mostra del nostre treball. També ho serà la nostra feina a la red ciutadana de formadors en seguretat de pacients http://www.seguridaddelpacientes.es

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s